Foto:promo

Francuska drag kvin komedija „Tri noći nedeljno“ (Three Nights a Week), smeštena u dreg kvin svet, otvara 37. "Nedelju kritike", paralelnu sekciju Venecijanskog filmskog festivala, koja je posvećena mladim autorima debitantima.

Kvir romantična komedija „Tri noći u nedelji“, smeštena u parisku dreg kvin scenu, otvoriće „Nedelju kritike“ Venecijanskog filmskog festivala koja je predstavila svoju listu od devet naslova, od kojih su svi svetske premijere, piše „Varajeti“.

Film koji otvara sekciju je van konkurencije za nagrade, i režirao ga je Florent Guelu koji, osim što je magistrirao film na Sorboni, takođe je posvećeni dreg kvin koji svakog meseca nastupa na sceni Fleche d’Or u Parizu.

Foto:promo

Proglašen kao prvi evropski film o blistavom svetu dreg kraljica, „Tri noći“ je priča o 29-godišnjem Baptisteu koji je u heteroseksualnoj vezi kada upoznaje Kukija Kuntija, mladu dreg kraljicu sa pariske scene koja ga odmah očarava. Prvobitno motivisan idejom o projektu fotografije koji se vrti oko Kukija, on uroni u ovaj svet, da bi na kraju stupio u vezu sa Kventinom, mladićem koji je takođe dreg kvin.

Među filmovima u konkurenciji Venice Critics’ Week spada i „Anhel 69“ kolumbijskog reditelja Tea Montoje, putovanje u paklenu omladinsku scenu Medelina gde režiser debitant mora da se bori sa svojim glavnim glumcem koji umire od predoziranja heroinom; „Beating Sun“, ekološka drama francuskog Filipa Petit-a o idealističkom pejzažnom arhitekti po imenu Maks Helbesed u stvaranju divlje bašte bez ograda u srcu centra Marseja; i „Dogborn“ švedske debitantkinje Izabele Karbonel, o paru mladih blizanaca beskućnika koji su brat i sestra i njihovoj borbi da prežive.

Listu zaokružuju “Eismayer” Austrijanca Davida Vagnera, o zatvorenom homoseksualcu koji se plaši zamenika potporučnika u austrijskoj vojsci, srpska drama o osnaživanju žena „Da li ste videli ovu ženu?“ autora Dušana Zorića i Matije Gluščevića, „Margina“, komedija o toskanskom pank bendu sa ambicijama koje su u suprotnosti sa realnošću, i nemački psihološki triler „Skin Deep” koji se vrti oko koncepta rodnog identiteta.

Scena iz filma „Da li ste videli ovu ženu?“ Foto:Promo

Van konkurencije je marokanski feministički road muvi „Kraljice“ (Queens), o tri žene u bekstvu preko dolina i pustinje Maroka ka obali Atlantika, u režiji Jasmine Benkiran.

Održaće se i specijalna projekcija prvog igranog filma kultnog portugalskog autora Pedra Koste, crno-bele drame „Krv“ (Blood) iz 1989. godine, koja govori o sudbini dva brata nakon smrti njihovog oca, 33 godine nakon što je ovaj film debitovao iz Venecijanska nedelja kritike 1989.

„Dolazimo iz dve teške godine obeležene bolešću i strahom“, rekla je umetnička direktorka sekcije Beatris Fjorentino.

„Dve godine otuđenja, izolacije i prinudne distance; dve godine mraka. Naša reakcija, i ona od devet filmova u ovogodišnjem programu, vodi u suprotnom smeru: ka (mogućem) ponovnom rođenju; prema svetlosti i boji; prijateljstvo, ljubav, otvoreni prostori i zajednica.”

Svi radovi Venice Critics’ Week takmičiće se zajedno sa naslovima u zvaničnom izboru za festivalsku nagradu Lav budućnosti, koja vredi 100.000 dolara.

Zvanična selekcija Venecijanskog filmskog festivala biće objavljena danas. 79. Venecijanski filmski festival traje od 31. avgusta do septembra. 10.

Bonus video: Dolazak žirija na filmski festival u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare