Evrovizija, Izrael Foto: TT News Agency / Alamy / Alamy / Profimedia, Pero Jovović/Nova.rs

Dok se Evropa priprema za najuzbudljiviji događaj muzičke scene, grad Malme u Švedskoj umesto euforije i slavlja dočekuje Evrovizijsku Nedelju s teškim srcem i osećajem straha.

Foto: Promo

U toku večeri pred otvaranje ovogodišnjeg muzičkog spektakla, stanovnici Malmea su obuzeti brigom zbog mogućeg terorističkog napada, što je rezultiralo praznim ulicama i pojačanim prisustvom policije i vojske, javlja reporter portala Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ

Ovaj grad, inače poznat po svojoj živahnoj atmosferi i gostoprimstvu, sada se suočava s tišinom i napetošću.

Ulice koje bi inače bile ispunjene posetiocima i turistima sada su gotovo puste, a lokalni poslovni objekti se suočavaju s izazovom smanjene potražnje. Hoteli su krcati, ali delegacije maltene ne napuštaju sobe, osim kada treba da idu na probe.

Foto: Nova.rs

Situacija je potpuno suprotna na primer, takmičenju prošle godine u Liverpulu ili godinu dana pre u Torinu, kada su posetioci iz svih delova Evrope došli da slave Evroviziju, a reporteri Nova.rs i tada izveštavali sa lica mesta.

Foto: Nova.rs

Strahovanja od terorističkih napada, koja su prisutna u svim većim evropskim gradovima, posebno su naglašena zbog velikog međunarodnog događaja kao što je Evrovizija. Malme, kao domaćin ovogodišnjeg takmičenja, postao je primarna meta zabrinutosti za bezbednost.

Tokom proteklih dana, britanski i izraelski mediji izvestili su o tome da terorističke grupe navodno planiraju da „detoniraju“ Arenu u Malmeu tokom Evrovizije. Razlog tome je učešće Izraela na takmičenju, te zahtevaju da se ova zemlja diskvalifikuje zbog rata koji vodi protiv Palestine.

Foto: Nova.rs

Evropska radiodifuzna unija odbila je da diskvalifikuje Izrael i tvrdi da je Evrovizija „apolitičan“ događaj.

Svečano otvaranje koje bi trebalo da obeleži početak nedelje pesme i kulture sada je obavijeno senkom sumnje i opreza. Umesto muzičkih nota i osmeha na licima, prisutni su samo povišeni nivoi napetosti i strah od nepredvidivog, što je u neformalnom razgovoru za Nova.rs potvrdila i srpska delegacija koja je u Malmeu već nedelju dana.

Foto: Nova.rs

U petak, odnosno juče, dvoje ljudi na ulicama Malmea su prvo čitali odlomke iz Biblije, a potom vukli Kuran na psećem povocu, palili stranice muslimanske svete knjige i gazili palestinsku zastavu, a kako mediji prenose, za to su dobili dozvolu gradske policije.

Šveđani su najavili da će angžovati policajce iz svih delova zemlje, a pomoći će im i kolege iz Danske i Norveške. Razlog za ovoliku uzbunu je taj što, navodno, prema izveštajima policije, Švedska je među prioritetnim metama islamističkih organizacija i postoji rizik od terorističkih napada.

Foto: Nova.rs

Gradske vlasti Malmea poručile su čak da su pripremljeni za sve nepredviđene okolnosti. Navode da su, u slučaju velikog incidenta, spremni da posetioce smeste u škole i sportske hale, kao i da su za takve situacije u pripravnosti i psiholozi.

Evrovizijska nedelja inače, zvanično počinje sutra – u nedelju 5. maja. Prvo polufinalno veče kada nastupa Srbija i naša predstavnica Teya Dora, biće održano u utorak, 7. maja, a veliko finale Evrovizije je u subotu, 11. maja. Reporteri Nova.rs prate događaj sa lica mesta.

Sve na jednom mestu na shoppster.rs

Foto: Promo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar