Foto: ÂTopFoto / Topfoto / Profimedia

Nikica Marinović bila je jedna od najlepših žena bivše Jugoslavije koja je svojom lepotom opčinila svet.

Nikica Marinović, prelepa Dubrovčana, predstavljala je Jugoslaviju na izboru za Mis sveta 1966. godine u Londonu, gde je ponela titulu jedne od najlepših žena.

PROČITAJTE JOŠ:

Naime, Nikica se na ovom takmičenju pojavila kao prva predstavnica tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i osvojila je senzacionalno drugo mesto kada je postala prva pratilja Indijke Rite Farije.

Iako je važila za jednu od najlepših žena Jugoslavije tog vremena, njen život bio je jedna bolna priča, a brojni misteriozni detalji iz njene biografije ostali su tajna.

Nikica Marinović je sasvim slučajno postala mis Jugoslavije kada je ženski nedeljnik „Bazar“ preuzeo je izbor za Mis Jugoslavije, a kako glavna urednica nije bila zadovoljna prijavljenim kandidatkinjama, rešila je da sama krene u potragu za anonimnim lepoticama.

View this post on Instagram

A post shared by Papalina (@dragicadragojeva)

Kada je ugledala Marinovićevu, odmah je znala da je ona ta. Kako je bila maloletna učenica, jedva je uspela da ubedi njene konzervativne roditelje da je puste da učestvuje. U Londonu je dočekana uz ovacije, a njena lepota opčinila je sve.

Iz tog vremena ostale su priče da joj je lenta najlepše na planeti izmakla zato što je došla iz zemlje komunističkog bloka.

Međutim, činjenica je da nijedna lepotica Jugoslavije nije uspela da osvoji tako visoku titulu ni decenijama nakon ovog uspeha. Nikica je posle ovog takmičenja došla u Beograd, a iako su joj nudili i da uđe u svet Holivuda, ona to nije želela.

U srpskoj prestonici ova mlada dama zaljubila se u književnika i režisera Vuka Vuča, a ova ljubav krunisana je brakom i rođenjem sina Đorđa. Ipak, posle manje od pet godina usledio je razvod, ali ovoj atraktivnoj ženi udvarača nikada nije manjkalo. Tako se ubrzo u njenom životu pojavio i čuveni režiser Zdravko Šotra, sa kojim se venčala, a par je dobio sina Marka. Ovaj brak, takođe, nije opstao, pa je razvod usledio 1980. godine.

„Okolina je na mene bila ljubomorna zbog Nikice. Svašta su mi govorili. Teško je, naime, očuvati intimu umetničkog braka, i oni malobrojni koji su uspeli, znači da su ti ljudi imali dovoljno pameti. Ja je nisam imao i zbog toga mi je jako žao“, rekao je Šotra svojevremeno, prenosi Blic.

Nakon dva razvoda, Nikica se povukla iz javnog života i posvetila svom biznisu – imala je mali butik u Knez Mihailovoj koji je bio vrlo popularan, a mnogi su dolazili samo da bi nju videli. U jednom trenutku potpuno je nestala iz javnosti, a pričalo se da je u teškoj depresiji, da posećuje psihijatra, da nema novca i drugo.

U novembru 2008. godine Nikica je u 61. godini popila je smrtonosnu dozu tableta za spavanje, a iza sebe nije ostavila nikakvo oproštajno pismo niti poruku.

BONUS VIDEO: TOP 5 najlepših jugoslovenskih glumica

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare