Arhitekta i umetnik Andrej Josifovski Pijanista, uhapšen je danas posle 14.00 časova ispred Skupštine Srbije, nakon što je sneg sprejom na ulazu zgrade napisao "Mama, kako to da su konji zajahali ljude?". Ovu vest potvrdio je i prvi na listi "Srbija protiv nasilja" na republičkim izborima Radomir Lazović.

Radomir Lazović objavio je niz fotografija uz opis dešavanja ispred Skupštine Srbije.

„Upravo je uhapšen umetnik Pijanista zbog ispisivanja grafita na stubu Narodne skupštine. Policija nije stala na hapšenju, već su kartonom pokušali da sakriju grafit. Pa dobro da li je moguće??? A da ne govorim o tome da je čovek uhapšen zbog grafita, a da je na mene, baš na tim stepenicama, nakon pretnji da će me ubiti, nasrnuo jedan od jurišnika SNS-a i da niti je uhapšen, niti do danas znam šta se desilo sa prijavom koju sam podneo“, istakao je Lazović i dodao da policija ne dozvoljava novinarima da snime šta se događa.

Hvala… Andrej Josifovski ispred svog dela, Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Andrej Josifovski više puta je isticao da su njegovi radovi izraz bunta, nezadovoljstva i borbe.

Pre dve godine, Josifovski je Beograđanima priredio još jedan performans kada je postavio svetleći falus ispred gradske Skupštine.

Njegova nova objava izazvala je različite reakcije na društvenim mrežama.

„Nova vera“ na raskrsnici novobeogradskih ulica Foto: Privatna arhiva

Podsetimo, Pijanista je u maju 2020. godine poprilično zapalio prestonicu kada je odlučio da nasred novobeogradskih bulevara postavi maketu raspeća Isusa Hrista od kartona.

„Rad ima mnogo poruka. Među prvima bih izdvojio to da je Isus kao simbol jedne od najpoznatijih religija stavljen da mapira mesto nove vere, a upravo ovaj rad se i naziva „Nova vera““, rekao je Pijanista tada.

Andrej Josifovski poznat je po tome što namerava da od prestoničkih ulica napravi svojevrsnu uličnu galeriju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare