Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Nemački sud osudio je danas bivšeg pripadnika sirijske tajne policije Anvara Raslana za zločine protiv čovečnosti zbog zlostavljanja zatvorenika u zatvoru u blizini Damaska pre jedne decenije.

Presudu su sa nestrpljenjem očekivali Sirijci koji su pretrpeli zlostavljanje ili izgubili rođake u dugotrajnom sukobu u Siriji, piše AP.

PROČITAJTE JOŠ:

Državni sud u Koblencu zaključio je da je Anvar Raslan bio visoko pozicioniran i zadužen za objekat u sirijskom gradu Duma gde su osumnjičeni opozicioni demonstranti bili pritvoreni. Osuđen je na doživotnu robiju.

Njegovi advokati tražili su prošle nedelje da bude oslobođen, tvrdeći da on lično nikoga nije mučio i da je pobegao 2012. godine.

Nemački tužioci su tvrdili da je Raslan nadgledao sistematsko i brutalno mučenje više od 4.000 zatvorenika između aprila 2011. godine i septembra 2012. godine, što je rezultiralo smrću više desetina ljudi.

Žrtve i nevladine organizacije za ljudska prava nadaju se da će presuda biti prvi korak ka dostizanju pravde za veliki broj ljudi koji u Siriji nisu mogli da podnesu krivične prijave protiv zvaničnika sirijske vlade.

Rat vladinih snaga i pobunjenika u Siriji traje više od 11 godina. Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je najmanje 384.000 ljudi, od kojih 116.000 civila, stradalo u Siriji od početka konflikta u martu 2011. godine do marta 2020. godine.

Bonus video: Parkur među ruševinama grada žrtve građanskog rata

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar