Foto: Handout / AFP / Profimedia

Ikona velikog platna, francuska glumica Katrin Denev krasi zvanični plakat predstojećeg Kanskog filmskog festivala.

Na posteru za 76. izdanje čuvenog festivala, koji se održava na Kroazeti, jeste scena iz legendarnog filma „Ljubavni izazov“ Alena Kavaljea. U filmu, između ostalog  snimanom i na plaži kraj Sent Tropea 1968. godine Katrin Denev igra Lusil, ljubavnicu bogatog biznismena kojeg nimalo ne voli, ali i damu koja vodi „površan život, i ima izvrstan ukus za luksuz“, podsećaju čelnici Kanskog festivala, dodajući kako srce Lusil „kuca frenetično, ubrzano, strasno“.

I upravo tako i izgleda na posteru za 76. smotru u Kanu, čiji su organizatori podsetili zašto je baš glumačka diva na oficijalnom plakatu:

– Katrin Denev je otelotvorenje filma, bioskopa, koja je uvek išla protiv onoga što je konvencionalno ili prikladno. Bez kompromisa i uvek u skladu sa svojim ubeđenjima, čak i ako to znači ići protiv vremena.

Podsetili su kanski čelnici da je Denevova bila muza velikih reditelja, kakvi su bili Žak Demi, Anjes Varda, Luis Bunjuel, Fransoa Trifo, Klod Leluš, Rože Vadim, Arno Deplešen…

Pored filmskih klasika u kojima je igrala, kakvi su „Šerburški kišobrani“, „Lepotica dana“, „Porok i vrlina“, bila je i nominovana za Oskara za ulogu u „Indokini“.

Bila je potpredsednica kanskog žirija 1994. (predsedavao Klint Istvud), koji je filmu „Petparačke priče“ dodelio Zlatnu palmu. Denevova je 2005. ovenčana Počasnom Zlatnom palmom, a tri godine kasnije dobila je i Specijalnu nagradu Kanskog festivala za životno delo, podseća „Varajeti„.

Kjara Mastrojani Foto: BERTRAND RINDOFF PETROFF / Bestimage / Profimedia

Zanimljivo je da će ćerka Katrin Denev i Marčela Mastrojanija glumica Kjara Mastrojani biti domaćin ceremonije otvaranja i zatvaranja filmske smotre na Kroazeti, koja traje od 16. do 27. maja.

Na 76. Kanskom festivalu, koji otvara novi film s Džonijem Depom „Madam di Bari“, svetske premijere doživeće nova ostvarenja Martina Skorsezea, Vesa Andersona, Pedra Almodovara…

Bonus video: Filmski festival u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar