Foto: vIstra / youtube

Ostala je bez mnogih najmilijih.

Jugoslovenska glumica Marija Crnobori rođena je 1. oktobra 1918. godine u Banjolama, u istri. Tokom karijere duge 45 godina, ostvarila je brojne zapažene uloge, a život su joj obeležile tragedije.

PROČITAJTE JOŠ:

Naime, Marija je imala sedmoro braće i sestara, ali je četvoro od njih preminulo tokom Drugog svetskog rata.

Glumica se kasnije udala za reditelja Marka Foteza sa kojim je dobila sina Aleksandra koji je, poput oca, postao uspešan reditelj. Svojevremeno je oktrila da su se venčali nakon što ga je ona zaprosila, i to na nesvakidašnji način.

Marko je tvrdio kako se nikada neće oženiti glumicom, a Marija ga je zaprosila tako što mu je napisala pismo na 24 strane.

„Nisam imala nerava da to šaljem poštom, nego sam mu lično odnela i rekla: ‘To sada čitaj, a ja idem napolje u park’. Sedela sam na klupi i čekala. Kad sam se vratila, Marko je rekao: ‘Venčaćemo se 31. avgusta’. Tako je i bilo, venčali smo se tog dana 1946. u Dubrovniku“, rekla je ona jednom prilikom.

Iako su živeli harmoničnim životom, glumica je ostala i bez supruga i bez sina.

Najpre je 1976. godine u 62. godini života preminuo Marko, da bi 2009. godine glumica ostala i bez sina.

Aleksandar je iza sebe ostavio dve ćerke i tri unuka, o kojima se njegova majka brinula do kraja svog života. Nakon smrti sina, glumica se potpuno povukla u sebe.

„Danas najradije gledam kroz prozor da vidim lepu i visoku brezu koju je posadio moj sin. I tada kao da vidim njega“, poverila se glumica jednom prilikom svojoj koleginici Miri Stupici.

Marija Crnobori objavila je knjigu pod nazivom „Životić“ koju je predstavila dve godine pred svoju smrt, što je ujedno bilo i njeno poslednje obraćanje javnosti.

„Duboka starost je kazna, mada ipak nije loše živeti. Svi mi živimo neke svoje male živote. I neću da sednem, moram još da hodam po zemlji. Imam dva praunuka, Marka i Danila. I tri unuke. A u životu moraš imati i sreće. Ja je jesam imala. Imala sam i dobre učitelje u velikim teatrima, nekako mi je išlo…“, ispričala je glumica tada.

Marija Crnobori preminula je 21. oktobra 2014. godine u 97. godini života. Publika je pamti po ulogama u ostvarenjima „Sofka“, „Poslednji dan“, „Tuđa zemlja“, „Lica“, „Plava Jevrejka“, „Marija Magdalena“, „Selo bez seljaka“ i drugim.

BONUS VIDEO: TOP 5 najlepših jugoslovenskih glumica

Komentari

Svi komentari (0)