Serž Genzbur i Džejn Birkin, Profimedia

Pevačica i glumica Džejn Birkin umrla je u 76. godini, u svom domu u Parizu. Englesko-francuska zvezda smatrana je ikonom stila kasnih 60-ih i 70-ih, a bila je poznata po svom profesionalnom i emotivnom odnosu s muzičarom Seržom Genzburom.

Rođena u Londonu, Džejn Birkin je započela svoju karijeru kao glumica, a međunarodnu slavu je stekla zbog veze sa Seržom Genzburom na ekranu i van njega. Par se upoznao dok su glumili u francuskoj satiričnoj romantičnoj komediji 1969. „Slogan“, a iste godine su objavili debi album.

Album je sadržao između ostalog i seksualno eksplicitnu pesmu „Je t’aime…moi non plus“ koja je dostigla prvo mesto na britanskoj listi singlova.

Nakon njihovog razlaza 1980. Birkin je nastavila da radi, pojavljujući se u više filmova i snimajući brojne solo albume.

Pevačica je bila prinuđena da odloži nekoliko koncerata u Parizu zakazanih za maj pošto je slomila rame u martu 2022. godine.

Serge Gainsbourg and Jane Birkin

„Uvek sam bila veliki optimista i shvatam da mi je potrebno još malo vremena da ponovo budem na sceni i sa vama. Mnogo volim da sam sa vama“, rekla je ona u tadašnjoj izjavi.

Džejn Birkin objavila je 2020. svoje memoare „Mankijevi dnevnici: 1957 – 1982“, nazvane tako po krpenoj lutki iz njenog detinjstva sa kojom se može videti i na omotu „Histore de Melody Nelson“, konceptualnog albuma Serža Genzbura.

– Mislim da je većina dnevnika nefer, jer se oni pišu kada ste tužni, kada ste srećni imate mnogo boljih stvari koje možete da radite. Kada ih čitam, osećam se veoma umorno – rekla je tada ona.

Jane Birkin

Puno prostora u knjizi je posvetila svom bivšem partneru Seržu Genzburu.

– Sa Seržom sam došla na svoje, jer on ništa drugo nije radio po ceo dan do što je smišljao vesele stvari koje bi radio sa mnom. Tako da sam bila neverovatno srećna. Bio je ljubomoran koliko i ja. Iako ga ljudi u Francuskoj sad smatraju genijem, što on zaista i jeste bio, on nikada nije bio dosadni genije. Nikada nije rekao: „Pa, idem ja sad da radim“. Nikada ga nisam videla da radi. Ne, kada sam ja snimala neke prilično loše filmove, on je pisao neke od njegovih najboljih stvari jer je bio iznerviran time što nisam bila tu. Imao je običaj da dolazi na sva snimanja filmova i onda sedi onako tužan u hotelskoj sobi, gde je i napisao „The Man With the Cabbage Head“ ili „Melody Nelson“. U tom smislu, bilo je to idealnih 13 godina – ispričala je Džejn Birkin.

Jednom prilikom je, piše u memoarima, htela da se baci u Senu zbog svađe sa Seržom.

– Pošto smo oboje bili pijani, ti veliki gestovi dolazili su prilično lako. Osim toga, pošto nisam baš tako glupa, shvatila sam da sam uradila nešto tako nečuveno da sam morala da uradim i nešto prilično veliko da bih ga ponovo osvojila – priča Birkinova.

Birkin je konačno napustila omiljenog lošeg dečaka Francuske 1980. i nastavila da krči sopstveni put. Na filmu, ona je prešla sa dirljivijih uloga na umetničke produkcije, dobivši tri nominacije za nagradu Cezar, francuskim Oskarima, počevši od „La Pirate“ 1985.

Jane Birkin and Serge Gainsbourg

Glumila je u oko 70 filmova koje su režirali vodeći evropski reditelji, među kojima su Bertran Tavernije, Žan-Lik Godar, Alen Rene, Džejms Ajvori i Anjes Varda.

Ali ostala je zauvek povezana sa Genzburom, koji je nastavio da piše pesme za nju nakon njihovog razlaza, uključujući „Les dessous chic“. „To je najlepša pesma o razdvajanju koju ste ikada mogli da dobijete“, rekao je Birkin za AFP u intervjuu 2018.

Osim Šarlote (poznate glumice i pevačice) i Kejt, iz 13-godišnje veze sa francuskim rediteljem Žakom Dojonom, Džejn je dobila još jednu ćerku, pevačicu Lu Dojon.

Bonus video: Kit Ričard – Neuništivi buntovnik

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar