Foto: Courtesy of 4-Proof Film, Locarno Film Festival

Dva igrana filma "Ne očekujte previše od kraja sveta" Radua Žudea i "Zelena granica" Agnješke Holand otvoriće 19. januara jubilarni 35. Filmski festival u Trstu (Italija) u Teatru Miela i 23. januara u Politeama Rossetti, saopštila je direkcija ove međunarodne filmske manifestacije.

Zbog složenosti rasporeda u pozorištu, 35. izdanje festivala u Trstu, koji se održava od 19. do 27. januara, predstaviće dva zvanična otvaranja sa navedena dva filma tokom različitih dana u svoja dva tradicionalna glavna prostora.

Kako navode iz direkcije, ovo je dvostruka prilika da se na pravi način prikažu dva filma koja su dominirala u poslednjih nekoliko meseci 2023. i koja su prepoznata kao neki od velikih evropskih filmova godine još od premijera u Lokarnu (Švajcarska) i Veneciji (Italija).

Radu Jude
radu jude

Festival će 19. januara otvoriti premijera u Teatru Miela “Ne očekujte previše od kraja sveta”, rumunsko ostvarenje kao vrtoglavi esej o samoj kinematografiji i eksplozivna kritika cinizma modernog kapitalizma.

Drugi dan otvaranja 23. januar je rezervisan za prostor Politeama Rossetti u Trstu, sa filmom “Zelena granica” Agnješke Holand, dobitnik specijalne nagrade žirija na Venecijanskom filmskom festivalu 2023, koji će biti u redovnom prikazivanju u Italiji od 8. februara.

Agnješka Holand Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Tako će biti označen povratak velikog majstora evropske kinematografije – poljske rediteljke Agnješke Holand. To je film koji je istovremeno neugodan za gledanje i ispunjen osećajem pravde, opisuju iz direkcije festivala u Trstu.

Snimljena impresivno u crno-beloj tehnici, i sa beskompromisnom grubošću koju je ponekad teško podneti, priča se fokusira na tragičnu sudbinu migranata koji se upuštaju u Evropu (u ovom slučaju sa granice između Belorusije i Poljske) u potrazi za dobrodošlicom.

Biće uručene dve nagrade – za najbolji italijanski film i za najbolji međunarodni film. Italijanski film koji je dobio najviše glasova među članovima sindikata kritičara je “Kidnapovani” Marka Belokija, koji je prethodno nagrađen istim priznanjem 2020. za svoje ostvarenje “Izdajnik”.

Film “Pacifikacija” Alberta Sere proglašen je za najbolji film u celini, među svim onima koji su prikazani u italijanskim bioskopima tokom 2023. godine.

Osnovan u godinama koje su neposredno prethodile padu Berlinskog zida, Filmski festival u Trstu je vodeći italijanski događaj posvećen kinematografiji centralne i istočne Evrope. Više od tri decenije, sada več 35 godina, ovaj festival je promovisao filmove zemalja i režisera koji su često manje afirmisani, ili čak nepoznati italijanskoj i uopšte, zapadnoj publici.

Bonus video: Specijalna projekcija filma „Čuvari formule“ u Parizu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar