Kolin Farel Foto:Terma,SL / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Neočekivan put poznatog glumca.

Karijera irskog glumca Kolin Farela, koji je nedavno dobio Zlatni globus za najboljeg glumca u komediji (za rad na ostvarenju „The Banshees of Inisherin“), godinama ide uzlaznom putanjom. Takav razvoj događaja niko nije očekivao pre dve decenije kada je važio za „lošeg momka“ Holivuda.

PROČITAJTE JOŠ

Farel je filmsku karijeru počeo davne 1998. godine ulogom u televizijskoj seriji „Ballykissangelu“, u rodnoj Irskoj. Taj angažman nije bio previše zapažen, ali je glumac uskoro dobio svoju prvu veliku priliku kroz ostvarenje „The War Zone“ i potom „Tigerland“. Holivud ga je zapazio, te je uskoro počeo da se pojavljuje u blokbasterima koji su mu doneli finansijsku sigurnost, ali ne i priznanja kritičara.

Kolin u ovom periodu nije preterano birao uloge, već je prihvatao gotovo sve što mu se u Americi nudilo. Negde u ovo vreme dobio je i titulu „lošeg momka“ Holivuda, uglavnom zbog raskalašnog ponašanja, sklonosti ka alkoholu i cigaretama, a pomenuti epitet dodatno je učvrstio sada već „čuveni“ privatni video snimak koji je bez glumčeve dozvole osvanuo na brojnim sajtovima za odrasle.

Preokret u Farelovoj karijeri došao je u trenutku kada je na privatnom planu bio suočen sa teškoćama. Naime, on je 2003. godine dobio sina Džejmsa, koji je rođen sa Angelmanovim sindromom, genetskim poremećajem koji karakteriše mentalna zaostalost, odnosno problemi sa govorom, balansom i pokretima.

Glumac je tek tri godine kasnije otvoreno govorio o sinovljevom stanju i otkrio da ga je to nateralo da počne da donosi drugačije odluke u životu. Odlučio je da prestane sa konzumacijom alkohola i cigareta, a umesto te navike odabrao je – jogu. Promena životnih prioriteta i koncentrisanost na sina i posao bila je plodonosna za njegovu karijeru.

Colin Farrell
Kolin Farel Foto:EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Film kojim je na velika vrata ponovo ušao u svet umetnosti jeste „In Bruges“, crna komedija iz 2008. godine o smotanom plaćenom ubici sa grižom savesti zbog ubustva nedužnog deteta. Ovaj film u režiji Martina Mekdone (koji će kasnije stajati i iza sedam puta Oskarom nominovanog ostvarenja „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri“) konačno je Farelu doneo priznanja kritičara.

Ovo je samo uvod u uspeh koji će nastaviti da niže: „Crazy Heart“, „Seven Psychopaths“ (druga saradnja sa Mekdonom) i „The Lobster“ ostvarenja su u kojima je igrao glavne ili zapažene uloge i koje su dodatno učvrstile njegov status kvalitetnog i ozbiljnog glumca.

„The Banshees of Inisherin“, film koji mu je sada doneo i nominaciju za Oskara, takođe je režirao Martin Mekdona. Njihova višegodišnja saradnja se pokazala kao pravi potez, a ovog puta se radi o crnoj komediji sa elementima drame koja prati priču o dva prijatelja čiji se odnos naglo prekida.

Film Ostrvo duhova Foto: 2022 20th Century Studios All Rights Reserved

Farel u ovom ostvarenju, kao i u „In Bruges“ igra pored slavnog irskog glumca Brendana Glisona. Uspeh njihove prethodne saradnje, kada je Kolin nagrađen Zlatnim globusom za najboljeg glumca, kao i ovogodišnja nagrada, unapred govori o potencijalnoj zlatnoj statui za Farela. Da li će konačno dobiti Oskara za svoj rad – ostaje da saznamo.

BONUS VIDEO: Mads Mikelsen deli autograme u Sarajevu

Komentari

Svi komentari (0)