Foto: Radule Perisic/ATAImages

Evo slavimo, nismo nikako ovo očekivali, kaže za Nova.rs Milorad Milinković nakon što je saznao da je njegovo novo ostvarenje "Što se bore misli moje" srpski kandidat za Oskara za najbolji strani film.

Selekciona komisiјa za odabir srpskog kandidata za nagradu Oskar Američke akademiјe filmske umetnosti i nauke većinom glasova donela je odluku da јe naš kandidat za najveće priznanje za 2023. godinu film „Što se bore misli moјe“ reditelja Milorada Milinkovića.

– Javili su mi pre dvadesetak minuta. Evo slavimo! Nismo ovo nikako očekivali. Ovo mi veoma znači. To je jedno fantastično priznanje za sve nas. I to u žestokoj konkurenciji, od ljudi čije je mišljenje veoma bitno. Zaista smo egzaltirani!

Novo Milinkovićevo ostvarenje, čija je beogradska premijera održana 20. septembra u MTS dvorani, donosi priču o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića, kao i događajima koji su prethodili tragičnom činu. U godini kada se obeležava tačno dva veka od rođenja kneza Mihaila pred publikom u bioskopima je, kako su naveli njegovi tvorci, uzbudljiv istorijski, politički triler, po scenariju Milorada Milinkovića i Dragoljuba Stojkovića o atentatu na jednog od naših najvećih vladara koji se 1868. godine dogodio na Košutnjaku.

Foto: Promo

– Ima stvari koje nisu poznate i nikada se neće ni saznati. Što se tiče poznatih stvari, apsolutno smo se držali istorijskih činjenica, a što se tiče nekih momenata koji nisu rasvetljeni, predstavili smo ih onako kako mislimo da su se odigrali. U tom smislu nismo se igrali, sve je tako moglo da se dogodi – govorio je Milinković uoči premijere novog ostvarenja, koje nije samo politički triler, već i ljubavna priča između kneza Mihaila i mlade verenice Katarine Konstantinović.

Kneza Mihaila Obrenovića igra Dragan Mićanović, a u glumačkoj podeli su i Miloš Timotijević, Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Aleksandar Srećković Kubura, Tamara Krcunović, Zoran Cvijanović, Luka Grbić, Jana Ivanović, Maja Čampar, Stojša Oljačić…

Bonus video: Čuvari formule u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare