Tatjanu Lukjanovu krasila je krotkost. Zračila je ljupkošću. Te osobine su plodovi dobrote koja je zanemarena kao nešto što se podrazumeva. A, dobrota je zapravo najveća vrednost koju čovek može da poseduje, samim tim i umetnik. Iz nje kasnije ide i kreativnost, i svi ostali darovi, kazao je Miloš Biković primajući danas nagradu "Tatjana Lukjanova" za višegodišnji umetnički doprinos na Dan Beogradskog dramskog pozorišta.

Ovom prilikom, prisetio se Biković kako je prve pozorišne korake načinio baš u teatru na Crvenom krstu i to uz velikog Dragana Nikolića:

– Imao sam jednu repliku, a za više nisam ni bio. Sećam se da sam posle moje scene, iza zavese posmatrao starije kolege, upijao sam svaku reč i upoznao sam se sa glumačkim poslom slušajući njih. To je bilo posebno iskustvo…

Primajući nagradu kazao je da se čovek, kao i pozorište koje podražava život, sastoji od duha i tela. Duh je smisao, ono za čime tragamo i što ne možemo da percipiramo bez tela koje je forma.

Miloš Biković i Jug Radivojević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

– Telo bez smisla i duha je trulež i pretvara se u prah. Pozorište je tačka susreta duha i tela. U tom stvaralačkom zagrljaju umetnost trijumfuje. Zahvalan sam svima sa scene i iza scene, ali i vama novinarima jer pomažete da pozorište stavimo u prvi plan, u vremenu besmisla kada se umetnost bori za svoje mesto.

Upitan o budućim projektima, nakon što je HBO odlučio da ga isključi iz TV serije „Beli lotos“, kazao je da „uprkos tome što su planovi podložni promenama u pozitivnom i negativnom smislu, već sada ima gust raspored za celu godinu“.

– Očekuje me za koji dan snimanje filma „Crvena svila“ u Kini i Rusiji. Igraću ruskog carskog agenta koji radi za Komunističku partiju, a zapravo pokušava da pomogne odbeglim Kinezima. Što se tiče „Belog lotosa“ želim im svu sreću, jer mislim da je to sjajan projekat i nadam se da će uspeti jer su i oni na neki način oštećeni celom ovom situacijom. Želim im da i oni to prevaziđu i da treća sezona bude fantastična. Čitao sam scenario i zaista je sjajan – zaključio je Biković.

Bonus video: Novinar Branko Rosić o slučaju glumca Miloša Bikovića i HBO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar