Milorad Milinković Debeli i Aleksandar Vučić Foto: Radule Perisic/ATAImages, Instagram/buducnostsrbijeav

Jedno od najvećih iznenađenja na spisku podrške Aleksandru Vučiću i njegovoj listi “Srbija ne sme da stane” za predstojeće izbore, je ime reditelja i scenariste Milorada Milinkovića.

Milinkovićev potpis zbunio je mnoge kada su danas u medijima videli spisak “2000+”, poznatih i manje poznatih ličnosti iz javnog života Srbije koje su dale podršku Vučiću.  Popularni tragač iz kviza “Potera”, reditelj filmova “Mrtav ladan” i “Čitulja za Eskobara” i nekadašnji pevač alternativnog rokenrol benda „Morbidi i Mnoći“, uvek je percipiran u javnosti kao drago lice, i kao neko ko promoviše vrednosti koje su suprotne politici Srpske napredne stranke i njenog predsednika.

„Mene je iznenadio Milorad Milinković. I dalje naivno ne mogu da povežem inteligenciju i podršku nepomeniku“, „Samo čekam kevu da mi se razočara što je Milorad Milinković na spisku“, „Jedino iznenađenje mi je Milorad Milinković“… Ovo su samo neke od brojnih današnjih reakcija na Tviteru koje se tiču ovog reditelja i njegovog potpisa za Vučića.

Međutim, stvari će mnogima možda biti jasnije kada se prisete da je Milinkovićev film „Što se bore misli moje“ krajem septembra izabran za srpskog predstavnika za Oskara za najbolji strani film. To je takođe bilo iznenađenje, zato što taj film, po svom kvalitetu, nije baš najbolje primljen u kritičkoj javnosti. Selekciona komisija koju je birao Filmski centar Srbije, izabrala je tada „Što se bore misli moje“, i ako su za favorite važili „Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića i „Lost Country“ Vladimira Perišića.

Foto: Promo

Povodom izbora filma Milorada Milinkovića za srpskog kandidata za Oskara, na svom Fejsbuku oglasio se tada reditelj Srdan Golubović, koji je negodovao zbog ovakve odluke.

„Velika je sramota ovo što se desilo prilikom izbora ovogodišnjeg srpskog kandidata za Oskara. Pored filma „Lost country“ Vladimira Perišića, koji je prikazan u kanskom programu Semaine da la critique, gde je nagrađen nagradom za glavnog glumca (Jovan Ginić), filma „Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića koji je prikazan u programu Piazza Grande Locarno Film Festivala, gde je osvojio dve nagrade, kao i nagradu publike u Sarajevu i filma „Da li ste videli ovu ženu?“ Dušana Zorića i Matije Gluščevća, koji je prikazan i nagrađen u programu Settimana della critica festivala u Veneciji, za srpskog kandidata je izabran film „Što se bore misli moje“, reditelja Milorada Milinkovića, koji nije prikazan ni na jednom značajnom festivalu i koji nema nikakvu međunarodnu vidljivost i značaj“, smatra Golubović, koji je zaključio tada da je u pitanju „nastavak kulturne politike ispoljavanja moći, bahatosti, primitivizma“.

Važno je reći da je reditelj Miroslav Lekić,  predsednik Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, takođe potpisnik podrške Aleksandru Vučiću.

Pored Milorada Milinkovića, među ličnostima iz kulture koje su najviše iznenadile javnost svojom podrškom Aleksandru Vučiću, su sigurno Vladimir Pištalo, pisac i upravnik Narodne biblioteke i poznati glumac Nikola Pejaković.

Na listi su i brojni akademici, među kojima i Svetomir Arsić Basara i Dragan Simeunović. Tu su i lekari Milika Ašanin, Radoje Simić, Dragoš Stojanović, Milovan Bojić, Petar Svorcan, Željko Miković, Sanja Radojević Škodrić… Među sportistima koji su potpisali listu su i Dragan Džajić, Dragan Stojković Piksi, kao i fudbaleri Stevan Dika Stojanović i Nikola Lazetić. Tu su i Boban Marjanović – košarkaš, Davor Štefanek – rvač, olimpijski šampion, Željko Rebrača – sportista, Dejan Tomašević – košarkaš, Milan Gurović – košarkaš, Bogdan Obradović – teniski trener, Miroslav Muta Nikolić – košarkaški trener, Milan Borjan – fudbaler, Duško Tošić – fudbaler.

Nikola Pejaković Foto: N1

Tu su i odbojkaši Željko Tanasković, Đula Mešter, Slobodan Boškan, Jelena Nikolić, kao i vaterpolista Viktor Jelenić. Svoju podršku su potpisali i reditelj Predrag Gaga Antonijević, ali i glumci Lazar Ristovski, Radmila Živković, dramaturg Nebojša Pajkić, reditelj Jug Radivojević. Među glumcima na listi su i Rastko Janković, Lepomir Ivković, Svetislav Bule Goncić, Saša Joksimović, Milan Bosiljčić, Lidija Vukićević, Ivana Žigon, Bojana Bambić, Iva Štrljić. Podršku SNS i Vučiću dali su i Maksut Ćatović, producent, Bojana Borić Brešković – magistar istorije i klasične nauke i Damir Handanović – kompozitor i producent.

Vladimir Pištalo Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na listi su i predstavnici estrade: Lepa Lukić, Zorica Brunclik, Miroljub Aranđelović Kemiš, Nada Obrić, Aleksandar Saša Popović, Saša Matić, Oliver Mandić, Aleksandar Aca Lukas Vuksanović, Violeta Viki Miljković, Milica Pavlović, Nikola Rokvić, Dragica Radosavljević – Cakana, Leontina… Potpisnici su i voditelji i novinari Milomir Marić, Sanja Marinković Uhrin, Jovana Jeremić, Ognjen Amidžić, Suzana Mančić, Snežana Dakić.

Bonus video: Milinković o filmu „Što se bore misli moje“ – Atentat na Kneza Mihajla – znamo izvršioce ne znamo nalogodavce

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare