Foto:Promo

"Imamo novih knjiga kao da nije korona", kaže jedan domaći izdavač uz osmeh na pitanje šta im je stiglo ovih dana iz štamparija. Takvu sliku potvrđuje i pogled na police knjižara sa novim izdanjima, gde ima i romana, i publicistike, i naučnih studija, i knjiga za decu, i poezije…

Izdavači su najavili vrelu književnu jesen i pokazalo se da su bili u pravu. Mini sajmovi umesto Sajma knjiga su završeni, a nova izdanja nesmanjenim tempom stižu i nakon toga. Finiš godine i isticanje ugovora požurili su i prevodioce, objašnjavaju u jednoj beogradskoj izdavačkoj kući, dok sa druge strane ni ponuda novih knjiga domaćih autora ne zaostaje.

Laguna

Iz izdavačke kuće „Laguna“ za sutra najavljuju izlazak knjige „Drugi mač“ Petera Handkea i romana „Hrast je i dalje tu“ Sofije Lundberj, do vikenda i novi roman Fredrika Bakmana „Medvedgrad“, „Bajke nad bajkama – Treća noć“ Nenada Gajića, „Staško Nestaško“ Ane Đokić i „Kreiraj sopsvenu krizu srednjih godina“ Mari Filips, a do kraja meseca još 17 knjiga, među i kojima su „Tito i ja“ reditelja i pisca Gorana Markovića, „Jebo sad hiljadu dinara“ Borisa Dežulovića i „Ja to tamo pevam“ Dušana Kovačevića.

Foto:Promo

Najveći domaći izdavač objavio je nedavno i triler skandinavskog pisca „Anđeo u šumi“ Samuela Bjerka, te „Prvu damsku detektivsku agenciju“ Aleksandra Mekol Smita, a od domaćih autora su na policama novo izdanje „Grešnika“ Dobrice Ćosića, prvi roman iz trilogije „Vreme zla“ ovog pisca po kojoj se trenutno snima serija, priče Vladislave Vojnović „Epizodisti i junaci“, roman Mirjane Bobić Mojsilović „Srce moje“ i nedavno objavljena antologija priča o putovanjima „Zov daljine“. Nedavno su objavljene i muzičke biografije „Dženis: Njen život i muzika“ Holi Džordž -Voren i „Biti Elvis“ Reja Konolija.

Vulkan

Na policama knjižara pojavili su se „roman koji je stvorio Hanibala Lektera i njegovo zaveštanje zla“ Tomasa Harisa pod nazivom „Crveni zmaj“, istorijski triler „Vitez Malte“ Stiva Berija, bestseler Šanel Klinton smešten u vreme Kubanske revolucije nazvan „Kuba u mom srcu“.

Foto:Promo

Ovaj izdavač pre nekoliko dana objavio je i studiju „Tiranin – Šekspir o politici“ Stivena Grinblata, publicističku knjigu „Okruženi lošim šefovima“ Tomasa Eriksona o glavnim razlozima nezadovoljstva na poslu, „Ishrana zapisana u genima“, kao i nova izdanja klasika domaće književnosti Ive Andrića „Na Drini ćuprija“ i „Travnička hronika“.

Geopoetika

Izdavačka kuća „Geopoetika“ upravo je objavila tri nova naslova: ogled „Bajkovita čudovišta“ Alberta Mangela sa podnaslovom „Drakula, Alisa, Supermen i drugi književni prijatelji“ i sa autorovim ilustracijama (za srpsko izdanje je dodao i Kraljevića Marka), roman „Jugosloveni“ Borisa Miljkovića, smešten u šezdesete i sedamdesete godine u Beogradu, Dalmaciju i San Pedro, kao i „The Gorgons“, engleski prevod romana „Gorgone“ Mire Otašević.

Foto:Promo

Nešto ranije, ovaj izdavač objavio je i „Čoveka u crvenom kaputu“ Džulijana Barnsa, kao i romane „Poodmaklo“ Nine Like i „Liga bezočnih“ Branke Krilović.

Clio

U izdanju izdavačke kuće „Clio“ upravo je objavljena knjiga „Misliti drugačije – Filozofija neslaganja“ italijanskog filozofa gramšijevske usmerenosti u kojoj autor pri obračunu sa potrošačkom kulturom, „profitnom desnicom“ i neoliberalizmom ne štedi ni „kulturalnu levicu“.

Foto:Promo

Samo nekoliko dana ranije izašlo je i drugo izdanje „Intelektualne istorije Evrope“ Marvina Perija u prevodu Đorđa Krivokapića. Ovaj izdavač najavljuje i skori izlazak autobiografsko svedočanstvo Dalije Grinkevičjute o sibirskim logorima pod naslovom „Litvanci kraj Laptevskog mora“.

Akademska knjiga

„Mitovi, snovi i misterije“ Mirče Elijadea objavljena je prvi put na srpskom jeziku, u prevodu Dušana Janića, početkom meseca u novosadskoj „Akademskoj knjizi“. U međuvremenu su kod istog izdavača izašli i „Tajna mišjesive sobe“, roman poznatog advokata Tibora Varadija u kom su „glavni protagonisti fraze“, roman filmskog i pozorišnog reditelja Milana Belegišanina „Čovečuljak u krošnji“, kao i „Triptih o pozorištu“ Dejana Čavića.

Foto:Promo

Ovaj izdavač najavljuje i skori izlazak iz štampe romana „Odeljenja za rak“ Aleksandra Solženjicina, kao i knjiga „Putinov kontinent?“ An Nive i „Kao lopov u noći – kako misliti kapital“ Slavoja Žižeka.

Službeni glasnik

Među novim izdanjima na policama „Službenog glasnika“ mogu se naći „Pisci u bioskopu“ Slobodana Šijana, antologija tekstova sa podnaslovom „književna istorija naših filmskih doživljaja“, a pored toga i „Jedna moguća istorija umetnosti 20. veka“ Ješe Denegrija i knjige „Izgubljena duša“ i „Ana In silazi u donji svet“ Olge Tokarčuk.

Arhipelag

„Antibirokratska revolucija“ Nebojše Vladisavljevića upravo je objavljena u ediciji „Kapital“ izdavačke kuće „Arhipelag“, a u pitanju je studija o previranjima na političkoj sceni koja su u drugoj polovini osamdesetih godina potresla tadašnje srpsko i jugoslovensko društvo. Isti izdavač objavio je još jednu istoriografsku studiju, „Žena u okupiranoj Srbiji 1941- 1944. godine“ Ljubinke Škodrić.

Foto:Promo

U ediciji „Zlatno runo“ objavljen je roman Boška Krstića „Paranoja Barona Aldina“ u kojoj se susreću „stvarna Subotica i izmaštana Šapata“.

Booka

Pored „Urugvajke“ Pedra Mairala, beogradska „Booka“ nedavno je objavila „Lažne bajke“ Davida Albaharija i Mirjane Ognjanović sa ilustracijama Slavka Krunića, kao i prvi deo kvarteta „godišnjih doba“ Karla Uvea Knausgora „U jesen“.

„Sandale“, posthumni roman prerano preminulog pisca Bekima Sejranovića, trebalo bi da izađe u petak, a ovaj izdavač za decembar priprema i zbirke priča „Osmica“ Rumene Bužarovske i „Mliječni zubi“ Lane Bastašić.

Kontrast

Beogradski „Kontrast“ upravo je objavio proznu knjigu „Na zemlji smo nakratko predivni“ Oušna Vuonga, jednog od najzanimljivijih mladih američkih autora, najmlađeg dobitnika nagrade „TS Eliot“ za poeziju, a nešto ranije objavljen je i roman „Ribe i zmajevi“ litvanske autorke Undine Radzevičiute.

Foto:Promo

Pored toga, ovaj izdavač objavio je i više prevoda knjiga domaćih autora na strane jezike: romane „Jaz“ Darka Tuševljakovića i  „Prilično mrtvi“ Vladana Matijevića na engleski, „Estoril“ Dejana Tiaga Stankovića i zbirku pesama Dejana Aleksića na španski, a zbirku priča Jelene Lengold „Vašarski mađioničar“ na nemački.

Poezija

Među nedavno objavljenim pesničkim zbirkama su „Ništa nije ničije“ Bojana Savića Ostojića (Kontrast), „Isus među dojkama“ Vladane Perlić (Lom), „Nemaju sve kuće dvorište“ Katarine Mitrović i „Kroz visoku travu“ Maše Živković (PPM Enklava), a u izdanju Biblioteke u Arilju objavljena je zbirka „Mleko“ Dubravke Matović.

Knjige za decu

Najmlađi čitaoci u knjižarama mogu da pronađu roman „Pipi Duga Čarapa u vodama Južnog mora“ (Odiseja), treći nastavak iz serijala objavljen na 75. rođendan čuvene devojčice iz pera Astrid Lindgren. Ljubitelji priča o Disksvetu mogu u knjižarama da pronađu roman Terija Pračeta „Sestre po metli“ (Laguna) i „Šmrk“ (od petka). Isti izdavač objavio je i roman pesnikinje Desanke Maksinović „Pradevojčice“, namenjen deci od 10 do 12 godina.

Foto:Promo

„Kreativni centar“ ovih dana objavio je „koristan priručnik namenjen celoj porodici“ pod nazivom „Naučite jezik svog psa“ Miloja Mike Jovičića, a među novim naslovima „Vulkančića“ mogu da se pronađu „Dobri kradljivci“ Ketrin Randel, „Mislite kao Leonardo da Vinči“ grupe autora, nova knjiga iz serijala „Aca i čudovišta“ Đaumea Koponsa i Lilijane Fortuni „Šumski rat“, kao i „Velika avantura maloga pingvina“ Melani Džojs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar