Foto:promo

Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ u Čačku upriličila je multimedijalnu izložbu ,,Jutarnji let za Mesec“ Milenka Savovića, majstora fotografije Foto saveza Srbije.

Izložbu su pred brojnim posetiocima i poznavaocima njegovog dela otvorili kustoskinja izložbe – Mirjana Racković, Aleksandar Kelić, profesor fotografije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, i Predrag Živković, zamenik direktora Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović“.

Foto:promo

Racković je pojasnila zašto je Galerija izabrala da sada predstavi Savovićev rad i izložbu baš u okviru projekta ,,Čačak nacionalna prestonica kulture 2023“, segment ,,Na kaldrmi“:

– Fotografije kojom sa Savović bavi ima za jedan od ciljeva istovetan onima koje Galerija neguje a to je prednost sadržajnog nad formalnim. Dakle njegove fotografije nisu samo usko tehničko tehnološki precizne već i sadržajne, sa pričom, narativom. Кao sastavni deo projekta izložbe predstavićemo i fotomonografiju koja sadrži pored fotografija i autorske eseje o umetnosti fotografije gde se Savović osvrće na kontekst, emociju, sadržaj i sve ono što čini njegov pristup fotografiji.

Recenzent fotomonografije Aleksandar Кelić je naglasio izuzetnost izložbe iz pozicije koju je Savović prepoznao u promeni pristupa u odnosu na 20. vek i u odnosu na njegove početke.

Foto:promo

– Napravljen je otklon u odnosu na vreme u kome živimo, na digitalno vreme i mnoštvo mogućnosti u fotografiji, sve ono što je fotografija danas. Možemo videti i analogne i digitalne, crno bele i kolor fotografije koje su isprintane na različite materijale kao i fotografije koje će biti projektovane. Taj emotivni odnos prema fotografiji je ono što zapravo čini njega izuzetnim fotografom u srpskoj fotografiji gde ima svoje značajno mesto – istakao je profesor Kelić.

Foto:promo

Izložbu je otvorio Predrag Živković, zamenik direktora Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović“.

– Milenko Savović i pored svog ličnog rada, značajno je doprineo i kvalitetu rada naše ustanove tokom godina i nadam se da ćemo još dosta projekata realizovati u budućnosti. I drago mi je da objavim da je dobitnik nagrade za životno delo Foto saveza Srbije.

Foto :Daniel Mikić

Milenko Savović je rođen u Čačku 1952. godine. Umetničkom fotografijom se bavi od kraja sedamdesetih godina, jedan je od osnivača Foto kino kluba „Čačak“, angažovan na realizaciji velikih fotografskih smotri u organizaciji Foto saveza Jugoslavije I Srbije trokom osamdesetih godina. Zvanje majstor fotografije Foto saveza Srbije nosi od 2015. godine, kada postaje i član fotografske sekcije ULUPUDS-a. Učestvovao je na oko 220 kolektivnih i nekoliko samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, izlagao na izložbama savremene umetnosti. Nosilac je brojnih nagrada i priznanja
iz oblasti umetničke fotografije i višestruko nagrađivan u oblasti grafičkog dizajna i opreme knjiga. Fotografija je funkcionalno i kreativno nerazdvojni deo posla kojim se profesionalno bavi u sopstvenoj grafičkoj radionici „Artera“. Član je Umetničkog saveta Foto saveza Srbije, učestvuje u radu selekcionih i žirija za dodelu nagrada, aktivan u Foto grupi Format.

Promocija fotomonografije Milenka Savovića najavljena je za 27. jul.

Bonus video: Prajd izložba

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar