Foto: Vesna Lalić/Nova.rs; Goran Srdanov/Nova.rs

Ovo je nastavak kulturne politike ispoljavanja moći, bahatosti, primitivizma, svesti koju zanima samo ono što se dešava u njenom dvorištu, smatra reditelj "Klopke" i "Oca".

Povodom izbora filma „Što se bore misli moje“ Milorada Milinkovića za srpskog kandidata za Oskara, na svom Fejsbuku oglasio se reditelj Srdan Golubović, koji je negodovao zbog ovakve odluke.

„Velika je sramota ovo što se desilo prilikom izbora ovogodišnjeg srpskog kandidata za Oskara. Pored filma „Lost country“ Vladimira Perišića, koji je prikazan u kanskom programu Semaine da la critique, gde je nagrađen nagradom za glavnog glumca (Jovan Ginić), filma „Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića koji je prikazan u programu Piazza Grande Locarno Film Festivala, gde je osvojio dve nagrade, kao i nagradu publike u Sarajevu i filma „Da li ste videli ovu ženu?“ Dušana Zorića i Matije Gluščevća, koji je prikazan i nagrađen u programu Settimana della critica festivala u Veneciji, za srpskog kandidata je izabran film „Što se bore misli moje“, reditelja Milorada Milinkovića, koji nije prikazan ni na jednom značajnom festivalu i koji nema nikakvu međunarodnu vidljivost i značaj“, smatra Golubović.

Nije me iznenadio ovaj izbor, dodaje reditelj koji kaže da je „očekivao takav ishod“.

„To je logičan sled sistemskog, preciznog i osmišljenog uništavanja kulturne i umetničke scene. Uništavanja institucija kulture i obesmišljavanja svake ideje predstavljanja i vrednovanja domaće savremene umetnosti u svetu. Nastavak kulturne politike ispoljavanja moći, bahatosti, primitivizma, svesti koju zanima samo ono što se dešava u njenom dvorištu, okrenute samo sebi, a leđima i dupetom okrenute celom svetu i institucijama i mestima koje promovišu vrhunsku svetsku umetnost“, tvrdi između ostalog Srdan Golubović, čije je ostvarenje „Klopka“ (2008) jedini srpski film koji je ušao u uži izbor za Oskara.

Ovo nije prvi put da se reditelj oglašava kada je u pitanju izbor srpskog kandidata za Oskara. Pre tri godine, kada je izabran film „Dara iz Jasenovca“, Golubović je tvrdio da to ostvarenje suštinski nije ispunilo kriterijume, i pritom je postavio pitanje transparentnosti samog procesa izbora.

– Film ‘Dara iz Jasenovca’ nije javno prikazan u Srbiji, nije bio dostupan stručnoj niti široj javnosti u zemlji. Sedmodnevno prikazivanje u Domu kulture u Gračanici nije javno prikazivanje, jer su termini njegovog prikazivanja objavljeni tek naknadno pod pritiskom javnosti, pošto su se pojavile kritike da nije bilo javnog prikazivanja – rekao je tada Golubović.

Bonus video: Sećanje na scenaristu, reditelja, profesora Srđana Koljevića – Prisetimo ga se kroz njegove kultne filmove

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare