Unicorns Foto:Screenshot/Youtube/Signature Entertainment

Ljubavna priča između belog, heteroseksualnog mehaničara iz radničke klase i južnoazijskog muslimanskog drag queen osvetljava podzemnu LGBTQ+ subkulturu.

Igrani film „Unicorns“ (koji se trenutno daje u britanskim bioskopima) vodi gledaoce u srce veoma tajnovite tzv. „gaysian“ scene – kombinacije reči gay i azijski – i predstavlja njene glamurozne drag kraljice, piše „BBC“.

„Mnogi od tih dreg performera su u ormaru i imaju samo određen broj sati vikendom kada mogu da budu svoji, mnogi koriste pseudonime i bili su odbačeni od svojih porodica,“ rekla je Sali El Hosaini, koja je režirala film zajedno sa svojim partnerom Džejmsom Krišnom Flojdom.

Unicorns Foto:Screenshot/Youtube/Signature Entertainment

„Na površini gaysian scena je izuzetno sjajna, vrlo privlačna… ali ispod toga zapravo je vrlo gruba, realna i prilično surova,“ dodao je Flojd.

„Oni su manjina unutar manjine… napadaju ih i odbacuju sa svih strana, iz mejnstrim kulture, iz južnoazijskih zajednica u većini slučajeva, iz svojih verskih zajednica u većini slučajeva i iz mejnstrim LGBTQ+ zajednice takođe.“

Flojd, koji je takođe napisao scenario, rekao je da su on i Sali – koja je polu Velšanka i polu Egipćanka – želeli da istraže „fluidne identitete“.

„Za mene lično, kao polu Indijca, polu Engleza koji je imao seksualno fluidna iskustva… mejnstrim kultura nas uvek stavlja u vrlo uredne male kutije,“ rekao je.
„To me vrlo frustrira i jednostavno je toliko ograničavajuće.“

Unicorns Foto:Screenshot/Youtube/Signature Entertainment

Rekao je da je „uvek bio svestan gaysian scene“, ali da ga je s njom pravilno upoznao njegov prijatelj Asifa Lahore, koji je 2014. godine postao prva muslimanska dreg kraljica u Velikoj Britaniji koji je javno govorio o svom radu. On je i producent na filmu.

„Sve u filmu zasniva se na Asifinim i mojim iskustvima, ili iskustvima južnoazijskih dreg osoba koje sada veoma dobro poznajem – sve dolazi iz stvarnosti,“ rekao je Flojd.

Ašik (koga igra Džejson Patel) radi u prodavnici tokom dana, ali noću se transformiše u dreg kraljicu Ajšu, plešući za uglavnom južnoazijsku LGBTQ+ publiku.
Ljubavna priča počinje kada samohrani otac i mehaničar Luk (koga igra Ben Hardi, poznat iz “Bohemian Rhapsody”) slučajno nabasa na underground klub gde Ajša nastupa, i oni podele poljubac pre nego što shvati da je ona dreg kraljica.

Patel, koji igra Ajšu, nije dreg osoba u stvarnom životu, ali mnogi članovi sporedne glumačke ekipe jesu. Nakon što su objavili poziv za audiciju na društvenim mrežama, El Hosaini i Flojd su dobili snimke audicija od nekoliko južnoazijskih dreg kvins.

„Mnogi od tih snimaka su bile veoma dirljivi,“ rekla je El Hosaini. „Neki od njih su govorili stvari poput ‘nije mi ni važno ako ne dobijem ovu ulogu… činjenica da se ovaj film pravi o ovakvom liku i da postoji čini da se osećam viđenim’,“ rekla je. „Neko je snimio svoj snimak u kupatilu i pričao veoma tiho jer je njegova porodica bila u kući i nije želeo da ga čuju.“ „Bio je to još jedan trenutak koji nas je podsetio zašto pravimo ovaj film,“ dodao je Flojd. „Ako smo ovaj film pravili za nekoga, to je bila gaysian zajednica… jer nije bilo filma o njima, svakako ne fikcionalnog igranog filma.“

Unicorns Foto:Screenshot/Youtube/Signature Entertainment

Flojd i El Hosaini, koji žive u Londonu i imaju sina, prvi put su se sreli kada je Flojd glumio u njenom debitantskom igranom filmu „My Brother the Devil“. Ponovo je glumio u njenom drugom igranom filmu „The Swimmers“. „Unicorns“ je Flojdov rediteljski debi i treći put da rade zajedno.

Kakvo je iskustvo praviti film sa svojim partnerom?

„Prvo smo se sreli na poslu, tako da smo imali tu kreativnu konekciju pre naše veze,“ rekla je El Hosaini. „Kada radite ono što mi radimo i toliko ste uključeni, mi smo jedno drugom oslonac i podrška.“

Rekla je da je Flojd počeo da radi na „Unicorns“ pre devet godina, te da je projekat „star koliko i naš sin, tako da je zapravo bio kao dete koje je odraslo u našoj porodici“.

„Nama je bilo prirodno da zajedno radimo na njemu i činilo se kao ispravna stvar,“ dodala je.

Bonus video: Tarantino – Svojim filmovima je postavljao nove standarde u kinematografiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar