Foto:Vesna Lalic; John Guidi / robertharding / Profimedia

Pesma Evrovizije održaće se u maju naredne godine, u Velikoj Britaniji.

Mnogo prašine se podiglo oko pobednika ovogodišnje pesme „Evrovizije“. Ukrajinska grupa „Kalush orchestra“ osvojila je prvo mesto uprkos tvrdnjama brojnih kritičara da je bilo boljih numera na najpopularnijoj evropskoj muzičkoj manifestaciji. Najbolji ili ne – jedno je sigurno: Evrovizija neće moći da se održi u Ukrajini zbog rata, te je odlučeno da zemlja domaćin bude drugoplasirana Velika Britanija.

PROČITAJTE JOŠ

Organizatori su prvobitno najavili da je u opticaju sedam gradova – Birmingem, Lids, Mančester, Njukasl, Šefild, Liverpul i Glazgov. Međutim, pre manje od nedelju dana doneli su odluku da „izbace“ pet gradova, te će se uskoro znati da li će se pesma „Evrovizije“ održati u Liverpulu ili Glazgovu.

Martin Osterdal, izvršni supervizor Pesme Evrovizije, zahvalio je gradovima koji su učestvovali, a potom ispali iz procesa selekcije.

„EBU (Evropska radiodifuzna unija) želi toplo da zahvali svih sedam britanskih gradova koji su uložili toliko truda i entuzijazma u svoje kandidature da budu domaćini Pesme Evrovizije sledeće godine u ime Ukrajine“, rekao je Osterdal.

Pobednici Evrovizije 2022, Ukrajina Foto: Marco BERTORELLO / AFP / Profimedia

„Veoma cenimo njihovu saradnju i kvalitet i kreativnost svih pristiglih ponuda“, dodao je on.

On je dalje opisao takmičenje kao „najkompleksniju TV produkciju na svetu“ i rekao da postoji lista „logističkih zahteva“ koje su morali da uzmu u obzir pri izboru.

„Uvereni smo da su naša poslednja dva grada u najboljoj poziciji da se suoče sa ovim izazovom i radujemo se nastavku naših diskusija kako bismo izabrali onaj koji će održati najveći svetski muzički događaj sledećeg maja“, rekao je dodatno.

Dva muzički jako bitna grada – Liverpul kao mesto odakle su potekli Bitlsi, Glazgov kao dom nekih od najznačajnijih alternativnih bendova sa ostrva.

Branko Rosić, novinar i književnik kog je kraljica Elizabeta II odlikovala Medaljom Britanske imperije za doprinos u promovisanju i unapređenju kulturnih veza između Srbije i Velike Britanije, kaže da bi bilo zanimljivo gledati Evroviziju u oba grada.

Branko Rosić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„I Liverpul i Glazgov su geografski muzički centri. I istorijski bitni. Liverpul su Bitlsi, Cavern klub u kome „bube“ kreću u pokoravanje sveta i u kojem i danas možete čuti replike bendova koje sviraju hitove Lenona i Makartnija“, ističe on.

„Kada dođete na dok Liverpula i u blizinu Tejt muzeja čujete pesmu ‘Ferry cross the Mersey’ od Gerry and The pacemakers kojima su Bitlsi preuzeli slavu rokenrol hodočasnika koji će iz vox pojačala osvojiti svet. Liverpul su i bend „Frankie Goes to Hollywood“ koji su svojim elektro diskom brendirali taj gay disco pop rok sedamdesetih i učinili puno za gay pokret što bi možda moglo da bude ‘spomenuto’ u evrovizijskom predstavljanju ako Liverpul bude domaćin Eurosonga“, kaže Rosić i dodatno objašnjava zbog čega bi ovaj grad, u muzičkom smislu, bio logičan izbor za domaćina Evrovizije:

Foto:Charles Bowman / robertharding / Profimedia

„Liverpul je nemoguće sagledati bez muzike (i fudbala naravno). Svi gradski toponimi obeleženi su muzikom od ulice Penny Lane koju su opevali Bitlsi do muzeja benda i kamenih figura ove četvorke ispred značajne gradske građevine sa sve takođe kamenom pticom na krovu (koja je i na grbu fudbalskog kluba Liverpul).“

Sa druge strane, najveći grad Škotske se takođe nameće kao dobar izbor.

„Ali i Glazgov je muzika. Tu su osnovani Primal Scream koji su menjali muziku devedesetih, tu je nastao omiljeni bend srpskog predsednika Aleksandra Vučića Franc Ferdinand, tu je slavni pab Maggie May po istoimenoj pesmi ikone britanske i škotske legende Roda Stjuarta. U Glazgovu je rođen Alan Mekgi jedna od najznačajnijih figura britanske i svetske pop i rok muzike. Čovek koji je omogućio bendu Oasis da osvoji svet i da preko njegove Creation records proda blizu 100 milona nosača zvuka u britanskoj pop invaziji devedesetih“, kaže Rosić.

Foto:Robert Harding Productions / robertharding / Profimedia

„Imao sam sreće da vidim i provedem se i u Glazgovu i Liverpulu. Oba grada imaju nešto zajedničko pored odlične pop i rok istorije. A to je neverovatna gostoljubivost. Možda su ova dva grada i najtopliji britanski gradovi. Bio sam pozivan na žurke i pabovske zabave od ljudi koje bih tek upoznavao. Zato između Glazgova i Liverpula biram oba jer je toplina i muzička istorija snažna i jer je u Britaniji Sever toplina bez suzdržanosti“, zaključuje novinar.

BONUS VIDEO: Zagrljaj novinarke iz Ukrajine sa pobednicima Evrovizije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar