Foto:Goran Srdanov; Davor Puklavec/PIXSELL

Radoslav Petković je pripadao onoj zlatnoj manjini bez koje nema napretka, a koja je danas ovde u drugom planu, umesto da predvodi ovo društvo, kaže za Nova.rs Branko Kukić nakon vesti o smrti Vave Petkovića posle duge i teške bolesti.

– Radoslav Petković pripada jednoj od najznačajnijih generacija od sredine 20. do danas. Te generacije su našu književnost podigle na evropski nivo – podseća za Nova.rs pisac i urednik „Gradca“ Branko Kukić nakon odlaska književnika i prevodioca u 71. godini.

Radoslavljeve knjige su, kako navodi Kukić za naš sajt, primer literature visoke imaginacije i vrhunskog znanja.

– Te dve osobine u umetnosti nije lako spojiti, uskladiti i pomiriti. Njemu je to uspelo i zbog toga je on izuzetna ličnost naše književnosti – smatra osnivač i uredik „Gradca“.

Podseća Kukić da je Radoslav Vava Petković pisao i za novine, pokazujući u tim tekstovima „izrazito poznavanje naše društvene, kulturne i političke situacije“.

– To je važna osobina koja nama ovde odavno nedostaje. Bez takvih ljudi mi nećemo shvatiti loše stanje u kome se nalazimo. Ali Radoslav Petković je pripadao onoj zlatnoj manjini bez koje nema napretka, a koja je danas ovde u drugom planu, umesto da predvodi ovo društvo. Ali za takvim ljudima se ovde malo „suza proliva“ – zaključuje Branko Kukić.

Bonus video: Sajam knjiga

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare