Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nagrada "Žanka Stokić", jedno od naših najuglednijih teatarskih priznanja, uručena je danas na svečanosti u Narodnom pozorištu dramskoj umetnici Tanji Bošković.

U prisustvu velikog broja kolega i prijatelja, koji su ispunili salu Velike scene Narodnog pozorišta, dramska umetnica Tanja Bošković ovenčana je priznanjem koje nosi ime jedne od najvećih srpskih glumica ikada – Žanke Stokić.

Uz kolege iz Pozorišta na Terazijama, koji su je dočekali na sceni uz pesmu iz mjuzikla „Jalta, Jalta“, primila je priznanje podsećajući na tragičnu sudbinu Žanke Stokić:

– Patnja koju je u životu prošla Žanka Stokić ne može da se poredi ni sa čim što smo mi, ili ja prošli u životu – naglasila je Tanja Bošković.

Tanja Bošković Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Iako je tokom karijere ovenčana sa pregršt nagrada, ovu koja nosi ime velike srpske glumce posebno je izdvojila:

– Toliko sam srećna zbog ove nagrade i ništa više od ovoga u životu ne mogu da poželim – rekla je glumica, ponovivši da je ovo priznanje ne samo čast, već i obaveza.

Istakla je i koliko joj je krivo što danas više nema onih koji bi mogli da svedoče o ogromnom talentu Žanke Stokić, ali je s ponosom naglasila kako je imala sreću da se jednom prilikom „susretne“ sa savremenikom glumice iz Velikog Gradišta.

Boškovićeva s prethodnim lauretkinjama Žanke Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

S velikom dikom govorila je i o tome kako je već treća glumica iz svoje klase na FDU, koja je dobila „Žanku“. Podsetimo, pre nje ovo priznanje dobile su njene koleginice i klasići Gorica Popović i Radmila Živković (zajedno studirale u klasi profesora Predraga Bajčetića, prim.aut).

Izvinila se i što mnogo priča, ali su joj kolege i prisutni u sali poručili da je ovo njen dan kada i treba što više da priča… A sa scene je, maltene u suzama, izašla uz melodiju „Poslednji tango-tango smrti“, koju je često pevala…

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Svečanosti u Narodnom prisustvovali su, između ostalih, Svetlana Bojković, Gorica Popović, Rade Marjanović, Vesna Pećanac, Danica Maksimović, Irfan Mensur, Svetislav Goncić (član žirija), Branka Petrić, Janoš Tot, Ljiljana Dragutinović, Caci Mihailović…

Tanja Bošković je 18. po redu laureatkinja nagrade, koju od 2003. godine, na inicijativu Mire Stupice, dodeljuju Narodno pozorište, „Večernje novosti“ i Grad Požarevac.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Priznanje „Žanka Stokić“ tradicionalno se dodeljuje aktivnim glumicama koje su svojom ličnošću, stvaralačkom zrelošću i bogatstvom umetničkog izraza obeležile pozorišni, filmski i televizijski život Srbije. Žiri, na čijem je čelu bila prethodna dobitnica Gorica Popović, dodeljivanje nagrade Boškovićevoj obrazložio je konstatacijom da je „Tatjana Bošković jedna od retkih glumica i umetnica koje nadilaze sve stereotipe, kalupe, separacije, uskogrudosti i isključivosti“, kao i da je „uvek istovremeno više umetničkih identiteta i veština spojenih u praksu umetnosti glume“.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nagrada se sastoji od plakete nacionalnog teatra (rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića), statuete Žanke Stokić (rad akademskog vajara Dragiše Miloševića, poklon Grada Požarevca) i novčanog iznosa koji daruju „Novosti“.

Pored Popovićeve i Živkovićeve ovim priznanjem su prethodnih godina ovenčane Svetlana Bojković, Milena Dravić, Đurđija Cvetić, Ružica Sokić, Jelisaveta Sablić, Gordana Đurđević Dimić, Dara Džokić, Mirjana Karanović, Ljiljana Blagojević, Mira Banjac, Ljiljana Stjepanović, Anita Mančić, Jasna Đuričić, Olga Odanović i Nataša Ninković.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Inače, Boškovićeva se juče, kako tradicija nalaže, poklonila senima Žanke Stokić na Topčiderskom groblju. Dramska umetnica je, kao i prethodne lauretkinje, zapalila sveću i položila cveće na grob velike srpske pozorišne glumice, a pomenu Stokićevoj, prisustvovali su i Svetlana Bojković, Vladan Đurković, Molina Udovički Fotez…

Bonus video: Tanja Bošković o Ateljeu 212

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare