Andrej Nježić, Dragan Mićanović, Nina Janković i Goran Šušljik Foto: Ivan Dinić/Nova

Mnogi znaju za romane Dobrice Ćosića, ali ih mnogi nisu dobro čitali. “Vreme smrti”, nakon “Korena” i “Vremena zla”, predstavlja fantastičnu vivisekciju onoga šta smo bili kao narod i društvo, ali nažalost funkcioniše gledajući ovo društvo sada, te nije samo neko upozorenje, već na neki način i udžbenik koji pokazuje da uprkos svemu treba naći motive za život, nadu i boriti se za to, kazao je Goran Šušljik.

Dugoočekivana serija „Vreme smrti“, po istoimenom romanu Dobrice Ćosića i jednom od najznačajnijih dela srpske književnosti, počinje da se emituje na TV „Nova“ 4. marta. U produkciji „United Media“ i uz izvršnu produkciju „Eye to eye“, serija Gorana Šušljika emitovaće se od ponedeljka do četvrtka u 20.30h. Tim povodom ekipa serije Nina Janković, Dragan Mićanović, Andrej Nježić i Šušljik gostovali su u emisiji “Veče sa Ivanom Ivanovićem” na TV “Nova”.

Andrej Nježić, Dragan Mićanović, Nina Janković i Goran Šušljik Foto: Ivan Dinić/Nova

– Osećam tremu uoči premijere na televiziji, jer su mnogi već bindžovali seriju i polako stižu reakcije. Dali smo sve od sebe da ovaj, najveći produkcijski projekat na ovim prostorima, završimo kako valja I mislim da smo u tome uspeli. To mi je izuzetno značajno, jer je ova priča važna ne samo za nas koji smo u tome svemu učestvovali, već I za ceo svet oko nas – kazao je Goran Šušljik.

Tokom 200 snimajućih dana, ekipa od 400 glumaca i nekoliko hiljada statista, predvođenih njime i rediteljem Ivanom Živkovićem, snimila je 1.200 stranica scenarija na nekoliko stotina lokacija u celoj Srbiji. Kosmaj, Valjevo, Pančevo, Dolovo, Ljubovija, obala Drine, Mokra Gora, Zrenjanin, Knjaževac, Negotin, Suvobor, Beograd, Niš samo su neke od njih.

Goran Šušljik Foto: Dragan Mujan

Dragan Mićanović koji igra ulogu Vukašina Katića istakao je da je bilo izazovno postići kontinuitet i tako dug period nositi lik u sebi:

– Sećam se kako mi je Raša Vujović u šali kazao kada smo počinjali: “Pazi molim te, znaš ko je sve igrao ovu ulogu pre tebe”, odgovorio sam mu: “Treća sreća”. Nadam se da sam u tome uspeo. Vukašin Katić, kao opozicionar, vuče od “Korena” tu svoju liniju, porodičnu tragediju i političku liniju koja je specifična i teška za naše podneblje. Paralele koje možemo da povučemo sa našim vremenom su fascinantne, u negativnom smislu naravno, blago su zastrašujuće.

Foto: Vreme smrti/promo

Nina Janković je priznala da je Olga izuzetan lik, ali da joj je prvi put da igra ovakvu majku:

– Nismo imali prilike da se sretnemo sa ovakvim ženskim likom. Mi obično volimo da isprljamo ženu, a ona je potpuno čista.

Foto: Vreme smrti/promo

Mladi glumac Andrej Nježić kazao je da je imao tremu pred tako velikim, kapitalnim delom kakvo je delo Dobrice Ćosića, ali da su mu dosta pomogle kolege s kojima je imao privilegiju da radi.

– Ivan Katić je genijalni lik, on je student iz Pariza koji se prijavljuje kao dobrovoljac uprkos tome što je kratkovid, čak polu slep.

Foto: Vreme smrti/promo

Govoreći o priči i radu na seriji, Goran Šušljik je istakao da publika ne treba da očekuje ratni spektakl, već porodičnu dramu.

– Ćosić jako dobro pokazuje šta se dešava sa ljudima kada strašne okolnosti naviru, kakvi smo to mi, zašto se i u tim okolnostima ne mogu rešiti porodični razdori… Ovo je priča o porodici koja je rezorena odavno, još početkom 19. veka kad počinju “Koreni”.

Jednu od poslednjih uloga odigrao je Žarko Laušević koji je tumačio Živojina Mišića.

Foto: Vreme smrti/promo

– Žarko je iza sebe ostavio velike stvari. Više nije sa nama, ali su ostale te fantastične scene u kojima su Mićanović i on. Dostizali su neverovatne glumačke visine u svakom trenutku – kazao je Šušljik dodajući da je u ovako zahtevnoj produkciji svaki detalj važan.

Radnja serije smeštena je u vreme Velikog rata i prati najdramatičnije događaje odigrane na ovim prostorima, čiji junaci nisu samo čuvene vojskovođe i političari koji su vodili zemlju u verovatno najkompleksnijoj istorijskoj poziciji Srbije, već mnogobrojne uzbudljive sudbine naizgled običnog čoveka u zastrašujućim okolnostima.

– Moje mišljenje je da Dobrica Ćosić nije nacionalista i šovinista koji je ovaj roman iskoristio samo u slavu te Srbije, često zloupotrebljene, već je govorio o najtragičnijim žrtvama, postavljajući pitanje da li je taj oblik žrtve zarad ideja zaista potreban i opravdan. On ne daje odgovor, već nas tera na razmišljanje. Ova priča nije u slavu rata i pobeda, već života – poručio je Šušljik.

Nina Janković je podsetila na repliku Pavla Mensura koji u seriji piše u pismu rečenicu: “Poginuću za najnesrećniji narod”, a Mićanović je takođe istakao da će publika u drugih 15 epizoda koje stižu na jesen, videti predivne razgovore između Vukašina i vojvode Mišića:

– Vukašin brani to da se ne sme žrtvovati mladost jednog naroda i dopustiti da izgine tek tako. Te divne razgovore između Vukašina i vojvode Mišića treba čuti.

Scenario serije “Vreme smrti” potpisuju Sanja Savić Milosavljević i Đorđe Milosavljević, dok je Nikola Pantelić, zajedno sa Šušljikom, izvršni producent. Šušljik i reditelj Ivan Živković prethodno su ekranizovali već dva Ćosićeva romana – „Koreni“ i „Vreme zla”.

Televizija Nova se u Srbiji može pratiti uz SBB na EON i D3 platformama, kao i putem satelitske televizije Total TV bilo gde u Srbiji.

Bonus video: Vreme smrti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar