Foto:promo

Hor i baletski ansambl Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu pridružio se ansamblu Opere tog najstarijeg dramskog teatra i apelu članova Beogradske filharmonije, koji su prethodnih dana u javnost izneli niz problema, uz zahtev za poboljšanje položaja muzičara.

Ansambl SNP je istakao nekoliko problema različite prirode, koji, iz njihovog ugla, godinama otežavaju ili ugrožavaju rad i razvoj umetničkih jedinica, kao i lični život izvođača.

Saopštenje Hora opere Srpskog narodnog pozorišta, ansambla i solista baleta Srpskog narodnog pozorišta prenosimo u celosti:

– Niska primanja svakako imaju najveći uticaj na privatne živote zaposlenih i njihovih porodica. Većina kolega je primorana da radi više poslova kako bi obezbedila egzistenciju. Zarada iz meseca u mesec sve više kaska za republičkim prosekom. Ne razumemo zašto je naš rad toliko devalvirao. Želimo da, kao izvođači sa velike scene našeg najstarijeg teatra, postavimo pitanje na kom je mestu kultura u našoj državi?

Više od deset naših mladih kolega iz hora godinama radi honorarno uz mizerne nadoknade, koje primaju sa većim kašnjenjima, dok je broj stalno zaposlenih smanjen za više od dvadeset posto. U baletu je situacija još drastičnija. Mladi plesači i plesačice, koji nose repertoar naše kuće, godinama žive u prekarijatu. Nerešen penzioni status stavlja baletske igrače u nemoguć materijalni položaj na kraju svoje kratke, ali izuzetno intenzivne karijere. To dalje rezultira nedostatkom radnih mesta za aktivne igrače. Naši ansambli imaju sjajnu reputaciju stečenu višedecenijskim visokim nivoom izvođenja. Na to smo veoma ponosni i težimo da taj kvalitet održimo. Ovakvo postupanje ne vodi ka tome.

Ovom prilikom želimo da izrazimo solidarnost i zabrinutost i za kolege zaposlene u tehnici SNP, čije zarade su skandalozno niske, a odgovornost koju ta radna mesta nose, je često veoma visoka.

Već dugi niz godina najčešći faktor direktnog ometanja radnog procesa predstavljaju i određeni tehnički problemi sa zgradom pozorišta. Neophodno ih je što hitnije rešiti. Takođe, smatramo da je za korišćenje punog potencijala kadra našeg pozorišta potreban izdašniji budžet za produkcije, kao i da je ključno omogućavanje blagovremenog planiranja.

Srpsko narodno pozorište Foto: V.Veličković

Posebno nam važno da naglasimo koliko nam je stalo to toga da resorno ministarstvo doživljavamo kao svog saveznika. Zapažamo i uvažavamo svaki pomak u pravcu boljitka i ne negiramo trud i ulaganja određenih institucija i pojedinaca, no činjenice jesu da su naše plate u padu u odnosu na republički prosek, uslovi rada i dalje ometaju probe i predstave, a broj stalno zaposlenih pevača je znatno smanjen.

Želimo da se zahvalimo svim građanima, a pre svega našoj vernoj publici, na podršci i razumevanju. Publika je naš najvažniji saveznik oduvek – zaključio je Hor opere Srpskog narodnog pozorišta, ansambl i solisti baleta Srpskog narodnog pozorišta.

Bonus video: Beogradska filharmonija dovedena na rub egzistencije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare