Miloš Biković kao Boško Tokin u filmiu "Budi Bog s nama", Foto: Printscreen/RTS

Kultni slovenački bend „Lajbah“ radi muziku za novi film Slobodana Šijana „Budi Bog s nama“ čiji je nastanak u toku.

Saradnja svakako najkontroverznijeg muzičkog sastava bivše Jugoslavije i reditelja nekih od najboljih i najcitiranijih filmova na svim prostorima bivše nam zemlje već u najavi budi veliku pažnju filmofila i muzičkih sladokusaca.
„Lajbah“ je do sada potpisao muziku za nekoliko filmova („Krst pod Triglavom“, „Makbet“, „Iron Sky“, „Also Sprach Zaratustra“).

Šijanove kultne filmove, pored specifičnog humora i strip estetike, karekteriše i upotreba originalne muzike koja je nadrasla dela za koja je pravljena. Iz „Ko to tamo peva“ to je čuvena pesma „Za Beograd“ koja otvara i zatvara film i između sekvenci igra ulogu svojevrsnog komentatora radnje. Reči pesme koju izvode Midrag Kostić Lepi Mića i Nenad Kostić pisali su Šijan i scenarista Duško Kovačević. Muziku za filme komponovao je Voki Kostić.

Film „Davitelj protiv davitelja“ obeležio je i danas rado slušan hit „Bejbi, bejbi“ u izvođenju Srđana Šapera (tada člana „Idola“), odnosno njegovog filmskog benda „VIS Simboli“ čiji je jedan od članova bio tada mladi Dušan Kojić Koja. Pesmu „Bejbi, Bejbi“ obradilo je nekoliko grupa za poslednjih 30-ak godina od njenog nastanka.

Muzika je bitan deo i novog Šijanovog ostvarenja „Budi Bog s nama“, s obzirom na to da bi trebalo da nam dočara Beograd iz „zlatnih dvadesetih“ godina 20. veka, nazivan Parizom na Balkanu, njegovu avangardu, regtajm, džez, strast ka automobilizmu i filmu.

Film „Budi Bog s nama“ posvećen je pioniru filmske kritike u nas – Bošku Tokinu kog igra Miloš Biković.  U nedavnom intervjuu za naš portal članovi „Lajbaha“ nisu pominjali o kakvoj muzici se radi i u kojoj su fazi rada.

Boško Tokin je bio avangardni umetnik, dobrovoljac u Prvom svetskom ratu, autor romana „Terazije“, kritičar koji je pohvalno pisao o filmu i prvi filmadžija koji završio u zatvoru posle Drugog svetskog rata. Drugovao je sa Crnjanskim, Šumanovićem, Vinaverom…

„Budi Bog s nama“ inače je naziv Tokinovog avangardnog filma koji je nestao odmah nakon snimanja. Šijan u svom filmu odgoneta ko stoji iza toga.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar