Tomu Zdravkovića niko nije poznavao

Kultura 07. avg. 202016:53 > 20:02
Podeli:
Milan Marić kao Toma Zdravković u filmu "Toma", Foto: Monika Husar

Pronalazili smo suprotstavljena viđenja istog čoveka u par knjiga. Njegov brat Novica, poslednja žena Goca, Cune Gojković... Svi oni su imali neku verziju Tome koja se nije uklapala u ovu drugu, kaže reditelj Zoran Lisinac koji sa Draganom Bjelogrlićem radi film "Toma" o legendarnom pevaču narodne muzike Tomi Zdravkoviću.

Delegacija Filmskog centra Srbije (FCS) posetila je na Avali ekipu filma koja je u istoimenom hotelu snimala scene sa Tomom (Milan Marić) iz sedamdesetih godina prošlog veka.

– Naša je ideja da napravimo impresionistički portret Tome Zdravkovića. Ovo ipak nije dokumentarni film pa da se previše držimo faktografskih detalja. To je impresija na ideju o mitu i legendi Tome Zdravkovića i toga šta on svima nama predstavlja. Dok smo radili istraživanje tokom pisanja scenarija, shvatili smo da je to čovek koga u stvari niko nije poznavao – ističe Lisinac kog filmska publika zna po režiji filma „Pored puta“ sa Majklom Medsenom u glavnoj ulozi.

Toma Zdravković Foto: Printscreen/Youtube

Film „Toma“ će, kako se navodi u saopštenju FCS, dočarati put do slave slave nezaboravnog pevača, ljubavi koje su mu bile inspiracija za neke od najvećih hitova, kao i odnos sa prijateljima iz estradno-umetničkog miljea tadašnje Jugoslavije. Tako će se u filmu kao likovi pojaviti Silvana Aremnulić, Dragan Nikolić, Predrag Živković Tozovac, Lepa Lukić, Bora Todorović, Zoran Radmilović i mnogi drugi.

– Uloga Tome Zdravkovića je za mene veliki izazov. U ovoj ulozi izazov i uživanje idu jedno uz drugo. Prvenstveno počev od fizičke transformacije koja je zahtevna i koja u našoj kinematografiji do sada možda nije rađena na ovaj način. Ali pogotovo zbog toga koliko Toma znači ovom društvu i koliko ljudi vole njegove pesme. Koliko ih svi znaju. Koliko se Toma i njegovi stihovi i melodije dovode u vezu sa duhom tog jednog davno prohujalog vremena koje je odisalo posebnošću i ljubavlju – kaže glumac Milan Marić, koji ovih letnji meseci snima i seriju „Porodica“ gde tumači lik Čedomira Jovanovića.

Sa snimanja filma „Toma“ na Avali Foto: Monika Husar

Pored njega, igraju još i Tamara Dragičević, Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Mirjana Karanović, Slobodan Boda Ninković, Olivera Bacić, Ivan Zekić, Denis Murić…

Scenario za film „Toma“ radili su Nikola Pejaković, Dragan Bjelogrlić, Zoran Lisinac i Maja Todorović. Film i seriju, koja se snima paralelno, režiraju Lisinac i Bjelogrlić, dok će svoj doprinos nastanku serije dati i Đorđe Vojvodić, reditelj nekih epizoda serije „Žigosani u reketu“.

– Obično se napravi prvo serija, pa se iz nje izvuče film. Ovde je prvo napravljen scenario za film, pa je onda stigla ponuda i za seriju. Mi smo onda taj filmski scenario proširili. Generalno, serija će biti mnogo više biografska i baviće se Tominim životom više hronološki, dok će film imati svoju jasnu priču koja će biti usmerena više na poslednju godinu njegovog života i njegovo odbijanje da se leči. Iz te 1991. godine ćemo se vraćati u njegovu prošlost – kaže Dragan Bjelogrlić.

Gordan Matić, Dragan Bejlogrlić i Feti Dautović na snimanju filma „Toma“/Foto: Monika Husar

Direktor fotografije je Goran Volarević, autor muzike Željko Joksimović, koji je zajedno sa Bjelogrlićem i producent. Šminkerka je Svetlana Gutić, kostimograf Boris Čakširan.

Projekat filma „Toma“ je u julu 2018. godine podržan od Filmskog centra Srbije na Konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih igranih filmova.

Pročitajte još:

– Biografski filmovi su uvek popularni, tako da sam siguran da će i ovaj imati svoje mesto pred publikom. Korona je sve prekinula, ali ova uporna ekipa radi na filmu iz sve snage, radi najbolje što može u uslovima koje ima. Samo želimo da osete da smo tu, da se nećemo izmaći i ostaviti ih, već da ćemo pomoći sve što možemo – obećao je direktor Filmskog centra Srbije Godan Matić.

Planirano je da film i serija „Toma“ budu snimani oko 10 nedelja na lokacijama u Valjevu, Beogradu, Avali, Perlezu, Tari, Barandi, Pančevu, Prijepolju, Dolovu, Zrenjaninu.

Premijera bi trebalo da bude održana početkom 2021. godine.

Komentari

Vaš komentar