Vranje, 22.10.2021. 41. Borini pozorišni dani u Vranju, Od Sofke do Nejre
Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Takmičarski deo 44. „Borinih pozorišnih dana“ počeće 22. oktobra predstavom „Očevi i oci“, a publika će u šest dana imati priliku da pogleda još šest predstava na sceni Pozorišta "Bora Stanković" u Vranju

“Borini dani” se ove godine održavaju Pod sloganom “Estetika i etika sučeljavanja”.

„Očevi i oci“ Foto: Nebojša Babić/Narodno pozorište u Beogradu

Odabrane predstave, kako kaže pozorišni kritičar iz Beograda i selektor “Borinih dana” Slobodan Savić, sučeljavaju publiku sa mnogim pitanjima i problemima, ali na umetnički, sofisticaran, pozorišni način:

– Uvek se trudim da sve predstave u selekciji dovedem u određenu vezu i da na tematskom planu, planu estetike i pozorišne poetike pokažem publici u Vranju kako različita pozorišta i različite umetničke prakse tretiraju određene ključne teme i probleme ovog vremena. Odgovorno pozorište je po mom uverenju, dužno da nas sučeljava sa svim pitanjima, problemima i dilemama ovog sveta.

Po tradiciji, otvaranje Borinih pozorišnih dana biće 21. oktobra, kada će glumci vranjskog teatra izvesti premijeru predstave, o kojoj će, kako navode organizatori, detalji biti naknadno saopšteni.

Takmičarski program počinje 22. oktobra predstavom „Očevi i oci“ Slobodana Selenića, u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda. Narednog dana, 23. oktobra Narodno pozorište Sombor izvešće predstavu „Ljudi od voska“, koju je režirao Mate Matišić.

Foto: Boško Đorđević

U nastavku manifestacije glumci Ateljea 212 Beograd, 24. oktobra, odigraće predstavu „Nestajanje“, reditelja Tomislava Zajeca, a nakon toga, 25. oktobra, publika će biti u prilici da pogleda pozorišni komad „Sumnja“ Dramskog teatra “Nikola Vaptsarov”, Blagoevgrad, iz Bugarske, u režiji Džona Patrika Šenlija.

Program 44. Borinih pozorišnih dana nastavlja se predstavom „Bilo jednom u Novom Sadu“, autorskim projektom Andraša Urbana, koja je zakazana za 26. oktobar i koju će izvesti Novosadsko pozorište “Ujvideki sinhaz”. „Buđenje proleća“ naziv je predstave koje na programu 27. oktobara, reditelja Franka Vedekinda, u izvođenju Teatara iz Zagreba.

“Koštana“  Foto:Narodno pozorište Užice

Poslednjeg dana manifestacije, 28. oktobra, u čast nagrađenih, glumački ansambl Narodnog pozorišta iz Niša izvešće predstavu „Koštana“.

Bonus video: Veliki trijumf predstave „Očevi i oci“ na Sterijinom pozorju u Novom Sadu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare