Pobednici Evrovizije 2022, Ukrajina Foto: REUTERS/Yara Nardi

Organizatori Evrovizije (EBU) su u utorak (27. septembra) saopštili da su Birmingem, Lids, Mančester, Njukasl i Šefild eliminisani iz takmičenja u okviru rigoroznog procesa selekcije za grad domaćin Evrovizije 2023. godine.

Martin Osterdal, izvršni supervizor Pesme Evrovizije, zahvalio je gradovima koji su učestvovali, a potom ispali iz procesa selekcije.

„EBU (Evropska radiodifuzna unija) želi toplo da zahvali svih sedam britanskih gradova koji su uložili toliko truda i entuzijazma u svoje kandidature da budu domaćini Pesme Evrovizije sledeće godine u ime Ukrajine“, rekao je Osterdal.

„Veoma cenimo njihovu saradnju i kvalitet i kreativnost svih pristiglih ponuda“, dodao je on.

On je dalje opisao takmičenje kao „najkompleksniju TV produkciju na svetu“ i rekao da postoji lista „logističkih zahteva“ koje su morali da uzmu u obzir pri izboru.

„Uvereni smo da su naša poslednja dva grada u najboljoj poziciji da se suoče sa ovim izazovom i radujemo se nastavku naših diskusija kako bismo izabrali onaj koji će održati najveći svetski muzički događaj sledećeg maja“, rekao je dodatno.

Britanska pesma Evrovizije slaviće Ukrajinu

Velika Britanija će biti domaćin takmičenja za Pesmu Evrovizije nakon što je Ukrajina pobedila u Torinu, u Italiji, sa svojom pesmom „Stefania“.

PROČITAJTE JOŠ

EBU je kasnije najavio da će Velika Britanija biti domaćin umesto Ukrajine, zbog rata koji je u toku.

U tadašnjem saopštenju, EBU je rekao da su odlučili da ne organizuju takmičenje u Ukrajini „sa dubokim žaljenjem“ zbog „bezbednosnih pitanja“ koja su proistekla iz rata.

Podrazumeva se da će takmičenje 2023. godine, dok se održava u Velikoj Britaniji, slaviti ukrajinsku kulturu.

Organizatori su takođe pojasnili da će se Ukrajina automatski kvalifikovati za takmičenje 2023. kao najnoviji pobednik.

BBC je procenio potencijalne gradove domaćine na osnovu skupa kriterijuma koji gledaju na to da li imaju odgovarajuće mesto i dovoljno prostora za domaćinstvo takmičenja.

Prema BBC-u, AO Arena u Mančesteru ima najveći kapacitet za mesto održavanja u bilo kom od gradova koji su ušli u uži izbor. Zatim slede Birmingham Resorts Vorld i Glasgov OVO Hidro.

Grad domaćin će na kraju odlučiti EBU i BBC. Pobednik mora da može da primi 10.000 gledalaca, a mesto održavanja treba da bude nadomak aerodroma, rekli su organizatori.

Takođe mora biti u mogućnosti da ponudi adekvatan hotelski smeštaj za delegate, fanove Evrovizije i novinare koji prisustvuju.

BONUS VIDEO: Zagrljaj novinarke iz Ukrajine sa pobednicima Evrovizije

Komentari

Svi komentari (0)