Foto: Promo

Jedini knjižar u Herceg Novom, pisac Nikola Malović, na svom Fejsbuk profilu objavio je predloge za čitanje "Knjižare So” koju vodi

Zapravo radi se o rubrici na Radiju Herceg Novi “Preporuka za čitanje” koja, kako navodi Malović u svojoj objavi, već 16 i po godina nastaje u saradnji ove radio stanice i „Knjižare So“.

“Čućemo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, popularne nauke, esejistike i knjiga za djecu. Pazimo…”, piše u uvodu.

Nikola Malović Foto: Printscreen/YouTube/Sputnjik Srbija

A evo i preporuka:

U središtu monumentalnog djela Viktora IgoaBogorodičina crkva u Parizu“ nalaze se tri izuzetna lika uhvaćena u mrežu strasti i osvete. Zvonar Kvazimodo, arhiđakon Klod Frolo i prelijepa Esmeralda, akteri su jedne od najemotivnijih priča u istoriji svjetske književnosti. Doslovno ali i simbolično, centralno mjesto u romanu posvećeno je najvećem ostvarenju francuske gotičke arhitekture – Bogorodičinoj crkvi. U ovaj jedinstveni prostor, Viktor Igo je smjestio svoju svevremenu priču o ljubavi, požudi i izdaji, propasti i iskupljenju, koja da današnjeg dana ne prestaje da intrigira generacije čitalaca. Izdavač je Laguna.

Foto: Promo

„Lažljivi život odraslih“ novi je roman Elene Ferante. Nekada prelijepo Đovanino lice pretvorilo se u lice ružne, zlobne adolescentkinje.

U Đenovi vode borbu dvije linije njene porodice. Dva kraja njenog rodnog grada pretvoriće se u dva dijela njene ličnosti. Tako dezorjentisana između visina i prizemnosti, rafiniranosti i vulgarnosti, nju će otkrivanje godinama skrivanih porodičnih tajni odvesti na put na kome će, po svaku cijenu otkriti svoje pravo lice. Feranteova još jednom pokazuje izuzetno umijeće da svoje čitaoce izvuče iz realnosti i smjesti u svoj savršeno izgrađen književni svijet. Izdavač je Booka.

Novi roman Elene Ferante Foto: Promo

„Farenhajt 451“ Reja Bredberija predstavlja remek-djelo književnosti 20. vijeka. Radnja ovog romana odvija se u sumornoj budućnosti. Gaj Montag je vatrogasac.

U njegovom svijetu, gdje televizijski program upravlja ljudskim mozgovima, vatrogasci raspiruju vatru umjesto da je gase. U opisu njegovog posla je da uništava zakonom zabranjenu robu – štampane knjige – zajedno sa kućama u kojima su one sakrivene. Bezlični život sa suprugom Mildred promijeniće se kada upozna neobičnu susjetku Klaris. Od tog trenutka počinje da spasava knjige, a kada bude otkriven, život mu više neće biti isti kao prije. Izdavač je Nova knjiga.

Foto: Promo

Radnja romana „Tuđa pravila“ autora Džona Irvinga odvija se u ruralnim krajevima Nove Engleske u prvoj polovini 20. vijeka. Priča je ovo o doktoru Vilburu Larču, ginekologu, osnivaču i upravniku sirotišta u gradiću Sent Klauds, o čovjeku koji obavlja abortuse i drogira se etrom, a okolina ga doživljava kao sveca. Tu je i omiljeno doktorovo siroče Homer Vels, dječak koga niko nikada neće usvojiti. Izuzetno djelo, i po obimu i po originalnosti, roman koji će nas zabaviti ali i podstaći na moralno preispitivanje. Irvin je inventivan i kritičan dok opisuje brojne nedaće junaka i njihovu neobičnu sudbinu. Izdavač je Laguna.

Foto: Promo

„Matematika života i smrti“ Kita Jejtsa knjiga je koja pokazuje da matematički obrasci oblikuju naš život. Autor nam dočarava svakodnevne situacije u kojima se primjenjuju matematički koncepti. Čitajući ovu knjigu steći ćemo kritički, racionalan pogled na vijesti u medijima, na pravosuđe, medicinu i istoriju, i bićemo umješniji u donošenju ličnih odluka bilo da je riječ o izboru najkraćeg reda za kasu u prodavnici ili o zaustavljanju širenja smrtonosnih, zaraznih bolesti. Piramidalna prevara, nuklearna fizija, i viralni marketing samo su neke teme u ovoj znalački napisanoj knjizi. Izdavač je Laguna.

Foto: Promo

„Umetnici preživljavanja“ Hansa Magnusa Encensbergera knjiga je koja nam donosi 99 književnih vinjeta iz 20. vijeka. To je vijek kada je kulminirao broj književnika koji su preživjeli državne terore i čistke. Autor daje odgovore na pitanja kako se to odvijalo, da li su pomenuti književnici bili nepokolebljivi da bi kapitulirali pred silom, da li su opstanak dugovali dalekovidnosti ili inteligenciji, da li su to bili srećni slučajevi zahvaljujući kojima su izbjegli logor i smrt. Među ostalima tu su Hamsun, Gorki, Bunjin Pesoa, Bulgakov, Selin, Breton, Neruda, Sartr, Markes, Andrić… Izdavač je Laguna.

Foto: Promo

„Istorija apsolutno svega“ Kristofera Lojda povešće nas na nevjerovatno putovanje u prošlost, od postanka Zemlje, preko dinosaurusa i raznih vladara, do robota i mnogo čega još. Ovo epsko putovanje daće nam odgovore na pitanja koliko je star svemir, šta se desilo sa dinosaurusima, kako je pismo preobrazilo ljudske zajednice, ko su bili najmoćniji vladari svijeta, zašto nas promjena klime sve pogađa. Nakon svakog pitanja na koje odgovori, ova knjiga pokreće nova, koja će u čitaocima probuditi ljubav prema istraživanju, ljubav koja će potrajati cijeli život. Knjiga obiluje sjajnim
ilustracijama. Izdavač je Vulkan.

Foto: Promo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar