Foto: Imre Szabó/Mali Arhipelag/Promo

"Knjiga je autentična je jer je svaku početnu rečenicu u pričama u njoj izgovorio moj sin", kaže pisac Srđan V. Tešin o svom prvom naslovu za decu i mlade "Luka kaže" upravo objavljenom u izdavačkoj kući Arhipelag.

U knjizi „Luka kaže“, sa podnaslovom „priče za decu i razmažene roditelje“, otac i dečak u 77 duhovitih epizoda, praćenih ilustracijama Lidije Taranović, razgovaraju o sebi i svom svetu, o odrastanju i saznanju, o nevidljivosti i o nedostajanju, o tajnama i otkrićima, o tome zašto se očevi i dečaci nekada razumeju, a nekada svađaju. „Ovo su samo neka od pitanja o kojima raspravljaju Tešinovi junaci u knjizi ‘Luka kaže’: Zašto ljubav ume da boli i kako Lukine reči znaju da budu lekovite? Zašto šale mogu da budu ozbiljne, a ozbiljne stvari tako smešne? Zašto su dečaci ponekad nezadovoljni, a roditelji gotovo uvek razmaženi“, navodi izdavač.

Foto: Mali Arhipelag/Promo

– Ovaj rukopis je nastao tako što sam, od juna 2019. do jula 2020. godine, beležio rečenice koje je izgovarao moj sin Luka, od kojih sam dalje, u raznim pravcima, razvijao priče o zaguljenim odnosima između oca i sina. Ne bih mogao da napišem ovu knjigu da Luka nije bio tako dobar sagovornik. Zbog toga je podnaslov ove knjige mogao da bude: „Kako me je Luka učio pisanju“. Žanrovski bi, da je reč o filmu, ova knjiga mogla biti podvedena pod vrstu – „porodični film“, dakle, za sve od sedam do 77 godina (zbog toga i 77 priča). Knjiga je suštinski namenjena deci starijeg osnovnoškolskog uzrasta, ali i roditeljima. Pisana je jednostavnim jezikom, kratko i sažeto. Tematski obuhvata najrazličitije situacije između oca i sina. Autentična je jer je svaku početnu rečenicu izgovorio moj sin. Pred očima sam imao svoju decu: Luku kao glavnog junaka i Ivu kao glavnu čitateljku. Njima je sve jasno – kaže Tešin.

Srđan V. Tešin Foto:Imre Szabó

Poznata književnica za decu i mlade Jasminka Petrović preporučila je čitaocima ovu „neobičnu, zanimljivu i zabavnu knjigu“.

– Razgovor Luke i tate je kao brz, bistar planinski potok. Njih dvojica se slažu i ne slažu u stavovima, razmenjuju znanje i iskustvo, igraju se, nadmudruju, ljute, uče jedan od drugog… Jednom rečju, vole se. Ovo je knjiga o porodici koja je bazirana na toleranciji, poštovanju i ljubavi. Divna knjiga o divnim ljudima – kaže Jasminka Petrović.

Kikindski pisac Srđan V. Tešin objavio je 13 knjiga, među kojima su romani „Antologija najboljih naslova“, „Kazimir i drugi naslovi“, „Kroz pustinju i prašinu“, „Kuvarove kletve i druge gadosti“ (Nagrada „Borislav Pekić“), „Gori gori gori“ i „Moje“, kao i knjige priča „Ispod crte“ (Nagrada Društva književnika Vojvodine za knjigu godine) i „Priče s Marsa“, odakle je jedna od njih uvrštena u Antologiju najbolje evropske priče američkog izdavača „Dalki arhiv pres“.

Tešin je priredio sedam tematskih antologija savremene priče, a proza mu je prevođena na desetak evropskih jezika.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare