Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Komemoracija scenaristi, reditelju i profesoru Srđanu Koljeviću (1966 – 2023) održana je u Jugoslovenskoj kinoteci uz prisustvo porodice, i velikog broja kolega i prijatelja.

Da odaju počast Srđanu Koljeviću koji je preminuo 8. jula u 56. godini nakon duge i teške bolesti, došli su Srdan Golubović, Radoslav Zelenović, Ivan Jevtović, Gorčin Stojanović, Nebojša Pajkić, Nikola Rakočević, Miroslav Momčilović, Raša Andrić…

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na početku komemoracije pušten je prigodan film sačinjen od brojnih ostvarenja na kojima je Koljević radio.

U svom govoru reditelj Bojan Vuletić istakao je da je su „blagost, nežnost i smirenost Koljevićevu ogromnu unutrašnju snagu činili naizgled nevidljivom“:

– Srđan nas je činio boljim ljudima, čak i kada to nismo zaslužili. Čitava istorija jugoslovenskog i srpskog filma bila bi siromašnija bez njega – kazao je Vuletić.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Srđan Koljević, filmski scenarista, reditelj i redovni profesor na Katedri za dramaturgiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu bio je jedan od najnagrađivanijih scenarista u Srbiji i regionu i višestruki dobitnik priznanja za stvaralaštvo u oblasti filmskog scenarija. Rođen je 31. decembra 1966. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Katedri za dramaturgiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, gde je počeo da predaje 1999. godine.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Bio je scenarista, koscenarista i saradnik na scenariju za 12 dugometražnih igranih filmova i dva dugometražna dokumentarna filma. Sam je potpisao dva filma po sopstvenim scenarijima – „Sivi kamion crvene boje“ i „Žena sa slomljenim nosem“. Film „Sivi kamion crvene boje“ iz 2004. dobio je 11 međunarodnih nagrada na 40 festivala i 13 priznanja na domaćim festivalima.

Reditelj Stefan Arsenijević rekao je da je Koljević bio jedan od najvećih filmskih scenarista kojeg smo imali.

– Sećam se dok je pisao scenario za film „Žena sa slomljenim nosem“ imao je tu rečenicu: „Nije život šišarka“. Pre neki dan mi je Srđan rekao: „Znaš kako je pred snimanje filma, uvek ti treba nekoliko dana da se spremiš, tako je i za smrt“ – ispričao je Arsenijević, nakon čega je usledio insert iz čuvenog filma „Sivi kamion crvene boje“.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Glumica Aleksandra Balmazović rekla je da je bila čast poznavati Srđana Koljevića koji će „ostati sa nama, zauvek upisan u istoriji vanvremenskog duha“:

– Imao si hrabrost, a u hrabrosti i nenametljivost. Ostavljaš svet kojem si dodao svoje boje. Kada si iskren, čestit i hrabar, takva su i tvoja dela. Sve je kod tebe delovalo nepodnošljivo lako, jer su tvoj duh i hrabrost bili jači od bola. Bila je čast poznavati te – istakla je glumica.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Koljević je bio i koscenarista filma „Klopka“ Srdana Golubovića 2007, prvog srpskog filma koji je ušao u uži izbor za nagradu Oskar, i prvog srpskog scenarija čija su prava za rimejk otkupljena u Holivudu.

– Srđanovi filmski junaci bili su slični njemu – jednostavni, nenametljivi, obični ljudi. Takav je bio Srđan, gospodin sa kaubojskim šeširom i osmehom. Osmeh je bio prepoznatljivost njegovog karaktera, ali i njegov štit od nepravdi. Borio se za svoje junake, kao što se borio i sa bolešću. Pre nekog vremena mi je rekao: „Moja odjavna špica se završava“. Ostala je njegova porodica, a Srđan je otišao mirno i tiho, kao Džon Vejn u filmu „Tragači“ – ispričao je Srdan Golubović.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Koljević je bio koscenarista i saradnik i na filmovima „Кaži zašto me ostavi“, „Ubistvo s predumišljajem“, „Stršljen“, „Nebeska udica“, „Normalni ljudi“, „Nataša“, „Eduart“, „Ljubav i drugi zločini“, „Mikro eglima“, „Кrugovi“, „Branio sam Mladu Bosnu“.

Glumac Nikola Rakočević je u Kinoteci pročitao pismo Milene Marković:

– Pričao je lepše od nas, ponašao se lepše od nas, bio je skroman bez obzira šta je postigao. Njegovi junaci su se borili u ime ljubavi i pravde. Bio je neprikosnoveni i nenametljivi autoritet. Srđan je bio poštovan i nagađivan u evropskoj kinematografiji. Ponosni smo što smo delili vreme sa Srđanom Koljevićem. Počivaj u miru gospodine sa kaubojskim šeširom… – zaključila je Milena Marković u pismu.

Bonus video: Komemoracija Tanasiju Uzunoviću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar