Foto: Marko Đoković/Beogradska filharmonija

Apel članova Beogradske filharmonije koji su pročitali prošlog petka uoči koncerta sa slavnim violinistom Sergejom Krilovim, pod palicom Feliksa Mildenbergera, na Kolarcu, nije samo predmet medijske pažnje kod nas, već je stigao i do sveta.

O zahtevima filharmoničara piše i ugledni sajt slippedisc.com. U tekstu pod naslovom „Muzičari se obratili publici zbog lošeg upravljanja njihovim orkestorm“ istaknuto je da je orkestar, koji postoji 100 godina, danas na ivici propasti.

Zubin Mehta Foto: Marko Đoković/Beogradska filharmonia

Proglas koji je pročitan pred publikom u celosti je objavljen na engleskom jeziku a kao glavna ilustracija je jedan od nastupa Beogradske filharmonije sa slavnim maestrom Zubinom Mehtom.

Podsećamo, nakon što su filharmoničari javno uputili apel u kojem su oglasili da su na rubu egzinstencije zbog niskih plata, oglasio se Darko Krstić, v.d. direktor Beogradske filharmonije, koji je izjavio da problemi nisu nerešivi. Kao, i ministarka za kulturu Maja Gojković, koja je istakla da su vrata resornog ministarstva i Vlade Republike otvorena i da „na taj način ne traba tražiti bilo šta“.

Tim povodom se ministarki Gojković obratio i Gabrijel Felc, šef dirigent Beogradske filharmonije, koji je tokom sedam godina perfektno naučio srpski jezik a pismo joj je uputio na ćirilici.

Bonus video: Beogradska filharmonija dovedena na rub egzistencije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare