Foto:Darko Nikolic/Monika Husar/Promo/FCS/Promo/MCF/Screenshot/Promo/Filip Andrejević/This and That Productions

Ljubitelji domaćeg filma će u 2021. u bioskopima moći da vide bar petnaestak ostvarenja ako jedna druga vrsta “pokretnih slika”, epidemiološka, to dozvoli, ocenjuju filmadžije, producenti i distributeri.

Snimanje desetak filmova je završeno, pokazuju podaci Filmskog centra Srbije, a među njima su „Nebesa“ Srđana Dragojevića, „Toma“ u režiji Zorana Lisinca, „Nije loše biti čovek“ koji je po svom scenariju režirao Dušan Kovačević, „Strahinja“ Stefana Arsenijevića, „Leto kada sam naučila da letim“ Raše Andrića, „Mrak“ Dušana Milića, „Jedini izlaz“ Darka Nikolića, „Dara iz Jasenovca“ Predraga Gage Antonijevića, koji su spremni za prikazivanja u bioskopima, kao i ranije završeni „Južni vetar 2: Ubrzanje“ Miloša Avramovića.

U domaćim bioskopima publika bi do kraja godine trebalo da se vidi i „Oazu“ Ivana Ikića, film nagrađen u Veneciji i na drugim svetskim festivalima tokom 2020. U postprodukciji su, prema našim saznanjima, i „Hadžijina zvona“ u režiji Milutina Petrovića i „Heroji radničke klase“ Miloša Pušića.

Nebojša Ćetković iz distributerske kuće „Art vista“, sprecijalizovane za domaći film, kaže da je završeno, ili je u postprodukciji, više od 20 ostvarenja. Kada će publika moći da ih vidi zavisi i od epidemiološke slike i toga da li će, i kako, bioskopi raditi 2021. godine.

„Jedini izlaz“

Psihološki triler „Jedini izlaz“ u režiji Darka Nikolića sa Anđelkom Prpić u glavnoj ulozi, mogao bi da bude prvi domaći film koji će publika videti u bioskopima u 2021. godini. Premijera, prvobitno zakazana za početak decembra, odložena je zbog restriktivnijih mera protiv širenja koronavirusa i promena režima rada bioskopa, a ovo ostvarenje bi, kako sada stvari stoje, pred publikom moglo da se nađe krajem januara.

Film po scenariju Marka Popovića govori o Ani Kolar (Anđelka Prpić) koja šest godina nakon što joj je suprug stradao u požaru dobija informacije koje dovode u pitanje sve što je mislila da zna o tragediji, ali i svojoj porodici… U filmu igraju i Janko Popović Volarić, Ljubomir Bandović, Danica Maksimović, Milan Čučilović, Nikola Ristanovski,Milena Predić, Toni Mihajlovski, Sonja Kolačarić…

„Južni vetar 2: Ubrzanje“

Premijera „Južnog vetra 2: Ubrzanje“ u režiji Miloša Avramovića sa Milošem Bikovićem u glavnoj ulozi je, prema našim saznanjima, planirana za februar 2021. Nakon uspeha prvog dela i TV serije, nastavlja se priča o Petru Marašu (Biković) koji kao vođa podzemlja pokušava da proširi posao i uvede ga u okvire zakona…

Pored Bikovića, u ovom kriminalističkom trileru sa dosta akcije igraju i Miodrag Radonjić, Jovana Stojiljković, Luka Grbić, Bogdan Diklić, Aleksandar Berček…

„Nebesa“

Film „Nebesa“, koji je Srđan Dragojević režirao po svom scenariju je, prema našim saznanjima, završen i producenti pripremaju prijave za Berlinale i druge festivale, nakon čega bi trebalo da bude prikazan i u domaćih bioskopima.

Kadar iz filma „Nebesa“ Srđana Dragojevića, Foto: Andrej Boga/FCS

U pitanju je crna komedija sa elementima fantastike, zasnovana na prozi Marsela Emea, a u opisu filma navodi se da priča govori o „tri božja čuda u srednjevekovnom smislu i ona se dešavaju junacima filma koji žive u postkomunističkom društvu, a posle pola veka ateizma ponovo uče o hrišćanstvu“.

Glavne uloge igraju Srđan Žika Todorović, Nikola Pejaković, Goran Navojec, Miloš Timotijević, Radoslav Rale Milenković, Nataša Marković, Vanja Ejdus…

„Dara iz Jasenovca“

Film Predraga Gage Antonijevića „Dara iz Jasenovca“, srpski kandidat za Oskara, publika u Americi će moći da vidi od februara, a na redovnom repertoaru bioskopa u Srbiji trebalo bi da se nađe krajem aprila.

Priča o užasima zloglasnog ustaškog logora iz Drugog svetskog rata po scenariju Nataše Drakulić prikazana je iz ugla devojčice Dare, koja nakon što su joj majka i brat ubijeni pokušava da spase malog brata i sebe iz logora, u nadi da im je otac još živ… U filmu, pored devojčice Biljane Čekić u naslovnoj ulozi, uloge tumače i Nataša Ninković, Marko Janketić, Nikolina Jelisavac, Vuk Kostić, Igor Đorđević…

„Toma“

Završeno je i snimanje filma „Toma“ u režiji Zorana Lisinca o legendi narodne muzike Tomi Zdravkoviću.

U opisu ostvarenja sa Milanom Marićem u naslovnoj ulozi navodi se da priča prati pevača nakon što se njegova prva ljubav Slavica (Iva Ilinčić) zaljubi u fudbalsku zvezdu Dragoslava Šekularca…

Milan Marić kao Toma Zdravković u filmu „Toma“ Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pored Marića, igraju Srđan Žika Todorović, Milena Radulović, Radomir Nikolić, Mirjana Karanović, Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Vaja Dujović…

„Oaza“

„Oaza“ Ivana Ikića doživela je svetsku premijeru jesenas na Venecijanskom festivalu, gde je nagrađena za najbolji evropski film u programu „Dani autora“, a usledila su prikazivanja i nagrade na festivalima u kineskom gradu Pinjao, u Kotbusu, Zagrebu…

I domaća publika bi trebalo da tokom 2021. godine u bioskopima vidi priču o ljubavnom trouglu dve devojke i mladića, štićenicima Doma za decu i mlade, koju je Ikić snimio po svom scenariju, sa Goranom Bogdanom u jednoj od glavnih uloga.

„Leto kada sam naučila da letim“

Radivoj Raša Andrić završio je jesenas snimanje “Leta kada sam naučila da letim” po motivima romana Jasminke Petrović i taj film bi mogao da se nađe u redovnoj bioskopskoj distribuciji čim se za to steknu uslovi.

Benjamin Lacko i Klara Hrvanović u filmu
„Leto kada sam naučila da letim“, Radivoja Raše Andrića, Foto: Glorija Lizde

Ostvarenje, namenjeno pre svega mladima, govori o devojčici koja odlazi na naizgled dosadno letovanje sa dve bake, ali joj se tamo dešavaju stvari kakve nije očekivala. Pored Klare Hrvanović, koja je debitovala na filmu sa ovom ulogom, igraju i Olga Odanović, Snježana Sinovčić, Žarko Laušević…

„Nije loše biti čovek“

Film „Nije loše biti čovek“ Dušana Kovačevića, koji je poznati dramski pisac režirao po svom scenariju, sa Vojinom Ćetkovićem, Brankom Katić, Žikom Todorovićem, Gordanom Kičićem i Hristinom Popović u glavnim ulogama, publika bi trebalo da vidi do kraja godine u bioskopima.

Iz filma „Nije loše biti čovek“ Foto:FCS/Promo

Prvobitno nazvana „Privikavanje na bol“, ova drama sa elementima komedije prati profesora u muzičkoj školi (Ćetković) koji zbog smanjenja broja učenika ostaje bez posla, a život mu se prepliće sa još oko 20 likova…

„Strahinja“

„Strahinja“ u režiji Stefana Arsenijevića adaptacija je srednjovekovne pesme „Banović Strahinja“, s tim što je protagonista ovog filma koji se isto tako zove zapravo vredni sportista poreklom iz Malija (igra ga Ibrahim Koma) koji je tokom migrantske krize sa suprugom Ababuo uspeo da se domogne Nemačke, odakle ih vraćaju u Beograd i oni tu pokušavaju da se snađu i dobiju azil…

– I „Nije loše biti čovek“ i „Strahinja“ su završeni i imaće svoje bioskopske premijere. Kovačevićev film planiran je za kraj godine, a film Stefana Arsenijevića prvo će biti prikazivan na svetskim festivalima i nadamo se da će potom biti prikazivan, takođe krajem godine, i u domaćim bioskopima – kaže Stefan Mladenović iz beogradske produkcijske kuće „Art and Popcorn“, koja je stala iza oba ostvarenja.

„Hažijino zvono“

Snimanje ambicioznog projekta „Hadžijino zvono“ u režiji Milutina Petrovića, prema motivima proze Bore Stankovića, sa Draganom Bjelogrlićem u nosećoj ulozi Hadži Trifuna započeto je letos, sada je u postprodukciji i, prema našim saznanjima, i taj posao je pri kraju.

Marko Grabež i Nela Mihajlović u „Hadžijinom zvonu“ Foto: Filip Andrejević/This and That Productions

Uporedo sa filmom, koji govori o propasti stare srpske gazdinske porodice u drugoj polovini 19. veka, kroz koju se paralelno prati i slabljenje Osmanske imperije i stvaranje mlade srpske kneževine, snimana je i serija „Nečista krv“ za koju je scenario napisao još pre četiri decenije kultni sineasta Vojislav Voja Nanović. Scenario je adaptirala Milena Marković. Pored Bjelogrlića, u filmu igraju i Marko Grabež, Nedim Nezirović, Nela Mihajlović, Teodora Dragićević…

Koprodukcije

Iz beogradske produkcijske kuće „Living Pictures“, navode da se, pored prikazivanja prve srpsko-turske koprodukcije „Potencijalni kandidat“ Erdžana Kesala na Festu, tokom 2021. godine očekuju još tri srpske premijere dugometražnih igranih filmova: makedonsko-srpske koprodukcije „Happiness Effect“, rumunsko-bugarsko-srpske koprodukcije „Lovac na vetar“ i slovenačko-hrvatsko-srpske koprodukcije „Probudi me“.

Šijan, Ćeranić i Ristovski nastavljaju snimanje

U postprodukciji je i film novosadskog reditelja Miloša Pušića „Heroji radničke klase“, a u glavnim ulogama u priči o Profesoru i grupi građevinaca zaposlenih na crno koji se suprotstavljaju poslodavcima „svim silama“ igraju Boris Isaković, Jasna Đuričić i Stefan Beronja. Kada će ovaj film biti završen nije izvesno.

Kadar iz filma „Heroji radničke klase“, Foto: Promo/Altertise

Snimanje „Zlatnog doba“ u režiji Petra Ristovskog, romantične melodrame smeštene u Leskovac, prekinuto je jesenas zbog koronavirusa, ali bi trebalo da bude nastavljeno od proleća, a premijera je planirana u septembru, očekuju u FCS.

Reditelj Slobodan Šijan bi od proleća trebalo da nastavi snimanje „Budi bog s nama“ sa Milošem Bikovićem u ulozi avangarnog filmskog kritičara i pisca Boška Tokina, a očekuje se da i ovo ostvarenje, smešteno u period između dva svetska rata, za koje je muziku uradila grupa Lajbah, bude okončano do kraja godine.

Miloš Biković kao Boško Tokin, Foto: Printscreen/RTS

Nastavak snimanja najavljuje i ekipa „Volje sinovljeve“ u režiji Nemanje Ćeranića. U ovoj postapokalipičnoj priči smeštenoj na Balkan nakon nuklearnog rata, po scenariju Strahinje Madžarevića, igraju Žarko Laušević, Sergej Trifunović, Igor Benčina i Marta Bjelica.

Snimanje filma i serije „Košare“, posle velike bure i kontroverzi u javnosti nakon što je prekinuto posle samo nekoliko dana na lokaciji, trebalo bi, prema najavama iz FCS, da bude nastavljeno 2021. godine u režiji Balše Đoga.

Novi filmovi

Reditelj Mladen Đorđević najavio je da će od januara početi snimanje svog igranog filma „Prvi maj“, psihološki triler sa elementima horora i crne komedije o grupi radnika koja ostaje bez posla i okreće se crnoj magiji da bi se osvetili poslodavcima.

Pored ovog ostvarenja, očekuje se i da reditelj Goran Radovanović počne snimanje „Bauka“, igranog filma nazvanog po Geteovoj pesmi, sa temom Nato bombardovanja Srbije i posledicama rata na decu i materinstvo.

Uz ogradu da je nezahvalno govoriti kada bi mogla da počnu, u Filmskom centru Srbije navode da bi trebalo da od proleća krenu snimanja „Ostrva na dnu“, filma Miloša Miše Radivojevića o Golom otoku, kao i „Čuvara formule“ u režiji Dragana Bjelogrlića po scenariju Vuka Ršumovića o prvoj transplantaciji kostne srži na svetu i Titovom tajnom projektu pravljenja atomske bombe u Vinči.

Miloš Miša Radivojević Foto:Screenshot/Youtube/Portal Vijesti

Početak snimanja tinejdžerske komedije „Brucoši“ u režiji Ivana Đorđevića takođe se očekuje se od proleća.

Rediteljka Maja Miloš bi takođe mogla da počne snimanje „Pukotine u ledu“, o klizačici koja živi sa ocem kamiondžijom na obodu Beograda i „ne može da izrazi svoju rasplamtalu seksualnost“.

Pored toga, prema našim sazanjima, postoji mogućnost i da počne snimanje filma „Majka Mara“ Mirjane Karanović.

Filmvi na konkursima FCS

Filmski centar Srbije letos je odobrio 137 miliona dinara za sufinansiranje snimanja pet ostvarenja: špijunskog trilera „Vera“ Nedeljka Kovačevića, biografskog „Rajka Mitić“ Miroslava Lekića, „Žetve“ Pola Kampfa sa temom „žute kuće“ na Kosovu, „Zvečarki“ Nikole Ljuce i „Videoteke“ Luke Bursaća.

Iz FCS je saopšteno letos da će u okviru konkursa sufinansiranja domaćeg igranog filma sa nacionalnom temom: „Heroje Halijarda“ Radoša Bajića (52 miliona dinara) i „Djecu Kozare“ Lordana Zafranovića (30 miliona dinara).

Međutim, za sada nema naznaka da će početi i snimanje ovih filmova tokom 2021.

Na konkursu FCS za sufinansiranje domaćih igranih filmova u 2020. godini takođe je odabrano pet filmova: „Marko Kraljević“ Dejana Zečevića, „Yugo Florida“ u režiji Vladimira Tagića, „Linije želje“ Daneta Komljena, „Rupa u ogradi“ Zorana Amara i „Saučesnici“ Marka Novakovića.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar