Foto:Aller/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Udovica Šejna Mekgovana Viktorija Meri Klark u potrazi je za puškom svog pokojnog supruga koja je nestala i sumnja se da je ukradena. Ona je na društvenim mrežama apelovala da se svi uključe u potragu jer je oružje iz 1916. izuzetno vredno, ali više emotivno nego materijalno.

– Puška nije nekakva stara, to je puška iz Uskršnjeg ustanka 1916. i verovatno je korišćena u preuzimanju Generalne pošte (GPO) od strane naoružanih grupa Irskih dobrovoljaca i Građanske vojske, kojima su komandovali Padraig Pearse i James Connolly. Mekgovanu ju je poklonio kantautor Glen Hansard kao poklon za 60. rođendan! – objasnila je Meri Klark.

Udovica je skrhana. Ističe da je dovoljno teško živeti bez Šejna, bivšeg frontmena Poguesa koji je umro prošlog novembra u 65. godini od upale pluća, ali to što je puška nestala samo je povećala njenu bol.

– Želela bih da se vrati što pre – bez pitanja. Primetila sam da je nema tek u sredu, ali nemam pojma koliko dugo je nema. Tražila sam svuda, okrenula mesto naopako i nisam mogla da ga nađem. Nestala je! Imam tendenciju da ne sređujem mnogo. Ne čistim na proleće, što znači da godinama ne primećujem šta ima, a šta ne.

Puška, koja je bila standardno izdanje britanske vojske, je Lee-Enfield 303 i na njoj je ugravirano ime H Munn. Tokom Uskršnjeg ustanka, GPO u ulici O’Konel u Dablinu je bio štab irskih dobrovoljaca koji su ga preuzeli i proglasili Irsku Republiku, izdržavši nedelju dana pre nego što su se predali britanskim snagama. Pušku su verovatno zaplenili pobunjenici. Tokom ustanka je ubijeno 485 ljudi, više od polovine civila. Šesnaest vođa ustanka je pogubljeno, uključujući Pirsa i Konelija.

Smatra se da je puška procenjena na oko 2.000-3.000 funti, ali emocionalna vrednost za Klarkovu je neprocenjiva.

– Stvar u vezi sa Šejnom je da nije bio materijalista. Jedine stvari koje je ikada kupio bile su ploče. Nije imao mnogo imovine. Imao je svoje raspeće i brojanice i statue Device Marije… Ali, puška mu je mnogo značila. Nije mi bilo lako da je imam u kući, ali je definitivno želim nazad. Tužno je kada se držite bilo koje fizičke stvari koja je vezana za vašu voljenu osobu – jer želite zapravo da se držite za nju…

„Gardijan“ apeluje da se bilo koja informacija o puški njima javi na mejl.

Bonus video: Preminuo Šejn Mekgovan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar