Džon Torturo
Džon Torturo Foto: Antonio Balic / imago stock&people / Profimedia

Slavni američki glumac Džon Torturo postaće večeras laureat Počasnog srca Sarajeva na 30. Sarajevo film festivalu gde će tokom dana održati i masterklas na kom će pričati o bogatoj karijeri i umeću. A obradovaće Torturo publiku i na specijalnoj projekciji kultnog filma braće Koen "Barton Fink", u kojem igra naslovnu ulogu (20.30h Open Air).

Džonu Torturu, čuvenom glumcu, scenaristi i reditelju biće večeras odata počast za izuzetan doprinos filmskoj industriji i izvanredan glumački, scenaristički i rediteljski talenat. Na Sarajevo film festival je stigao u ponedeljak kada je i prošetao crvenim tepihom rado deleći autograme i ljubazno pozdravljajući mnogobrojne obožavaoce koji su se okupili.

– Ovo je festival koji je fokusiran na jednu zajednicu i jedan grad. Ovo je festival koji nije tržište gde se prodaju filmovi već je to slavljenje filma. Uvek sam hteo da dođem, imam mnogo prijatelja koji su bili ovde i koji su mi pričali kako je to jedinstveno iskustvo – kazao je Torturo.

Rođen u Bruklinu od italijansko-američkih roditelja, Torturo je oduvek govorio da mu je detinjstvo provedeno u domu u kojem se živelo iz trenutka u trenutak, gde je ponekad bilo i nasilja, ali najviše “dobrog crnog humora”, značilo u kasnijem kreiranju mnogih uloga.

– Kada sam bio klinac često sam iz kuće bežao u lokalni bioskop. Gledao sam filmove kao što su “Noć živih mrtvaca”, “Ajkula”, ali i ozbiljne poput “Taksiste” i “Kuma”. Sve to je uticalo na moju odluku da postanem glumac – rekao je 2000. godine u intervjuu za “Gardijan”.

Uloga u „Razjarenom biku“ pokrenula sve

Nakon svoje uloge u “Razjarenom biku”, osvojio je stipendiju za čuvenu Jejlsku dramsku školu u Konektikatu. Nakon što je diplomirao, počeo je da se pojavljuje u niskobudžetnim filmovima, često prikazan kao nasilni izopštenik (u “Five Corners” iz 1988. bacio je majku kroz prozor i ubio pingvina kućnog ljubimca Džodi Foster). Godine 1989. došla je uloga koja je mnogima bila prvi pravi uvid u njegove talente, glumeći rasistu Pina u filmu “Učini pravu stvar” Spajka Lija.

Džon Torturo
Džon Torturo u filmu Uradi pravu stvar Foto: Supplied by LMK / IPA / IPA / Profimedia

– Bio je to, u svom trenutku, istinit film. Odrastao sam u crnom kvartu pre nego što sam se preselio u naselje belaca, tako da sam imao iskustvo rasnih podela iz prve ruke. To je film koji još uvek ima moć – kazao je Torturo u intervjuu za “Independent” dodajući da se od tada do danas nije mnogo toga izmenilo, ali jeste došlo do nekih promena u američkom društvu:

– Pitanje je kada će se u ovoj zemlji nešto drastično promeniti zbog američke istorije ropstva. Mi smo zemlja imigranata – moja porodica je emigrirala ovde. Bio sam u mnogim projektima od “Uradi pravu stvar” nadalje koji su istraživali različite aspekte podela u našoj zemlji.

Jedna od osnovnih filozofija, kako je istakao u pomenutom intervjuu, koja pokreće njegovu glumu je verovanje da „niko nije samo dobar ili samo loš. Nemoguće je biti samo jedna stvar. Uvek je tu svega pomalo. U književnosti, veliki pisci su u stanju da ocrtaju sve ove kontradikcije sa kojima ljudi žive.“

S kim je Torturo sve radio

Džon Torturo je sarađivao s brojnim filmskim zvezdama pored Spajka Lija („Učini pravu stvar“ i „Ljubavna groznica“), bili su tu i Martin Skorsesze („Boja novca“), Robert Retford („Kviz“), Nani Moreti („Moja majka“), Robert de Niro („Dobri pastir“)… Radio je i na ovim prostorima, glumeći 2004. u filmu „Tajni prolaz“ reditelja Ademira Kenovića.

Džon Torturo
Džon Torturo u filmu Tajni prozor Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Jedan je od omiljenijih glumaca braće Koen, pa je tako često igrao u zajedničkim filmovima Džoela i Itana Koena. Za glavnu ulogu u filmu „Barton Fink“, koja će biti prikazana na Sarajevo film festivalu, osvojio je priznanje za najboljeg glumca u Kanu i nagradu “David Donatelo”. Igrao je u filmovima braće „O brate, gde si“, „Milerovo raskršće“ i „Veliki Lebovski“…

Džon Torturo
Džon Torturo u filmu Veliki Lebovski Foto: Polygram filmed entertainment / / AFP / Profimedia

Za rediteljski debi, odnosno film „Mac“ dobio je u Kanu priznanje „Camera D’Or“. Potpisao je kao reditelj i scenarista i naslove „Illuminata“, „Ljubav i cigarete“, „Passione“, „Utroje sa žigolom“ i „The Jesus Roles“. Osvojio je Emi nagradu za ulogu u seriji „Monk“, a bio je nominovan za priznanje Zlatni globus i SAG nagradu zbog serije „Kobna noć“ (HBO), a uskoro će publika moći da ga gleda u u drugoj sezoni Eplove serije „Severance“.

– Puno sam naučio tokom godina. Sada sam bolji glumac. Morao sam da radim sa toliko sjajnih reditelja i imao sam sreće da sam režirao neke filmove. Samo želim da nastavim da rastem – reči su Tortura.

Zašto je Srce Sarajeva pripalo baš Torturu

Uručivanjem Počasnog srca Sarajeva Džonu Torturu Sarajevo film festival, prema rečima direktora Jovana Marjanovića, čini pravu stvar:

Džon Torturo
Džon Torturo Foto: Antonio Balic / imago stock&people / Profimedia

– S karijerom koja traje duže od četiri decenije pružio je nezaboravne izvedbe u raznolikom rasponu uloga. Njegova predanost umeću, svestranost i sposobnost da svakom liku kojeg otelovljuje donese dubinu i autentičnost, učinili su da ga je užitak gledati svaki put kad se pojavi u sceni – napominje Marjanović.

Bonus video: Goran Bogdan – Sarajevo je svijet, ovdje se osjećam zaštićeno

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar