Premijera predstave " Godine vrana" Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predstava „Godine vrana“ Siniše Kovačevića koju je i režirao, večeras je drugi put premijerno na repertoaru nacionalnog teatra sa izmenjenom glumačkom podelom.

Ansambl Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i sinoć, predvodi Kalina Kovačević u ulozi učiteljice Julije Kavran a njenog supruga Alojza tumačiće Branislav Bane Tomašević. Sanitetskog majora Živojina Rajića igra Petar Strugar i Ljiljana Blagojević je u ulozi njegove majke Katice a Sonja Kolačarić igra njegovu suprugu Ljubinku. Kapetana Mijata Tamnavca igraće Hadži Nenad Maričić.

„Drama se dešava u Beogradu 1917. i 1918. godine, kada su vrane bile ravnopravni građani Beograda i svedoci događaja“, zapisala je dramaturg Danka Sekulović, i dodala:

“Bile su to godine neočekivanih prijateljstava, profitera, tihih sahrana, vešanja, grejanja na parket, dvoboja, prekog suda što -pravnog što društvenog i da bile su to godine željne ljubavi. Godine kad intelekt gubi vrednost pregažen potrebnostima uličnog pukog snalaženja. Iz takvih istorijskih okolnosti rađaju se najiskrenije ljudske priče, u kojima je ljubav nemoguće poreći i u kojima takva čista i iskrena emocija mora da boli”.

U ovoj predstavi učestvuje čak 60 glumaca, plesača… U ansamblu su i Miodrag Krivokapić (Živojinov posilni), Vladan Gajović (vojvoda Petar Bojović), Dragan Nikolić (podnarednik Eugen Doležal), Miloš Đorđević (vojnik Hašim iz Foče), Boško Puletić (rabin Moša Kumanudi), Dragoslav Ilić (kralj Petar), Darko Tomović (forenzičar Arčibald Rajs), Hadži Petar Božović (pekar)…

Večerašnjoj premijeri su prisustvovale brojne javne ličnosti među kojima su našli glumac i voditelj Stefan Buzurović, sa suprugom Danijelom.

Stefan Buzurović, Danijela Buzurović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Godinu vrana“ su pogledali i Božo Prelević, koji je na premijeru došao sa svojom izabranicom, glumicom Vanjom Milačić.

Božo Prelević, Vanja Milačić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Među večerašnjim gostima bio je i mladi glumac Stevan Piale sa suprugom Unom.

Una Piale, Stevan Piale Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na premijeri je bila i voditeljka jutarnjeg programa Nove S Nevena Madžarević.

Nevena Madžarević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Večerašnjoj premijeri Siniše Kovačeviča prisustvovale su i Jelena Ivanović i Vesna de Vinča.

Bonus video: Jovani Tomić uručena Nagrada Bojan Stupica 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar