Foto: Zoran Lončarević/Goran Srdanov, Dragan Mujan/Nova.rs/Stefan Tomasevic/Antonio Ahel/ATAImages/Gerardo Gazia / Avalon Editorial / Profimedia

"Kad umire glumac, umiru stotine likova, a život se ukazuje poput loše predstave u kojoj rasplet i završetak nisu vešto pripremljeni.…. Kad umire glumac, umire njegova publika, jer je svojom smrću potvrdio i prolaznost njezina života….", delić je monologa iz drame "Kad umire glumac" Mira Gavrana. Nažalost, u godini za nama ostali smo, ne samo bez velikih glumaca, već i umetnika koji su se upisali zlatnim slovima u kulturu naše zemlje.

Miro Glavurtić (5. septembar 1932 – 16. januar 2023)

Miro Glavurtić Foto: HRT

Na samom početku godine, 16. januara, napustio nas je slikar, pesnik, izdavač i književnik Miro Glavurtić, koji je uz Leonida Šejku bio osnivač, glavni teoretičar i „kum“ Umetničke grupe Mediala.

“Mimo Uroša Toškovića, bio je najveći srpski mistifikator”, naveo je povodom smrti prijatelja pisac Bora Ćosić.

Branka Veselinović (16. septembar 1918 – 8. februar 2023)

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Legendarna glumica Branka Veselinović preminula je 8. februara u 105. godini, kao najstarija srpska glumica. Glumila je u više od 100 predstava u pozorištu, i više od 50 televizijskih serija i filmova. Do kraja života bavila se humanitarnim radom.

“Ako pišem, onda i dišem. Jer pesnik kad stihove piše ne može da kaže dosta je, ne mogu više”, govorila je u stihu Branka Veselinović.

Tanasije Uzunović (25. septembar 1942 – 10. mart 2023)

Tanasije Uzunović Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Bard glumišta Tanasije Uzunović preminuo je 10. marta u 81. godini ostavivši iza sebe mnoštvo uloga. U Narodnom pozorištu, na komemoraciji, Vida Ognjenović je održala emotivan govor, u kojem je istakla da “Tasa nije podnosio prosečnost, prezirao je neiskrenost, a uzdržanu neiskrenu glumu smatrao je uvredom glumačke časti.”

Dragoslav Mihailović (17. novembar 1930 – 12. mart 2023)

Dragoslav Mihailović foto: Z. Lončarević

Romanopisac, pripovedač, scenarista, dramaturg, i redovan član Srpske akademije nauka i umetnosti Dragoslav Mihailović, koji je preminuo 12. marta, umeo je da kaže kako se “obično dešava da ljudi koji su imali težak život imaju šta da kažu”.

Njegova nagrađivana dela nastaviće da pričaju njegovu priču kako kroz same knjige, tako i kroz predstave, filmove i serije koje su rađene po njegovim romanima – “Kad su cvetale tikve”, “Frede, laku noć”, „Petrijin venac”, “Čizmaši” …

Duško Gojković (14. oktobar 1931 – 5. april 2023)

Duško Gojković Foto: EPA/DANIEL REINHARDT

Džez trubač, kompozitor, aranžer i dirigent Duško Gojković preminuo je 5. aprila u 92. godini. “Otišao je večiti mladić sa trubom”, saopštila je tada Džez inicijativa, podsetivši da je „bio naš najznačajniji i najveći džez trubač, aranžer, kompozitor svetske karijere i prepoznatljivosti“.

Srđan Koljević (31. decembar 1966 – 8. jula 2023)

Srđan Koljević Foto: Petar Markovic/ATAimages

Scenarista, reditelj i profesor Srđan Koljević preminuo je 8. jula u 56. godini. Iza njega ostali su neki od najboljih domaćih savremenih filmova poput “Sivi kamion crvene boje“, „Žena sa slomljenim nosem“, kao i „Klopka“ Srdana Golubovića 2007, prvi srpski film koji je ušao u uži izbor za nagradu „Oskar“, i prvi srpski scenario čija su prava za rimejk otkupljena u Holivudu.

David Albahari (15. mart 1948 – 30. jul 2023)

David Albahari Foto:FoNet

Čuveni srpski pisac David Albahari preminuo je 30. jula u 76. godini. Kritika je od samog početka njegovog stvaralaštva Albaharija dočekala sa pohvalama, a čuveni Bogdan Popović je za knjigu „Porodično vreme“ rekao da je „pripovedačka polazišna pozicija za darovitog mladog pisca“. Albahari je bio jedan od naših prvih savremenih pisaca kome je časopis „Gradac“ posvetio ceo broj.

Milka Stojanović (13. januar 1937 – 1. septembar 2023)

Toska Foto: Arhiv Muzeja pozorišne umetnosti Srbije

Dramski sopran Milka Stojanović, nekadašnja prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, jedna od najpriznatijih srpskih umetnica, koja je nastupala i na mnogim značajnim svetskim operskim scenama, preminula je 1. septembra u Beogradu. Nagradom „Golden Voice“ u Njujorku, publika i javnost Amerike svrstali su našu opersku divu među četiri najlepša glasa sveta.

Jagoš Marković (22. jun 1966 – 22. septembar 2023)

Jagoš Marković Foto:Nebojša Babić

Kada je stigla vest da je Jagoš Marković, jedan od najistaknutijih srpskih pozorišnih reditelja, kao i čitavog regiona, preminuo 22. septembra u 57. godini, pozoršni, ali i svet umetnosti uopšte, ostali su u neverici. Svi su govorili da nas je napustio neponovljivi, autentični i beskrajno daroviti stvaralac, koji nije podilazio diktatima trendova. Sva pozorišta u kojima je režirao posvetila su ceo mesec igrajući na svim scenama njegove predstave.

Nada Knežević (3. oktobar 1940 – 25. oktobar 2023)

Nada Knežević Foto: Printscreen/YouTube/RTS

Pevačica džeza Nada Knežević (83) je 25. oktobra umrla u Beogradu. Ostaće upamćena kao „dama jugoslovenskog džeza“. Tokom pedeset godina karijere dobila je pregršt festivalskih nagrada i priznanja. Poslednji koncert, nazvan „Nada Beogradu“ održala je 1995. godine, a 2007. godine primila je nagradu za životno delo na džez festivalu Nišvil.

Žarko Laušević (19. januar 1960 – 15. novambar 2023)

Žarko Laušević Foto:Zoran Lončarević

Smrt Žarka Lauševića 15. novembra u 63. godini potresla je ceo region. Ostaće jedan od najvoljenijih glumaca – jedinstveni „šmeker“ i „oficir s ružom“.
Nažalost, Lauševićev život obeležio je tragični incident, kada je 1993. napadnut od grupe huligana, usmrtio dvojicu. Bio je u zatvoru, pa u Americi, ali se nakon mnogo godina vratio u Srbiju, gde je i preminuo ostavivši svojoj publici antologijske uloge, ali i knjige u kojima je pisao o danima na robiji.

Kada je reč o svetskim ličnostima čiji odlazak je promenio preteklu godinu tu su glumica Džejn Birkin, nobelovka Luiz Glik, književnik Milan Kundera, oskarovka Glenda Džekson, legendarna glumica Đina Lolobriđida, književnik Čarls Simić, glumac Trit Vilijams, umetnica Fransoaz Žilo…

Bonus video: Komemoracija Jagošu Markoviću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar