Foto: Milan Đakov/Promo/Narodno pozorište u Beogradu

Publika će prvi put videti dramsku predstavu sa čak 60 učesnika, a to je moglo da se izvede samo u Narodnom pozorištu u Beogradu, rekao je Siniša Kovačević o svojoj drami „Godine vrana“ koju je režirao a čije je prvo izvođenje večeras u nacionalnom teatru.

Drama se dešava tokom okupacije i neposredno nakon oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu, a autor je smatra svojim najvažnijim delom u životu.

– Ovo je najvažnija predstava u mom životu. Ne patim od skromnosti, pa mogu da kažem da ne pamtim bolji komad napisan na srpskom jeziku u poslednjih 30 godina – izjavio je na konferenciji za medije Kovačević.

Foto: Milan Đakov/Promo/Narodno pozorište u Beogradu

Predstava „Godine vrana“ imaće dve premijere (12. i 13. marta) jer je igra ansambl u dve ravnopravne podele.

Večeras su na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu – Kalina Kovačević u ulozi učiteljice Julije Kavran, njenog muža Alojza tumači Aleksandar Srećković. Sanitetskog majora Živojina Rajića igra Petar Strugar, njegovu majku Katicu Ljiljana Blagojević, a ženu Ljubinku – Sonja Kolačarić. Ulogu kapetana Mijata Tamnavca igra Bojan Krivokapić.

U ansamblu su i Miodrag Krivokapić (Živojinov posilni), Vladan Gajović (vojvoda Petar Bojović), Dragan Nikolić (podnarednik Eugen Doležal), Miloš Đorđević (vojnik Hašim iz Foče), Boško Puletić (rabin Moša Kumanudi), Dragoslav Ilić (kralj Petar), Darko Tomović (forenzičar Arčibald Rajs), Hadži Petar Božović (pekar)…

„Godine vrana“ sutra (13. mart) su premijerno na repertoaru nacionalnog teatra u novoj glumačkoj podeli.

Premijeri su prisustvovali mnogi iz sveta medija, kulture i politike: Ivan Ivanović, Vuk Jeremić, Miroslav Aleksić, Vladimir Gajić, Sandra Rašković Ivić, Danica Grujičić, Darjan Mihajlović, Lena Bogdanović, Marija Vicković, Vjera Mujović, Srđan Dragojević, Svetlana Bojković, Bora Dugić, koji je komponovao muziku za Godine vrana“:

Predstava „Godine vrana“ Siniše Kovačevića pretenduje da bude dugovečna ko njegova „Velika drama“, koja je nedavno obeležila dve decenije od premijere.

****

Bonus video: Ljiljana Blagojević – Balkanskom ulicom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar