Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Beogradsko dramsko pozorište proslavilo je 77. rođendan dodelom priznanja i zahvalnica, a nagrada "Tatjana Lukjanova" pripala je Milošu Bikoviću.

Direktor BDP-a Jug Radivojević istakao je da Dan pozorišta služi kao podsećanje koliko je kontinuitet važan, ali i da „sačuvamo ono što su generacije iza nas stvarale, i ostavimo nešto na šta će buduće moći da se oslone“.

Jug Radivojević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

– Mi pozorišni umetnici smo jedini koji imamo tapiju na sva vremena. Sećamo se svih onih koji su stvarali ovo pozorište… Sećamo se našeg dragog Jagoša Markovića čiji smo kutak napravili u foajeu, na mestu gde je ostavljao svoj bicikl, uz fotografije njegovih predstava koje će trajati zauvek – “Sumrak bogova” i “Divlje meso” i njegov citat: “Pozorište je prečica do ljudske duše”. Sećamo se i nastradale dece iz “Ribnikara” i čuvara Dragana kojima smo posvetili premijeru predstave “Gidionov čvor” – kazao je emotivno Radivojević.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Jug je nagradu “Tatjana Lukjanova” za višegodišnji umetnički doprinos BDP-u i pozorišnom životu Srbije uručio Milošu Bikoviću.

Miloš Biković i Jug Radivojević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

– Tatjanu Lukjanovu krasila je krotkost. Zračila je ljupkošću. Te osobine su plodovi dobrote koja je zanemarena kao nešto što se podrazumeva. A, dobrota je zapravo najveća vrednost koju čovek može da poseduje, samim tim i umetnik. Iz nje kasnije ide i kreativnost, i svi ostali darovi – kazao je Biković.

Specijalna nagrada za partnersku igru dodeljena je Ivi Ilinčić i Svetozaru Cvetkoviću za uloge Margarete i Fausta u predstavi „(Pra)Faust“ J.V. Getea u režiji Borisa Liješevića.

Iva Ilinčić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nagrade za umetničko ostvarenje dodeljene su Ani Janković za režiju predstave „Tiho, tiše“ Milice Radojčić, izvedene u sklopu projekta predstavljanja mladih pozorišnih autora „Novi glasovi“, Žigi Divljaku za autorstvo predstave „Budućnost“ (koprodukcija sa Mestnim gledališčem ljubljanskim) i Ozrenu Grabariću za uloge Mefista u predstavi “(Pra)Faust” i Švejka u predstavi “Švejk”.

Ozren Grabarić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

– Beogradsko dramsko pozorište je tako divno prema meni da se uvek osećam kao da sam kod kuće. Ovde sam upoznao zaista divne ljude, glumce, reditelje, one kolege iza scene i BDP je postao ono šta teatar treba biti: pravo mesto susreta – poručio je Ozren Grabarić, koji je u BDP-u ostvario i zapažene uloge u predstavama „Ružni, prljavi, zli“ prema italijanskom filmu, i u režiji Lenke Udovički i „Demokratija“ reditelja Veljka Mićunovića.

Nagradu „Mihajlo Fejzulovski“ dobile su kolege iz sektora kostima, šminke, rekvizita, majstor scene i organizatori iz umetničkog sektora.

Nagrada za saradnika godine, za izuzetan rad i zalaganje dodeljena je oficijalnom fotografu pozorišta Dragani Udovičić.

Dragana Udovičić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Bonus video: Jugoslovensko dramsko pozorište u Mariboru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar