Foto: Les artistes associes / Christophel Collection / Profimedia

Jedan od glavnih glumaca čuvenog antiratnog mjuzikla “Kosa” Trit Vilijams, poginuo je u saobraćajnoj nesreći u 71. godini, i tako je na tragičan način okončan život čoveka koji je mnogima predstavljao simbol filma koji je obeležio mnoge generacije.

Njegova uloga Džordža Bergera, vođe hipi plemena, donela mu je tada nominaciju za Zlatni globus za novu zvezdu godine. U čuvenom Formanovom filmu, “deca cveća” lutaju ulicama Njujorka kasnih 60-ih slaveći slobodnu ljubav, upotrebu lakih droga i propagirajući antiratne stavove. Kada upozna mladog regruta Kloda Bukovskog iz malog grada, Berger odlučuje da ga uzme pod svoje okrilje i upozna sa hipi stilom života. Iako provodi dane pušeći travu i družeći se sa svojim prijateljima, Berger je takođe zabrinut da će biti pozvan u rat u Vijetnamu.

Foto: Les artistes associes / Christophel Collection / Profimedia

U liku Bergera, Vilijams je predstavio slobodoumnog, buntovnog i konfrontirajućeg vođu. On veruje u slobodnu ljubav i jednakost, ali mu prija i pažnja koja dolazi sa liderstvom. Sa svojom dugom kosom i pocepanom odećom, Berger se buni protiv estetike generacije svojih roditelja i slavi kontrakulturu svih vrsta… Poslednja scena u filmu sa pesmom „Let the Sunshine In“, kada Berger odlazi u Vijetnam umesto Kloda, predstavlja jednu od najtužnijih i najsnažnijih emocija ikada.

Nakon “Kose” Trit Vilijams je zauvek ostao Berger, iako je i kasnije imao sjajne uloge. Film je premijerno, van konkurencije, prikazan na 32. Kanskom festivalu. Ime mjuzikla i filma je izabrano jer je kosa bila simbol hipi pokreta.

Vilijams je dobio drugu nominaciju za Zlatni globus za najboljeg glumca u filmskoj drami za ulogu u filmu “Princ grada” iz 1981.

Takođe je dobio nominaciju za nagradu Emi za najboljeg glumca 1996. za film “Kasna smena” i treću nominaciju za Zlatni globus za ulogu Stenlija Kovalskog u filmskoj adaptaciji “Tramvaj zvani želja” iz 1984.

Jedna od njegovih uloga koje se pamte je bila i u filmu “Šta sve možeš u Denveru kad si mrtav” gde je igrao Bila, ubicu i ratnika. Takođe, sećaćemo ga se i po ulogama u ostvarenjima „Bilo jednom u Americi“, „Orao sleteo“, „1941“, „Everwood“ i drugim.

Foto:

Kolege i prijatelji sećaju se Vilijamsa kao ljubaznog, velikodušnog i kreativnog.

„Trit i ja smo proveli mesece u Rimu snimajući “Bilo jednom u Americi“, napisao je glumac Džejms Vuds na Tviteru.

Glumac Malkolm Mekdauel je dodao: „Smrt Trita je veliki gubitak za glumačku zajednicu. Naše molitve su sa njegovim najmilijima. RIP.“

“Bio je glumac nad glumcima. Filmaši su ga voljeli. Bio je srce Holivuda od kasnih 70-ih. Bio je jako ponosan na sve što je ove godine odradio. Imao je uravnoteženu karijeru”, rekao je njegov dugogodišnji agent Beri Mekferson.

Vilijams je bio oženjen glumicom Pem Van Sant, i imali su dvoje dece, sina Džila i kćerku Eli.

Bonus video: Gvinet Paltrou – omražena kraljica Holivuda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar