Lenard Vajting i Olivija Hasi Foto: Paramount / AFP / Profimedia

Olivija Hasi i Leonard Vajting, glumci filma "Romeo i Julija" iz 1968. godine podneli su tužbu protiv studija "Paramount" za seksualno zlostavljanje, jer su ih, kako tvrde, kao tinejdžere za potrebe filma snimali gole bez njihovog znanja.

Olivija Hasi i Leonard Vajting bili su tek tinejdžeri kada su oduševili publiku u filmu „Romeo i Julija“ iz 1968. u režiji Franka Zefirelija. Film je bio hit i bio je nominovan za četiri Oskara, ali je takođe izazvao kontroverzu zbog scena u spavaćoj sobi u kojima se vide Vajtingova zadnjica i Olivijine gole grudi.

Sada su, u svojim 70-im godinama, Hasi i Vajting podneli tužbu Višem sudu Santa Monike, okrivljujući „Paramaunt“ za seksualno zlostavljanje, jer su ih kao tinejdžere za potrebe filma snimali gole bez njihovog znanja, piše „Varajeti“.

Lenard Vajting i Olivija Hasi Foto: CHRIS DELMAS / AFP / Profimedia

U tužbi se navodi da je Zefireli, koji je umro 2019, uverio oboje da u filmu neće biti golotinje i da će nositi donji veš u boji mesa tokom scene u spavaćoj sobi. Ali, u poslednjim danima snimanja, reditelj ih je navodno preklinjao da nastupaju goli sa našminkanim telom, „ili bi scena propala“.

Hasi je tada imala 15, a Vajting 16 godina. Prema optužbama, Zefireli im je pokazao gde će biti postavljena kamera i uverio ih da se u filmu neće puštati golotinja. U tužbi se navodi da je bio nepošten.

– Ono što im je rečeno i ono što se dogodilo su dve različite stvari – rekao je Toni Marinoci, njihov poslovni menadžer i dodao:

– Verovali su Franku. Sa 16 godina, kao glumci, mislili su da neće narušiti to poverenje koje su imali. Franko im je bio prijatelj, i iskreno, sa 16, šta drugo da urade? Nisu imali opcija. Tada nije bilo #MeToo pokreta.

Lenard Vajting i Olivija Hasi Foto: BHE Films / Verona Produzione / / AFP / Profimedia

Prema optužbama, Hasi i Vajting su pretrpeli mentalnu i emocionalnu bol, 55 godina od objavljivanja filma, a takođe su izgubili prilike za druge poslove. Uprkos svojim prodornim nastupima, Vajting i Hasi su nakon „Romea i Julije“ imali vrlo ograničene glumačke karijere. Oni traže odštetu „za koju se veruje da prelazi 500 miliona dolara“.

– Gole slike maloletnika su nezakonite i ne bi trebalo da budu izložene – rekao je advokat Solomon Gresen u intervjuu i dodao:

– To su bila veoma mlada naivna deca 60-ih godina koja nisu imala pojma šta će ih pogoditi. Odjednom su postali poznati na nivou koji nikada nisu očekivali, a pored toga su bili iskorišćeni i nisu znali kako da se nose s tim.

Franko Zefireli, Olivija Hasi i Lenard Vajting Foto: PARAMOUNT PICTURES – Album / Album / Profimedia

Tužba se delimično oslanja na zakon Kalifornije koji je privremeno suspendovao rok zastarelosti za tvrdnje o seksualnom zlostavljanju dece. Sudovi su uočili priliv pritužbi protiv američkih izvođača i katoličke crkve, različitih organizacija, u danima uoči 31. decembra.

„Paramount“ nije govorio na ove optužbe.

U intervjuu 2018. godine, kako podseća „Varajeti“, Hasi je komentarisala ovu nagu scenu:

– Niko mojih godina to ranije nije radio – rekla je i istakla da je Zefireli to snimio sa ukusom jer je „bilo potrebno za film“.

U drugom intervjuu za „Fox news“ iz 2018. navela je da je ta scena u Americi „tabu“, ali da je golotinja već bila uobičajena u evropskim filmovima u to vreme.

– Nije bila tako velika stvar. A i Leonard uopšte nije bio stidljiv. Usred snimanja, jednostavno sam potpuno zaboravila da nemam odeću – priznala je tada.

Film „Romeo i Julija“ je imao četiri nominacije za Oskara 1969. godine – za kameru, kostimografiju, režiju i najbolji film. Pobedio je u prve dve kategorija.

Bonus video: Gvinet Paltrou 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar