Foto:Promo

Među novim izdanjima na policama knjižara u završnici 2020. godine dominiraju, čini se, knjige domaćih autora, bilo da se radi o novim romanima ili reizdanjima klasika, ali ne nedostaje ni novih naslova i književnih hitova prevodne književnosti.

Sajma knjiga definitivno neće biti ni u decembru, od mogućnosti da se on dogodi još ranije su odustali i najveći optimisti. Umesto toga pripremljena je serija razgovora sa živim prenosom na društvene mreže sa Beogradskog sajma, a domaći izdavači u međuvremenu su pripremili na desetine novih naslova.

Laguna

Najveći domaći izdavač, koji se priprema za „Noć knjige“ od 14. decembra, najavio je za danas izlazak knjige priča Dejana Stojiljkovića „Neonski bluz“, kao i ljubavne romane Sofi Kinsele „Voli svoj život“ i Veronik Masijenaž „Ne čekaj da oluje prođu i nauči da plešeš po kiši“, a za sutra „Hamnet“ Meri O’Farel, dobitnice priznanja „Women’s Award“ za 2020. godinu.

Na police sa knjigama domaćih pisaca, iz „Lagune“ tokom decembra šalju novo izdanje „Znakova pored puta“ Ive Andrića, šest romana Stevana Sremca u jednoj knjizi („Ivkova slava“, „Zona Zamfirova“, „Pop Ćira i pop Spira“, „Limunacija na selu“, „Vukadin“, „Kir Geras“), „Firentinski dublet“ Gorana Skrobonje i Ivana Nešića, šesti deo serijala „Okeana od papira“ Zorana Penevskog pod nazivom „Litica i krug“ sa ilustracijama Dušana Pavlića, „I živ i mrtav“ Ivana Zlatkovića, kao i reizdanje „Kandži“ Marka Vidojkovića.

Foto:Promo

Čitaoce iz ove kuće tokom decembra, među više od 30 novih naslova, očekuju i ilustrovano izanje Dž. R. R. Martina „Igre prestola“, istorijski bestseler Ildefonsa Falkonesa „Slikar duša“, te „Žirafine suze“ Aleksandra Mekol Smita iz serijala o damskoj detektivskoj agenciji, futurističku satiru „Kvalitilend“ Mark-Uvea Klinga, priče o natprirodnom Agate Kristi, objedinjene pod naslovom „Poslednja seansa“, „Svesku s receptima“ Žakija Durana, kao i knjigu priča Džumpe Lahiri, dobitnice Pulicerove nagrade, pod nazivom „Tumač bolesti“. Iz ove kuća najavljuju i „Priručnik o slikanju i pisanju“ nobelovca Žozea Saramaga, kao i krimiće „Beži, Krose“ Džejmsa Patersona i „Nepobitan dokaz“ Pitera Džejmsa.

Foto:Promo

Za čitaoce koji radije biraju nefikciju ovaj izdavač do kraja godine najavljuje izlazak knjiga „Život na našoj planeti“ čuvenog britanskog prirodnjaka Dejvida Atenboroa sa podnaslovom „moje svedočenje i vizija budućnosti“, „Biti čovek“ Martija Džopsona, prirodnjaka sa Kembridža, sa podnaslovom „kako nauka objašnjava zbog čega se ponašamo, mislimo i osećamo onako kako to činimo“, a niz muzičkih biografija za ovu godinu završava se knjigom „Dva su jahača prilazila“, sa podnaslovom „život i smrt Džimija Hendriks“ Mika Vola, u prevodu Dejana Cukića.

Vulkan

Izdavačka kuća „Vulkan“ objavila je pre nekoliko dana 30. izdanje romana „Deca zla“ Miodraga Majića, kao i novi roman savremene turske spisateljice Defne Suman „Sofra porodičnih tajni“ („duboku, kompleksnu priču sa uzbudljivom istorijskom pozadinom“), a nešto ranije „Savremena čitanja Velikog inkvizitora“ koju su priredili Davor Džalto i Danijela Marković povodom 200 godina od rođenja Fjodora M. Dostojevskog i 140 godina od objavljivanja „Braće Karamazovih“.

Foto:Promo

Među novim izdanjima na policama ovog izdavača su i bestseleri „Gospodarica moga srca“ Eloize Džejms i triler „Moja divna žena“ Samante Dauning, kao i nekoliko knjiga iz popularne psihologije, među kojima su „Savladaj sebe“ Migela Ruisa Mlađeg i „Kako da pričate da bi vas deca slušala“ Adele Fejber i Elejn Mazliš.

Geopoetika

Izdavačka kuća „Geopoetika“ upravo je objavila „Godinu majmuna“, zbirku proze pesnikinje i muzičarke, „kume panka“ Peti Smit, kao i tragikomični roman turskog lekara, pisca i glumca Erdžana Kesala „Potencijalni kandidat“ o lekaru, članu jedne od vladajućih partija koji ima aspiracije da se kandiduje za gradonačelnika.

Foto:Promo

Pitanje je dana, kažu u ovoj izdavačkoj kući, kada će se pojaviti srpsko izdanje romana Dona Delila „Tišine“, objavljenog u Americi u oktobru, a pisac ga je smetio u „2022. godinu“, kao i neobičan roman „Teorija oblaka“ francuskog pisca Stefana Odegija.

„Geopoetika“ je nedavno objavila i romane „Hostel Kalifornija“ Zvonke Gazivode i „Jugosloveni“ Borisa Miljkovića, kao i knjigu poetske proze „Pelerina“ Radivoja Šajtinca.

Dereta

Iz izdavačke kuće „Dereta“, pored romana „Češljugar“ Done Tart, čija je cena izazvala buru na društvenim mrežama, objavili su nedavno i „Sazvježđe pet kuća“ Murata Baltića, dobitnika nagrade „Miroslav Dereta“ za 2020. godinu, „Fetiš nulo“ Tomislava Longinovića, i putopise Sonje Lapatanov „U pesku vremena“.

Foto:Promo

Nešto ranije objavljeni su i romani „Šuma nad šumana“ Ričarda Pauersa, dobitnika Pulicerove nagrade za 2019. godinu, razgovore Vitolda Gombroviča sa Dominikom Ruom pod nazivom „Testament“, reizdanje Istorije helenske etike Miloša N. Đurića i „Dosadnu knjigu“ Jasmine Mihajlović.

Ovaj izdavač priprema i dve knjige kultnog grčkog pisca Nikosa Kazancakisa – “Poslednje iskušenje” (po kojoj je Martin Skorseze snimio čuveni film) i “Grk Zorba” (takođe na filmu, sa Entonijem Kvinom u nezaboravnoj ulozi, te knjige “O pojmu ironije” Sjerena Kjerkegora, “Očajanje” Vladimira Nabokova i roman “Sloboda” Džonatana Frejzera.

Službeni glasnik

„Službeni glasnik“ objavio je nedavno studiju „Bitka za Beograd – april 1941“ Aleksandra M. Ognjevića i Đorđa I. Nikolića, specijalista za istoriju vazduhoplovstva, kao i „Nek planine odjekuju“ pasioniranog planinara Živote Lazarevića.

Među novim „Glasnikovim“ knjigama su „Jedna moguća istorija umetnosti XX veka“ istoričara umetnosti Jerka Ješe Denegrija, „Izgubljena duša“ Olge Tokarčuk, „Pitanja jednog smrtnika“ u kojoj savremeni američki filozof Tomas Nejgel istražuje teorijske probleme smrti, spoznaje, morala, etike, moći, političke filozofije, kao i roman „Moji prijatelji“ francuskog pisca iz međuratnog perioda Emanuela Bova.

Nedavno objavljena knjiga „Goli život književnog jugoslovenstva“ Dragana Đorđevića, sa podnaslovom „ideje konceptualne umetnosti u književnosti 1960 – 2010“, donosi, između ostalog, tekstove o delima Miroslava Mandića, Slobodana Tišme, Branka Vučićevića, Vojislava Despotova…

Foto:Promo

Ovaj izdavač je na „sumanuti decembarski popust“ od 30 odsto stavio roman Vitolda Gomroviča „Sumanuti“, sastavljen od tekstova koje je slavni pisac gonjen besparicom pod pseudonime pisao u nastavcima za večernje novine.

Među traženijim naslovima ovog izdavača je i monografija „Despot Đurađ Branković i njegovo doba“ Momčila Spremića, a nedavno su objavljene i monografije „Hram Svetog Save“, koju su priredili Vladimir Roganović i Milesa Stefanović-Banović, te „Balkan na posthladnoratovskom raskršću 1980 – 2020“ Dragana Đukanovića.

Akademska knjiga

Iz štampe u izdanju novosadske „Akademske knjige“ uskoro izlaze „Odeljenje za rak“ Aleksandra Solženjicina (u susret tome, ovaj izdavač stavio je na specijalni popust na svom sajtu njegov trotomni „Arhipelag Gulag 1918-1956“), kao i knjige „Holokaust, rat i transnacionalno sećanje“ skandinavskog slaviste Stejna Vervata i „Sreća – filozofija i psihologija dobrog života“ Ljiljane Radenović, a najavljena je i knjiga Slavoja Žižeka „Kao lopov u noći – kako misliti kapital“.

Foto:Promo

Clio

Izdavačka kuća „Clio“objavila je nedavno knjigu „Litvanci kraj Laptevskog mora“ Dalije Grinkevičjute, memoarsku prozu koja, osim zastrašujuće životne priče autorke, pruža uvid u nepoznatu istoriju Litvanije. Pored toga, ovaj izdavač objavio je studiju Šeri Terkl „Obnovimo razgovor“, sa podnaslovom „moć razgovora u digitalnom dobu“, kao i drugi tom „Intelektualne istorije Evrope“ Marvina Perija…

Ovaj izdavač za decembar najavljuje i izlazak knjiga „Vidovnjaci – snoviđena Evropa“ Guida van Hengela, „Medijske industrije“ Aleksandra Luja Todorovića i „Moskovski gambit: Srbija, Rusija i prodor Trećeg rajha na Balkan“ Aleksandra Životića.

Arhipelag

Izdavačka kuća „Arhipelag“ objavila je autobiografske priče i eseje ruske književnice Ljudmile Ulicke pod nazivom „Sveto smeće“, roman „Ne mogu svi da umru leti“ pisca Milana Todorova, novo izdanje priča Mihajla Pantića „Ako je to ljubav“, kao i istoriografsku analizu događaja iz osamdesetih godina na prostoru tadašnje Jugoslavije „Antibirokratska revolucija“ Nebojše Vladisavljevića.

Foto: Promo

Do kraja nedelje bi, najavljuje ovaj izdavač, trebalo iz štampe da izađu i romani Laska Blaškovića „Prateći vokali“, Ratka Dangubića „Štuka u novinama“, a potom i roman Tanje Stupar Trifunović „Satovi u majčinoj sobi“, dobitnice Evropske nagrade za književnost, kao i „Knjiga nestajanja“, sastavljena od proznih zapisa pesnikinje Ane Ristović o predmetima koji su izašli iz svakodnevne upotrebe.

Filmski centar Srbije

Filmski centar Srbije je u okviru svoje izdavačke delatnosti objavio više naslova posvećenih sedmoj umetnosti. Najnovija je monografija Jovana Živanovića pod nazivom „Pčelinjak u osinjem gnezdu“ autora Bogdana Zlatića, kojom se osvetljavaju mnoge okolnosti iz života i rada reditelja čuvenog filma “Uzrok smrti ne pominjati” i drugih ostvarenja.

Foto: Promo

Nešto ranije objavljene su i knjige “50 godina filmskog hita u srpskoj kinematografiji 1969 – 2019” Marine Fatulić Milosavljević i “Estetika avangardnog i esksperimentalnog filma, telo, rod i identitet / Evropa – SAD – Srbija“ Ivane Kronje.

Lom

Izdavačka kuća „Lom“ u poslednji mesec ove godine ulazi sa domaćim romanima Filipa Grujića „Podstanar“ i Draška Sikimića „Katarina“, kao i sa izborom priča Franca Kafke među kojima su neke, poput čuvenog „Preobražaja“, u novim prevodima.

Foto:Promo

Ovaj izdavač objavio je i krimi roman „Kogenov zanat“ Džordža V. Higinsa po kojem je snimljen film „Ubij me nežno“, kao i tri knjige Sergeja Dovlatova: „Solo na andervudu“ (sa podnaslovom Leningrad 1967-1978), „Solo na IBM-u“ (Njujork 1979-1990) i roman „Zanat“.

U planu je, navode u „Lomu“, i knjiga „Easy Riders, Raging Bulls“ Pitera Biskinda sa podnaslovom „kako je seks, droga i rokenrol generacija spasila Holivud” o novom holivudskom filmu, u prevodu Flavija Rigonata.

Kontrast

I beogradski „Kontrast“ u završnicu godine ulazi sa nekoliko izdanja domaćih i regionalnih autora: romanima „Pod oba Sunca“ Ognjena Spahića o „crnogorskoj krivici u jugoslovenskim ratovima“, „Ništa nije ničije“ u kojem pesnik Bojan Savić Ostojić predstavlja „‘nečujni režim’ postojanja sveta u kome se istorija uči na buvljacima, a pijaca je njegova najstarija institucija“, „Ispod majice“ Marije Ratković, debi roman u kom autorka „probija glavom kroz zid“ i „dekontruiše arhetip loše devojke“, te „Koloseum“ afirmisanog žanrovskog pisca Željka Obrenovića.

Foto:Promo

Booka

Izdavačka kuća „Booka“ ovih dana objavljuje zbirke priča regionalnih književnih zvezda, knjigu „Osmica“ Rumene Bužarovske i „Mliječni zubi“ Lane Bastašić.

Čarobna knjiga

Novosadska „Čarobna knjiga“ u završnicu godine ulazi sa oko 20 novih naslova knjiga i stripova. Dugo očekivani „Ikabog“, bajkovita knjiga Džoan Rouling sa ilustracijama dece iz Srbije izlazi sredinom meseca, u vreme „Noći knjige“, kao i „Grad od pare“, posthumno objavljeni roman Karlosa Luisa Safona. Pored toga, do kraja meseca trebalo bi da izađe i završni deo trilogije „Beli grad“ popularne španske spisteljice Eve Gardije Saenz de Uraturi.

Foto: Promo

Ljubitelje stripova, priča Borislav Pantić iz „Čarobne knjige“, očekuju drugi i treći tom poručnika Bluberija (Bergoovo izdanje sa dosta propratnog materijala), drugi tomovi „Sedam života kopca“, „Velikog mrtvaca“ i „Na krilima vetra“, kao i još neka izdanja. Juče je izašao i deveti tom „Asteriksa“, čime je ova kuća kompletirala integralna izdanja ovog stripa, a planirana je i najnovija, 38. epizoda ovog stripa čime je kod nas, kako kaže Pantić, objavljeno sve što je objavljeno i u svetu, dok će dogodine biti objavljivane i neformalne epizode sa ovim junakom, koje ljubitelji stripa takođe vole.

Knjige za decu

„Laguna“ je za decembar najavila izlazak nekoliko knjiga za najmlađe, iza kojih stoje različite grupe autora: dve iz serijala „Petominutne priče“ („Priče o kućnim ljubimcima“ i „Priče za laku noć“), dve iz serijala „Otkrij šta rade“ („Dinosaurusi“ i „Slatke kuce“), kao i „Ko je viši, ti ili tigar?“. Pored toga, tu su i „Rat cipela“, bestseler spisateljice i ilustratorke Luz Pišon i još jedan roman od Diskvetu Terija Pračeta pod nazivom „Jednakost rituala“.

„Velika avantura malog pingvina“ Melani Džojs objavljena je u „Vulkanu“, kao i „Snežne priče“ grupe autora, „Akademija jednoroga: Sofija i Duga“ Džuli Sajks, „Mislite kao Leonardo da Vinči“ Karla Kalcana i Sonje Skalko sa podnaslovom „razvijajte svoje vijuge“…

Izdavačka kuća „Arhipelag“ pokrenula je ediciju namenjenu najmlađim čitaocima u okviru koje je objavljena zbirka kratkih priča „Luka kaže“ kikindskog pisca Srđana V. Tešina.

Foto:Promo

U izdanju „Kreativnog centra“ objavljene su „Učimo da mislimo 1“, radna sveska koja na primerima iz školskog gradiva uči decu da razvijaju kritičko mišljenje, kao i zbirke tekstualnih zadataka „Zadatak na dan 1“ i „Zadatak na dan 2“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar