Predstava 64
Hana Selimović i Miloš Timotijević, Generalna proba predstave 64 u Ateljeu 212. Foto: Boško Đorđević

Jubilarno pedesto izvođenje predstave“64”, drama Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović, održaće se u nedelju, 19. maja u 20 časova, na sceni "Mira Trailović" u Ateljeu 212.

Posle internacionalno uspeha drame „Tri zime“, praizvedene u National Theatre u Londonu koja je ovenčana najprestižnijom svetskom nagradom za dramske autorke na području engleskog jezika „Susan Smith Blackburn“, Atelje 212 postavio je praizvedbu drame Tene Štivičić „64“, u režiji Alise Stojanović.

Tena Štivičić, dramski pisac, dramaturg, dramska spisateljica
Tena Štivičić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Od Evropske autorske nagrade I Nagrade za inovativni dramski tekst (Heidelberg Stuckemarket, 2008) za dramu „Fragile“, Tena Štivičić je jedna od najcenjenijih autorki u evropskim pozorištima. Osim u Nemačkoj, Austriji, Velikoj Britaniji, Turskoj, Švajcarskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, dve njene drame (Dvije I Svici) izvedene su i u Beogradu, upravo u Ateljeu 212.

U drami „64“ autorka razotkriva intimu savremenog bračnog para koji se lomi pod teretomo čekivanja. Onih sopstvenih, izneverenih, međusobnih I onih koje im nameće društvo.

Predstava 64 Narodno pozorište Užice
Predstava 64 Foto: Narodno pozorište Užice

Na pragu četrdesetih Eva i Danijel trebalo bi da su situirani, stabilni i ostvareni, konačno spremni da zasnuju porodicu. Ali na svim životnim planovima nagrizaju Ih emotivne, finansijske egzistencijalne nesigurnosti. Činjenica da neuspevaju da naprave dete i da moraju da se upuste u proces vantelesne oplodnje, primoranih da preispitaju i svoju vezu i sebe same i sva svoja uverenja. Situacije u koje ih to dovodi su smešne i bolne, dirljive i ponižavajuće, apsurdne i inspirativne.

Predstava “64” je drama o ženama i muškarcima, o deci i roditeljima, o stvarnosti i mašti.

Predstava 64
Miloš Timotijević i Hana Selimović Foto: Boško Đorđević

Igraju Hana Selimović, Miloš Timotijević, Jelena Đokić, Vladislava Vladica Milosavljević, Branislav Zeremski, Ivan Jevtović, Vladislav Mihailovići Denis Murić.

Scenograf je Darko Nedeljković, kostimografkinja JelisavetaTatić-Čuturilo, a kompozitor Ivan Brkljačić.

Premijera predstave “64” bila je 21. aprila 2021. u Ateljeu 212.

Bonus video: Glumica Hana Selimović o pozorišnom uspehu u eri društvenog neuspeha

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar