Beogradski sajam knjiga, Foto:Nemanja Jovanović

"Otklon od distance" naziv je serije onlajn tribina i koji će biti održan 11. i 12. decembra umesto tradicionalnog Sajma knjiga, navode organizatori.

Sajma knjiga u decembru, iako se razmišljalo o tome kao o mogućnosti, definitivno neće biti. Umesto toga, zainteresovani će moći da prate osam razgovora sa piscima, prevodiocima, izdavačima i drugim profesionalcima iz oblasti kulture iz svečane sale upravne zgrade Beogradskog sajma uživo preko Fejsbuk stranice Beogradskog sajma ili ih potom pogledaju na njihovom Jutjub kanalu.

Razgovori 11. decembra

Razgovor „110 godina od rođenja Meše Selimovića“ zakazan je za petak, 11. decembra od 13 sati, a o delu velikog pisca govoriće Vlastimir Sudar, Marija Radić i Muharem Bazdulj, kao moderator.

Sat kasnije, na temu „Deca u (ne)vremenu – književnost za decu u ova šugava vremena“ razgovaraće pisci za mlade Jasminka Petrović, Uroš Petrović i Ljubivoje Ršumović, a moderator je Gordana Glavanić.

„Pronađeni u prevodu“ naziv je razgovora istog dana od 15 sati u kom će učestvovati prevodilac Vladimir D. Janković i Muharem Bazdulj, a od 16 sati predviđen je razgovor „Kultura u medijima u doba korone“ sa Marijom Đorđević, Melihom Pravdić, Sanjom Milić i Vuletom Žurićem kao moderatorom.

Razgovori 12. decembra

Razgovori drugog dana počeće od 13 sati programom „90 godina od rođenja Borislava Pekića“ u okviru kojeg će o delu jednog od najznačajnijih domaćih pisaca druge polovine 20. veka govoriti Gojko Božović, Nebojša Bradić i Slobodan Vladušić, a moderator je Vladan Bajčeta.

Borislav Pekić Foto: Wikimedia Commons/Ljiljana Pekić

Sat kasnije, u razgovoru „Pronađeni u prevodu“ učestvovaće pesnikinja i prevoditeljka Ana Ristović i književnica i prevoditeljka Silvija Monros- Stojaković.

„Periodizacija savremene srpske književnosti“ od 15 sati posvećena je odnosu književnosti i nauke, a učesnici su Nenad Nikolić, Igor Perišić i Vladan Bajčeta kao moderator.

U završnici serije tribina, od 16 sati, o „500 godina manastira Šišatovac“ razgovaraće Nataša Polovina, Srđan Orsić i Vladimir Papić kao moderator.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar