Foto: Muzej Jugoslavije/Promo

Međunarodni dan muzeja obeležava se u subotu u muzejskim institucijama širom sveta, a tema ovogodišnje manifestacije, koju je ustanovila organizacija International Council of Museum, jeste - Muzeji kao mesta za obrazovanje i istraživanje. Među institucijama koje obeležavaju ovaj dan jeste i Muzej Jugoslavije koji će tokom celog dana publici ponuditi raznovrsne programe.

U Muzeju Jugoslavije 18. maja već u 10 sati program će biti otvoren projekcijom dokumentarnom serijom „Tito – poslednji svjedoci testamenta“ reditelja Lordana Zafranovića (u bioskopskoj sali zgrade Muzeja 25. maj).

Foto: Muzej Jugoslavije/Promo

Ova serija o Josipu Brozu pruža uvid u ličnost Tita, ali i čitavu jednu epohu. Intervjuisani su najbliži članovi porodice, prijatelji i saradnici, ali i politički protivnici, koji, bez zadrške, prepričavaju doživljaje i iskustva iz života i rada s Titom. Svakodnevno će biti emitovane po dve epizode serijala, s tim što će 25. maja biti puštene poslednje tri epizode.

Lordan Zafranović Foto: Nebojša Babić

Nakon toga će biti organizovano stručno vođenje kroz muzejski kompleks na engleskom i na srpskom jeziku, a za period između 13 i 14 časova zakazana je javna konzervacija slike „Skica za spomenik u Ivanjici“ Đorđa Andrejevića Kuna u prostoru Muzeja 25. maj. Posetioci će tako imati priliku da upoznaju proces restauracije ovog umetničkog dela, starog više od 70 godina, kao i da saznaju nešto više o Кunovom stvaralaštvu.

Javna konzervacija slike „Skica za spomenik u Ivanjici“ deo je priprema za izložbu „Kun: umetnik – radnik – borac“, koju će zajednički organizovati Galerija SANU, Muzej Jugoslavije i Muzej savremene umetnosti, povodom obeležavanja 120 godina od rođenja Đorđa Andrejevića Kuna. Na konzervaciji slike radiće Кristina Horjak, viša resturatorka, i Jovan Petronijević, MA konzervator-restaurator.

Foto: Muzej Jugoslavije/Promo

Od 18 sati predviđeno je autorsko vođenje kroz izložbu „Ježeva kućica – izmišljanje boljeg sveta“. Pošavši od čuvene poeme Branka Ćopića „Ježeva kućica“ kustoskinje i autorke izložbe Sara Sopić i Mirjana Slavković napravile su postavku čiji je cilj pokretanje dijaloga o zajedničkom nematerijalnom kulturnom nasleđu i potencijalima kako bismo preispitali svoje identitete danas, istovremeno otvarajući pitanja o značaju doma, odnosa prema bliskoj prošlosti, zajednicama kojima pripadamo, ksenofobiji, sećanju, nostalgiji, mentalnom zdravlju…

Bonus video: Mikelanđelo Pistoleto u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar