Iz filma "Potencijalni kandidat" Foto:Screenshot/Youtube/Ay Yapım

Srpsko-turski film "Potencijalni kandidat", tragikomična priča o političkim spletkama pri izboru kandidata za gradonačelnika jedne istanbulske opštine, koji je režirao Erdžan Kesal po svom scenariju i u njemu igra glavnu ulogu domaća publika će videti na predstojećem Festu, saznaje portal "Nova".

Erdžan Kesal, lekar, pisac i nagrađivani scenarista i glumac, jedna je od markantnijih ličnosti u javnom životu Turske, a film „Potencijalni kandidat“ njegov je rediteljski debi.

Kesal je film zasnovao na svom romanu „Potencijalni kandidat“ iz 2015. godine, objavljenom nedavno na srpskom jeziku (Geopoetika, prevod Vesna Gazdić). „Svi likovi i događaji u ovom romanu proizvod su mašte…“, piše Kesal na samom početku knjige, ali onda dodaje i: „Baš kao i naš život…“

Priča u knjizi i filmu je dobrim delom i autobiografska, a prati skromnog lekara Kemala Gunera, koga partija prirema kao jednog od kandidata na (opštinskim) izborima u Istanbulu za čelnika jedne od opština veličine Beograda. Prvo iznenađen pozivom da se kandiduje, protagonista se upušta u pravu kampanju, koja podrazumeva uplitanje u političke spletke, prisustovanje dobrotvornim akcijama i prestižnim javnim događajima, pa i “prilagođavanje” svoje biografije slici idealnog kandidata, po uzoru na sajt američkog presednika Baraka Obame…

Roman Erdžana Kesala objavljen je nedavno na srpskom Foto: Promo

„Kesal je objasnio kako rade točkovi politike u prljavim igrama, trgovini i hipokriziji“, navodi srpski izdavač romana, uz ocenu da je u pitanju „u suštini mračno i tužno putovanje ka propasti”, ali da autor priču pretače u “opštevažeću svetsku sprdnju“ uz lekovit smeh.

Erdžan Kesal (61) čovek je impresivne biografije: dugogodišnji je lekar, magistrirao je primenjenu psihologiju i doktorand je antropološke sociologije, osnivač je privatne bolnice i izdavačke kuće, a u zrelim godinama okrenuo se i glumi, pisanju scenarija, a sada i režiji.

Erdžan Kesal Foto:LIVIA CRISAFI / AFP / Profimedia

Napisao je više romana, zbirki priča i knjiga memoarske proze, a scenarista je filmova „Tri majmuna“ (2008) i „Bilo jednom u Anadoliji“ (2011), nagrađenog na brojnim festivalima među kojima su i Gran-pri u Kanu i festival u Karlovim Varima.

 

„Tri majmuna“ prikazana su i na prvom Festivalu turskog filma u Beogradu 2011. godine, „Bilo jednom u Anadoliji“ na Kustendorfu sledeće godine, domaća publika imala je prilike i da ga kao scenaristu upozna u ostvarenju „Najava“ (2017) o pripremama državnog urada u Ankari 1963. godine, prikazivanog na ovdašnjim televizijama… U filmu „Potencijalni kandidat“ pojavljuje se i njegova supruga Nazan Kesal, poznata turska glumica koju naša publika zna iz serija „Ćerka“ i „Fazilet i njene kćeri“…

Kesalov rediteljski debi premijerno je prikazan ove godine na festivalu u Roterdamu, a nagrađen je na više smotri, među kojima i za najbolju režiji i montažu u Istanbulu.

„Potencijalni kandidat“ je prva srpsko-turska koprodukcija u istoriji, navodi Stefan Orlandić iz beogradske produkcijske kuće „Living Pictures“, koja je stala iza ovog ostvarenja u Srbiji.

– Biće prikazan na Festu, sada se samo dogovaramo oko toga da dobijemo bolji termin i bolju salu. Ovaj film bio je na dosta festivala i dobio je značajne nagrade, a to je i zvanično prva srpsko-turska koprodukcija u istoriji, tako da smatramo da ipak treba da ima dobar tretman. Jako smo se borili da objasnimo i Nacionalnom odboru za film u Turskoj i pokazalo se da su u toj zemlji zbog ovog filma prvi put uveli manjinske koprodukcije, koje ranije nisu ni postojale. Naš producent je uspeo da ih ubedi da njihovo ministarstvo podrži film – kaže Orlandić.

Erdžan Kesal u filmu „Potencijalni kandidat“ Foto:Screenshot/Youtube/Ay Yapım

Značajna je u tom smislu, ističe on, bila i podrška Filmskog centra Srbije, čime je otvoren put i za dalje koprodukcije sa tom zemljom.

– Tekst je pobedio sve ostale predrasude, a u Erdžanovoj biografiji su i scenarija za dva filma koja su u Kanu dobila dve Zlatne palme, specijalnu nagradu u Veneciji, u Berlinu, tako da je on kao scenarista izuzetan. On je i privatno zanimljiva ličnost, a ovaj film mu je stvarno poluautobiografski, pošto je i sam bio potencijalni kandidat za gradonačelnika – navodi Orlandić.

Kesalov scenario komisija na konkursu za sufinansiranje manjinskih produkcija podržala je odmah. Scenarista i reditelj Gordan Matić, tada član komisije, a danas direktor FCS, navodi da je Kesalov scenario te odskakao od svih ostalih tada predloženih.

Iz filma „Potencijalni kandidat“ Ilustracija; Foto: unknown / Everett / Profimedia

– Film još nisam gledao, ali je scenario odličan, daleko najbolji koji nam je te godine stigao na konkurs za manjinsku produkciju i to su odmah rekli svi u komisiji. Cela priča odigrava se u tri dana u Istanbulu, gde su u toku izbori za gradonačelnika istanbulske opštine koja je veličine Beograda – kaže Matić.

Matić je imao prilike i da se sretne sa Kesalom u Turskoj.

– Sa Kesalom sam se upoznao kasnije u Istanbulu, gde sam bio u žiriju na festivalu kratkog filma. To je divan čovek, ozbiljan gospodin i tamo važi za pravu nezavisnu zvezdu, nije ni na strani Erdogana, ni na strani njegovih oponenata. Ne bavi se direktno stranačkom politikom, kao junak njegove knjige i filma, ali se koristio takvim iskustvima i gledao je sve to iz neposredne blizine – dodaje Matić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar