Nisam ja samo glumica, ja i slikam i pišem, pričala je Branka Veselinović pre nekoliko godina za Nova.rs.

Tim rečima Branka Veselinović, koja je preminula u 105. godini, dočekala je ekipu našeg portala u dva dva navrata kada je slavila rođendane.

Kada je Branka punila 102 i 103 godine, te rođendane proslavili smo sa glumicom u njenom dvorištu u Beogradskoj ulici.

Poslužila nas je tada tortom i rekla da se oseća odlično, i da uživa s porodicom i bliskim prijateljima.

– Došli su mi prijatelji, sedimo u dvorištu i jedemo tortu i pijemo sok. Slavimo – govorila nam je Branka.

Branka je bila dobitnik mnogih plaketa, nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarani rad, kao što su Orden rada sa zlatnim vencem, Nušićeva nagrada za životno delo, Sterijina nagrada, Vukova nagrada, Nagrada Mali princ za životno delo, koju dodeljuje Međunarodni festival pozorišta i mnoge druge. Počasni je stanovnik Novog Sada, Beograda i Dečijeg sela, članica Diplomatskog hora žena i dopisni član Srpske razvojne akademije. Od 1980. je bila ambasador UNICEF-a.

Tokom života se posebno angažovala u humanitarnim priredbama za decu, mada nije imala dece. Sa suprugom Mlađom je osnovala Fond Branke i Mlađe Veselinović za pomoć invalidnoj deci. Poliglota je, govori engleski, ruski, nemački, francuski, češki, mađarski i italijanski jezik.

Bila je bliska prijateljica sa Desankom Maksimović, Mirom Stupicom, Marijom Crnobori, Čkaljom i Mijom Aleksićem. Kada je 1964. godine nagrađena Sterijinom nagradom u žiriju je, između ostalih, bio i Meša Selimović.

BONUS VIDEO: Marina Tucaković: „Kršim pravila, briga me za sve“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar