Foto: Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Svima onima kojima preti potencijalna zatvorska kazna zbog seksualnog nasilja biće zabranjeno prisustvo ceremoniji dodele najznačajnijih francuskih filmskih nagrada Cezar, koja će biti održana sledećeg meseca, saopštila je tamošnja Akademija za filmsku umetnost.

Odluka čelnika francuske akademije, uoči 48. po redu dodele, o zabrani pristupa svečanosti onima koji se terete za seksualni prestup ili su već osuđivani za takav prekršaj znači da ceremoniji neće moći da prisustvuje, primera radi, francuski glumac Sofijan Benase, koji je pod istragom zbog optužbi za silovanje.

Glumac, kojem je 25 godina, nominovan je najpre za Cezara za ulogu u filmu „Les Amandiers“, međutim tužilaštvo je u međuvremenu pokrenulo istragu protiv Benasea zbog optužbi za silovanje i seksualni napad. I Akademija ga je „uklonila“ s liste nominovanih. Glumac je negirao sve optužbe, a rediteljka filma Valeri Bruni Tedeši izjavila je da je Benase žrtva „medijskog linča“.

Sofijan Benase Foto: Laurent VU / Sipa Press / Profimedia

– Pre nego što sam ga izabrala za ulogu u filmu, bila sam svesna optužbi, ali ta nagađanja ne bi mogla da me zaustave, jer ovo ostvarenje je nezamislivo bez njega.
Povodom ovog slučaja oglasila se i rediteljkina sestra, nekadašnja francuska prva dama Karla Bruni koja je poručila da tretiranje glumca u javnosti potire „pretpostavku nevinosti, jednog od temelja demokratije“, preneo je BBC.

Ekipa filma u Kanu Foto: Francois Maquaire / KCS Presse / Profimedia

Ovakva odluka čelnika Akademije za filmsku umetnost obrazložena je kao „čin poštovanja prema svim mogućim žrtvama seksualnog nasilja“, a na neki način je rezulat onoga što se zbilo pre dve godine na dodeli Cezara, koje mnogi nazivaju „francuskoj verzijom Oskara“. Tada je, naime, reditelj Roman Polanski, koji je već decenijama na američkoj poternici zbog silovanja 13-godišnjakinje, najpre bio nominovan za nagradu Cezar za najboljeg reditelja, što je izazvalo ogromne kontroverze u francuskoj javnosti. A kada je, na kraju ovenčan s tri priznanja za film „Oficir i špijun“, neke glumice su demonstrativno napustile ceremoniju, a svi članovi Upravnog odbora Francuske akademije podneli su ostavke.

Francuska filmska industrija, kako podseća „Varajeti„, gotovo da se do sada oglušivala na pokret #MeToo. Iako se brojne organizacije poput „50:50“ bore da se to promeni, nekoliko uglednih francuskih imena nastavljaju da rade, uprkos optužbama. Jedan od njih je čuveni glumac Žerar Depardje koji optužen za silovanje, a drugi, primera radi, Dominik Butona, predsednik Nacionalnog filmskog borda koji je nedavno dobio novi, drugi mandat na čelu ovog uticajnog tela uprkos optužbama za seksualno napastvovanje i uprkos tome što mu se „smeši“ suđenje.

Ovogodišnja ceremonija biće održana 24. februara, a čelnici Akademije već su saopštili da će počasnom nagradom Cezar biti ovenčan američki sineasta Dejvid Finčer.

Bonus video:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar