Ivan Marinovic
Ivan Marinović Foto:Screenshot/Instagram/thelushtichan

Veliki događaji, poput venčanja, za sve aktere donose pritisak, a to je poligon za filmsku komediju, jer okolnosti ponekad ne idu u prilog, priča reditelj Ivan Marinović za Nova.rs uoči večerašnje beogradske premijere.

Topla i komična priča, koja nudi uvid u mentalitet našeg podneblja uz večiti sukob novog i starog, modernog i tradicionalnog, dobija univerzalni karakter u kome svi mogu da se prepoznaju, objašnjava za Nova.rs Ivan Marinović, autor filma „Živi i zdravi“, uoči večerašnje premijere u MTS dvorani u Beogradu.

Priča se vrti oko mladog para pre i tokom svadbe. Dinamičan i komplikovan odnos mlade koja naprasno odustaje od udaje i mladoženje koji je na insistiranje oca primoran na ovaj čin, ovo venčanje pretvara u farsu s nizom neočekivanih obrta. Uzbudljiva situacija začinjena je pićem i dinamitom, baš kako tradicija i običaji nalažu.

Malo je kvalitetnih komedija

– Nije lako iz pozicije autora odabrati priču. To je krupna odluka, jer znaš da ulaziš u ciklus od pet godina. Nisam gledao šta su trendovi ili politika trenutka. Odabrao sam priču za koju verujem da je relevantna za moju generaciju. Bili smo uspešni na konkursima i uradili smo film kao koprodukciju šest zemalja – Crne Gore, Srbije, Češke, Hrvatske, Severne Makedonije i Slovenije. Zbog tih rezultata sam postao i prilično siguran da je priča i univerzalna i da se tiče i šireg prostora – podseća Ivan Marinović, poznat po debitantskom ostvarenju “Igla ispod praga“, koje je 2016. bilo crnogorski kandidat za nagradu „Oskar“ i prikazano na više od 50 međunarodnih filmskih festivala.

Ostvarenje „Živi i zdravi“, čije je snimanje portal Nova. rs ekslkuzivno ispratio, imao  svetsku premijeru imalo je u novembru u Glavnom takmičarskom programu međunarodnog Filmskog festivala “Black Nights” u Talinu. Publika je sa oduševljenjem i gromoglasnim aplauzom ispratila ekipu filma, a karte za naredne projekcije su unapred bile rasprodate.

– Malo je kvalitetnih komedija, znaju da budu površne i vulgarne, pa ne čudi takva reakcija publike. Kada su dobre i smislene, imaju potencijal da dugo traju i da budu gledane više od jednog puta. A ključ je u kvalitetnom scenariju. Mislim da će “Živi i zdravi” biti jedan od tih filmova, jer se tiče svakog od nas.

Zahvaljujući porodici otisnuo se na studije u Prag

Ivan Marinović je prvo studirao industrijski dizajn na prestižnoj instituciji “Politecnico di Milano”. Iako je želeo da ode na režiju, drugi su ga, kako kaže, obeshrabrivali.

– Ja sam dete iz Herceg Novog, odrastao sam u ambijentu koji mi je nudio mnogo sadržaja, priča i likova za koje sam verovao da zaslužuju da budu obrađeni u nekoj formi pripovedanja. Strast ka tome se razvila brzo, prvo je krenulo preko stripa, a onda ka filmu. Na studijama u Italiji postaje očigledno koliko na Balkanu nedostaje estetike, arhitektura je divlja, okruženi smo vizuelnim haosom, a sve je to jezik i komunikacija. Nered komunicira sa nama, i remeti nas, iako toga nismo svesni. Međutim, tamo nisam imao dovoljno oslonca u smislu građe, baze podataka, rađala se frustracija. Osetio sam da oslonac pronalazim u pisanju scenarija – objašnjava Marinović i dodaje:

Foto:Tallinn Black Nights Film Festival.

– Imao sam podršku porodice i preselio sam se u Prag, gde sam magistrirao na FAMU. Potom sam u Beogradu upoznao svoju generaciju stvaralaca poput Mine Đukić i Ivana Ikića, a ključni momenat je bio susret sa Bojanom Pivašem, pomoćnikom režije, i producentkinjom Marijom Stojanović kojoj sam rekao da bih u nju imao poverenje da radi svaki moj film. I bi tako.

Koliko je Ivan temeljan, govori i podatak da je scenario za ovaj film dobio dve prestižne nagrade pre snimanja, i to na radionici ScriptEast u Kanu i na Cinelinku u Sarajevu.

Snimanje novog domaćeg filma
Ivan Marinović i NIkola Ristanovski Foto: Maja Medić/Promo

– Radnja mog prvog filma bila je vezana za sahranu, a sada sam poželeo da to bude svadba. Suština je da tako veliki događaji za sve aktere donosi pritisak da moraju da budu dostojanstveni. A to znači – poligon za komediju, jer okolnosti ponekad ne idu u prilog. U insistiranju da sve mora da prođe kako treba, u toj strukturi događaja koji mora da se održi a sve se raspada, rađa se komedija. U ovom slučaju, venčanje mora da se odradi, takav je dogovor, jer za oca porodice je prekasno da se otkaže, ali kako vreme prolazi informacija curi… I tako svi svesno i namerno učestvuju u nečemu što je besmisleno. Mene to fascinira tematski, koliko često pristajemo da učestvujemo u nečemu što je oslobođeno svakog smisla, a svadba se nametnula kao metafora – ukazuje naš sagovornik.

Zaljubljen u svoje likove

Reditelj nam otkriva da mu se ideja za film „Živi i zdravi“ rodila u periodu kada se ženio i stvarao porodicu, a osvanula je rođenjem kćerke.

– Donositi odluku za brak nije isto kao kod prethodnih generacija. Oni su to radili u dvadesetim godinama, kada je prirodno da si u zanosu, pun iluzija i ideala, a mi to radimo u tridesetim. Čini mi se da to vreme, koje dajemo sebi, donosi potpuno novu perspektivu na stvaranje porodice, jer živimo u svetu koji nas zatrpava porukama da nas iza nekog ćoška čeka neka neverovatna avantura. Osnovna ideologija moje generacije je individualizam koji zna da bude dogmatičan. Marketing nas bombarduje i hrani iluzijama, a onda jednog trenutka stanete ispred ogledala i shvatite da je neko vreme isteklo a da je odluka koja vas čeka dugoročna na dramatičan način, nepovratna i puna kompromisa. Roditeljstvo je krupna odluka, a društvo vas ne podstiče, ni ekonomski niti bilo kako drugačije. “Živi i zdravi” jeste komedija, ali nije zašećerena. Dolazi iz traume, otvara se, dešava. Smešno je, ali likovi su istraumirani i zbog svoje strukture i intenziteta ima dramaturgiju filma katastrofe.

Film „Živi i zdravi“ Ivana Marinovića Foto:Maja Medić

Marinović dodaje da je zaljubljen u svoje likove i da su to osetili svi koji su čitali scenario, komentarišući da su uživali u mikrokosmosu stvorenom o toj porodici.

– Nisam kalkulisao u kastingu, tražio sam autentičnost i mislim da će se iz toga roditi neke nove zvezde. Mladu igra Tihana Lazović, i od prvog kadra sam bio opčinjen njenom kreacijom. Jako sam srećan što mladoženju igra Goran Slavić, živ je, prisutan, pravi glumac. Tek će ga svet upoznati – zaključio je Ivan Marinović, koji u Herceg Novom osluškuje ljude, poetiku njihovog jezika, i u tome pronalazi bogatstvo i inspiraciju za buduće filmove.

Foto: Adriatic Western/ Sense Production

– Naša saradnja je lako išla, dirnut sam svim što je Mira donela. Toliko je zavolela scenario, da me je stalno terala da ga branim do poslednjeg zareza na probama, tj. da ga ne menjam i ne štrihujem. Tu je i Momo Pićurić, legenda crnogorskog filma. Naravno, i Goran Bogdan, koji igra jednu potpuno drugačiju ulogu u odnosu na one koje je imao u svojoj bogatoj karijeri. Pa sjajni Nikola Ristanovski, izuzetna Snježana Sinovčić Šiškov… I Mihal Reih, sjajan češki montažer, bio je fasciniran čitavim ansamblom – otkrio je Ivan Marinović.

Bonus video: Goran Bogdan i Tihana Lazović povodom beogradske premijere filma „Živi i zdravi“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar