Foto: TANJUG/Maheen S via AP

Žestoka pucnjava odjekivala je i danas Kartumom i zasad nema naznaka da će doći do prekida borbi, dok civili, koji su, zatočeni u sudanskoj prestonici, rekli da su njihovu molbu ignorisali i sudanska vojska i rivalske Snage za brzo delovanje (RSF).

„Četiri dana smo bez struje i naša situacija je teška. Žrtve smo ovog rata, a nismo deo toga. Nikoga nije briga za građane“, rekao je stanovnik južnog dela Kartuma Otman Hasan (48).

Foto: TANJUG/Maheen S via AP

Uprkos tome što su nekoliko puta objavljivali prekid vatre, obe strane nastavaljaju da se bore za kontrolu nad teritorijom u Kartumu, a sve uoči predloženih pregovora u Saudijskoj Arabiji, mada lideri obe frakcije nisu pokazali mnogo volje da pregovaraju posle skoro tri nedelje borbi.

U borbama u Sudanu ubijeno je više od 400 civila, došlo je do humanitarne katastrofe, a brojni stanovnici pobegli su u okolne zemlje u potrazi za bezbednošću.

Pročitajte još:

U Sudanu od 15. aprila traju borbe između sudanske vojske i Snaga za brzo reagovanje.

Sukob je izbio između jedinica lojalnih sudanskom vojnom vladaru Abdelu Fatahu al-Burhanu i RSF koje predvodi Mohamed Hamdan Dagal, poznat kao Hemedti, koji je zamenik šefa vladajućeg saveta u kojem su bila oba lidera.

Njihova borba za vlast je onemogućila prelazak na civilnu vlast i izazvala strah od dugog građanskog rata.

BONUS VIDEO Bolnice u Kartumu se zatvaraju zbog nedostatka opreme i ljudstva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar