Foto:BETAPHOTO/Aleksandar Kovacevic

Na 10. Festivalu "Dani Danila Lazovića" u Priboju, po oceni žirija, najbolja u govorenju poezije je Jovana Brnović sa Fakultet dramskih umjetnosti sa Cetinja, saopštil su organizatori te smeotre.

U saopštenju piše da je Brnović, iz klase profesorke Dubravke Drakić i asistentkinje Jelene Đukić, govorila pesmu „Došljaci – pjesma Ali Binaka, pjesma deveta“ Radovana Zogovića.

„Dani Danila Lazovića“ su posvećeni sećanju na glumca Danila Lazovića (1951- 2006) i poeziji.

Foto:BETAPHOTO/Aleksandar Kovacevic

Brnović je istakla da nije očekivala pobedu, budući da je, kako je objasnila, festival napravljen tako da, u danima pre takmičenja, studenti prate programe upoznaju se, razmenjuju nova iskustva, i da, tek kada dođe dan takmičenja, shvate da su zbog toga došli.

Rekla je da joj nagrada mnogo znači jer je to, kako je ocenila, dobra prilika da ih vide profesori, ljudi iz produkcije i iz drugih pozorišta.

Foto:BETAPHOTO/Aleksandar Kovacevic

Pobednica je osvojila „Povelja Danilo Lazović“ i novčani deo nagrade koju joj je uručio predsednik opštine Priboj Lazar Rvović.

U ovogodišnjem žiriju su profesor Radovan Knežević, glumci Petar Božović i Vojin Ćetković, radio novinar, pisac i recitator Rale Damjanović i profesor Akademije dramskih umjetnosti iz Tuzle Damir Mahmutović.

Pobednica internet konkursa je Isidora Bjelac, dodaje se u saopštenju.

Božović je rekao da je iznenađen „na jedan divan način“, da je neko nešto smislio i da festival „može da traje deset godina u slavu jednog sjajnog, divnog, dragog glumca“. “Da to može da uspe, da produži život tog Danila koji je bio sav zanesen, a bez zanesenosti nema glume, da dovede decu koja recituju, još uvek poezija nije umrla, a ako poezija umre, umreće i narod, jer neće biti nade”, objasnio je.

Milorad Damjanović je ocenio i da se po studentima na Učiteljskom fakultetu vidi da se vreme poezije vraća, te da ga to raduje.

Foto:BETAPHOTO/Aleksandar Kovacevic

“Radio sam to pre 50 godina. Danilo Lazović, glumac vulkanske energije, živi i dalje… Festival je fantastičan, veoma dobro osmišljen, bogat, dubok, raznolik“, kazao je Damjanović.

Na zatvaranju festivala, sinoć, bio je i državni sekretar Ministarstva kulture Srbije Miodrag Ivanović, dok je direktor Sterijinog pozorja Miroslav Radonjić uručio studentima kapitalno izdanje novosadskog Pozorja „Sabrane drame Joakima Vujića”, a pobednici Sterijina “Sabrana ramska dela”

Direktor festivala Damjanović izrazio je zahvalnost opštini Priboj koja je pokrovitelj festivala, kao i osnivačima – Domu kulture „Pivo Karamatijević i Zavičajnom muzeju, na podršci svih godina postojanja festivala.

Bonus video: Ljubivoje Ršumović otkriva kako je nastala pesma „Domovina se brani lepotom“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar