Srdan Golubović i Srđan Koljević Foto: Ataimages, Nova.rs

Jako mi je teško da govorim o Srđanovom odlasku, jer smo bili jako bliski prijatelji, kaže za Nova.rs reditelj Srdan Golubović povodom smrti scenariste, reditelja i profesora.

Srđan Koljević, koji je preminuo noćas u 56. godini, posle duge i teške bolesti, iza sebe je ostavio ogroman opus, a neke od najsvetlijih momenata u karijeri doživeo je sarađujući s rediteljem Srdanom Golubovićem.

Osvrćući se na rad s kolegom i prijateljem Golubović priča za Nova.rs da je sa Koljevićem radio tri filma:

– Od toga sam dva filma režirao ja, a jedan Srđan. Ali, ta tri filma su najmanja stvar koja nas je vezivala. Nas je vezivalo dugogodišnje veliko prijateljstvo. I zato mi je jako teško da govorim objektivno o njegovom autorskom radu i opusu. Ali, siguran sam da iza njega ostaje ogroman trag i kao scenariste i kao reditelja. Zapravo, kao autora velikog talenta, preciznosti i specifičnog sveta – ukazuje reditelj.

Iza Koljevića ostaje, kako naglašava, i jako veliki trag kao pedagoga, s obzirom da je bio dugogodišnji profesor Fakulteta dramskih umetnosti, na kojem je svojevremeno diplomirao. Zapravo, do kraja života bio je profesor Filmskog scenarija i Filmske dramaturgije na FDU:

– Ostaje veliki Srđanov trag kao profesora koji je svoju strast, ljubav i posvećenost filmu preneo na veliki broj generacija filmskih scenarista – smatra Golubović.

Iako su Srđan i Srdan radili tri filma zajedno – „Klopku“, „Krugove“, koje je Golubović rediteljski potpisao i „Ženu sa slomljenim nosem“, koju je režirao Koljević, a Golubović producirao, uvek će prva asocijacija na saradnju dvojice prijatelja biti ostvarenje iz 2007. koje je premijerno prikazano u Berlinu, na jednom od najuglednijih filmskih festivala. Jer, „Klopka“ je te 2007. godine, iako prikazana u vantakmičarskoj selekciji, opet proglašena jednim od najznačajnijih ostvarenja tog Berlinala. Takođe, „Klopka“, za koji je Srđan, uz Melinu Koljević, bio koscenarista, jeste prvi srpski film koji je ušao u uži izbor za nagradu Oskar, i prvi naš scenario čija su prava za rimejk otkupljena u Holivudu, ujedno i jedan od najnagrađivanijh u u zemlji i regionu.

A Golubović se ovako seća stvaranja filma, u kojem su igrali Nebojša Glogovac, Nataša Ninković, Anica Dobra, Miki Manojlović:

– Mi smo još 2001. godine, kada smo počeli da se družimo, u Kotbusu pričali o tom novom filmu. I „Klopka“ je bio naš prvi zajednički rad, zajedno s Melinom Koljević. Godinama smo na tome radili. I u našoj zajedničkoj saradnji bila je to tačka koja nas je zbližila, spojila i do kraja ostala, u kreativnom i ličnom smislu, ključan trenutak našeg zajedničkog rada i poznanstva. Kao neka tačka odakle su naša saradnja, ali i prijateljstvo počeli. I da, jeste, to je verovatno najnagrađivaniji film koji smo zajedno radili – priča reditelj.

Svaki čovek, kada ode, ostaje, kako priznaje Srdan Golubović, praznina koju je teško ispuniti:

– A posebno kada ode neko čiji je uticaj na generacije studenata, budućih scenarista, uticaj na celu kulturno-umetničko-filmsku scenu ne samo u Srbiji, već i čitavom regionu i šire toliko veliki, dubok i značajan. Ogroman je ovo i veliki gubitak. Iza Srđana ostaju zaista sjajna dela i veliki pedagoški uticaj. Ali, odlazak je za sve Srđanove prijatelje, a naročito porodicu nenadoknadiv.

Bonus video: Nebojša Glogovac nije zaboravljen

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar